EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Co dělat, když vás vykradou?

 

Bohužel se to stává. Přijdete domů a zámek vylomený, dveře vypáčené. Hrůza, která děsí mnoho lidí. Nejlepší je této nepříjemnosti předcházet kvalitním zabezpečením bytu, či domu. Ale když už se něco takového stane, okamžitě vše oznamte na Policii ČR.

Loading



 


„Opravdu první, co se vyplatí udělat, když zjistíte, že vás vykradli, je bez dalšího odkladu kontaktovat policii. Do jejího příjezdu s ničím nehýbejte, nic neuklízejte a neupravujte,“ radí Ivan Pavlíček expert na zabezpečení ze společnosti Next. Mohli byste totiž napáchat více škody než užitku.
Protokol od Policie o škodní události je důležitý pro pojišťovnu. Na pojišťovnu byste měli zavolat hned, jak zjistíte výši škody, nejpozději však do 30 dnů.

Šperky mějte v trezoru

Pokaždé, když se stane nějaká pojistná událost, vše si ihned nafoťte, i když Policie ČR bude provádět vlastní fotodokumentaci, mějte raději všechno nafocené i vy. V případě vykradení si sepište, co vám chybí a co se rozbilo. Zkontrolujte hlavně hotovost, šperky a elektroniku. Máte-li doma nějaké velké cennosti, je dobré zabezpečit si je zvlášť. Když už se vám zloději do bytu dostanou, alespoň neukradnou nějaké důležité věci, které budete mít ukryty třeba v trezoru.
„Vedle důkladného zabezpečení bytu či domu, doporučujeme nejcennější věci uchovávat v domácím trezoru, který stále dává další šanci, že se do něj zloději nedostanou,“ doporučuje Ivan Pavlíček, Next.

Karty ihned zablokujte

Jestliže mezi ukradenými věcmi jsou doklady a platební karty, je nutné je ihned zablokovat. „Blokaci karty je třeba provést okamžitě, protože jinak riskujeme ztrátu peněz z účtu. Elegantním řešením je pojištění karty, které kryje její zneužití,“ informuje Hana Drápalová ze Sberbank.
Pojišťovna po vás bude chtít nejen seznam ukradených věci, ale také důkaz o tom, že jste je vlastnili. Proto je dobré schovávat si účtenky od movitých věcí. V případě, že je nemáte, postačí fotodokumentace, nebo svědectví o vlastnictví věci.
Když na něco při soupisu věcí zapomenete, nezoufejte. Dodatečně vše nahlaste jak na Policii ČR, tak i na pojišťovnu. Dobré je ale vše pečlivě zkontrolovat a případně doplnit před ukončením šetření.
Pojišťovna své šetření ukončí zhruba během tří měsíců od nahlášení pojistné události. Do patnácti dnů od likvidace pojistné události byste měli obdržet od pojišťovny finanční plnění. Všechny doklady o zaplacení oprav si uschovejte, kdybyste je náhodou potřebovali.
Návštěva zloděje může způsobit nejen materiální, ale i psychické škody. „Pocity ztráty bezpečí a soukromí mohou u psychicky méně odolných jedinců vést ke zvýšenému stresu, úzkostem a v některých případech až k vytvoření posttraumatické stresové poruchy, která jim následně značně komplikuje život,“ říká MUDr. Dana Dufková, psychiatrička. Proto v případě přetrvávajících úzkostí neváhejte vyhledat odborníka.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *