Na Plzeňsku roste počet vloupání do domů, zloději řádí také v bytech

20.08.2013 03:08 Tisková zpráva:

V Plzeňském kraji vzrostl počet vloupání do rodinných domů a chat. Velké škody zloději působí dlouhodobě také v bytech. Mnoho domácností totiž nemá ani základní zabezpečení. Jen za první pololetí letošního roku se na Plzeňsku vyšplhala souhrnná škoda na majetku na 45,6 milionů korun, což je o 11 milionů korun více než za stejné období předchozího roku. Celkové újmy na majetku v důsledku vloupání pak policie loni vyčíslila na 74,1 milionů korun. (Tisková zpráva Next)

Proč jsou domy a chaty pro zloděje lákavé

Zlodějům hraje do karet velký počet míst, kudy mohou do domu či chaty vniknout.  „Více jak tři čtvrtiny zlodějů se dostanou dovnitř otevřeným nebo špatně zajištěným okem. Rizikové jsou také přízemní balkonové dveře nebo dnes tolik populární francouzská okna. Tato místa je proto vhodné osadit například rolovací bezpečnostní mříží, která splňuje materiálové a konstrukční požadavky pojišťoven. Řešení představují také ochranné fólie na sklo. V principu jde o neviditelnou překážku se silným psychologickým účinkem, která zloděje zcela odradí nebo přinejmenším zdrží. Pro chataře jsou zase efektivní kamerové systémy, které umožňují vzdálený dohled nad obydlím nejen prostřednictvím PC připojeného na internet, ale i přes mobilní telefon se službou GPRS,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

Bytaři a nebezpečná SG metoda

Zloději jsou nejen stále drzejší, ale také vynalézavější. Zvláště nebezpečná je v jejich rukách SG metoda, která je nejúčinnější na obyčejných bytových dveřích se staršími zámkovými vložkami.  „Zloděj si s její pomocí otevře dveře během několika vteřin, aniž by použil páčidlo či jinou destruktivní formu vstupu. Stačí mu pouze snadno vyrobitelný univerzální vyklepávací klíč. Vniknutí je nenásilné a nezanechává na zámku ani dveřích žádné viditelné stopy. Poté za sebou pachatel zavře nebo dokonce zamkne. Svůj domov můžete velice účinně chránit certifikovanými bezpečnostními dveřmi, které SG metodě odolají,“ říká odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček a dodává:

Rostoucí ochota zlodějů k drobným krádežím

„Upozornit je třeba i na sílící trend v chování zlodějů. Domácnosti napěchované drahou elektronikou a dalšími cennostmi totiž přestávají být pro lupiče jediným lákadlem. Pachatelé se spokojí i se třemi stovkami, které najdou v šuplíku. Neváhají však kvůli drobné sumě poničit vybavení domácnosti a poškodit zámky i okna za desítky tisíc.“