EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Co si počít s vykradeným bytem po dovolené?

 

Letní měsíce jsou rájem pro zloděje. V době dovolených jim nahrávají opuštěné či špatně zabezpečené příbytky, ale i sociální sítě. Po návratu z dovolené vás tak může čekat nemilé překvapení. Jak se nejlépe vypořádat s vloupáním?

Loading



 


Policejní statistiky ukazují, že zloději se zaměřují na nemovitosti rok od roku méně. Za prvních pět měsíců letošního roku klesl oproti stejnému období loňského roku počet vloupání do domů, bytů a rekreačních chat o 448. „Registrované skutky klesly ve všech třech případech přibližně o stovku,“ uvedla vrchní komisařka policejního prezidia České republiky, Ivana Nguyenová.

Škody jdou do desetitisíců

Zatímco vloupání ubývá, průměrná způsobená škoda naopak roste. V loňském roce se podařilo zlodějům získat z 2 800 vloupání do bytů majetek v hodnotě 124 milionů korun. Průměrná výše škody tak dosahuje zhruba 44 tisíc korun.
„Z mého pohledu se na mírném poklesu počtu vyloupených bytů podepsala zejména větší všímavost veřejnosti k dění kolem než zlepšující se zabezpečení nemovitostí,“ uvedl ke statistikám bezpečnostní specialista Jan Krupíř.

Zloději si v létě dovolenou neberou

Doba letních dovolených je specifická. „Nejvíce nahlášených pojistných událostí týkajících se vykradeného bytu evidujeme především v červenci a srpnu, ale zvýšený počet registrujeme také v červnu a září,“ komentuje Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny.
Vstupní branou pro lupiče jsou nejen okna, balkony či zahrada a garáž. „Evidujeme samozřejmě stále i pojistné události, u kterých dochází k vloupání prostřednictvím vchodových dveří, ale méně než v předchozích letech, především kvůli postupně se navyšujícímu počtu bezpečnostních dveří, které zloděje odradí,“ míní Vanda Kýpeť.
To ale neplatí u bytových domů. „Především u starších bytových domů stále platí, že dostat se do společných prostor přes vstupní dveře nebývá problémem, naprostá většina vchodových dveří od bytů nemá dostatečně bezpečné dveře, zámky anebo kování. Kromě toho lidé zcela ignorují takzvané sekundární zabezpečení majetku. Jakmile se tedy zloděj jednou dostane do bytu, již mu v krádeži nic nebrání a škody jsou pak zbytečně vyšší,“ řekl Jan Krupíř. Nejčastějším terčem krádeží bývá elektronika, peníze, cennosti či drahé šperky.

Nejprve se obraťte na policii

Zabezpečení ani všímaví sousedé nemusí vloupání zabránit. Návrat z dovolené se tak může stát noční můrou. Pokud zjistíte, že jste se stali obětí zlodějů, ihned zkontaktujte policii. Do příjezdu policie byste neměli do vykradené domácnosti vstupovat, manipulovat s předměty, ani odklízet škody.
„Policie po příjezdu místo prohlédne, pořídí podrobnou fotodokumentaci a sepíše policejní protokol, který je nezbytným dokladem při následném řešení pojistné události s pojišťovnou,“ přibližuje postup Vanda Kýpeť.

Zkontaktujte svou pojišťovnu

S pojištěním domácnosti nemusí být následky vloupání tak rozsáhlé, proto se co nejdříve obraťte na svou pojišťovnu. Pro nahlášení pojistné události je potřeba číslo pojistné smlouvy, vaše identifikační údaje a číslo účtu pro případnou výplatu pojistného plnění.
Není od věci si pořídit vlastní fotografie vzniklých škod, jako jsou například poničené dveře či vybavení bytu. Připravte si také seznam poškozených a odcizených věcí pro pojišťovnu. K odcizeným věcem je potřeba doložit jejich vlastnictví (například účty, záruční listy či certifikáty). „V případě, že k odcizeným věcem takové doklady již nemáte, můžete využít třeba starší rodinné fotografie, které prokážou vlastnictví daného předmětu,“ upřesňuje Vanda Kýpeť.
Pojišťovna následně vyšle likvidátora, který zhodnotí rozsah škod a výši pojistného plnění. Pojistného plnění se ale nedočkáte v případě, že zloděj nemusel překonat překážku. Pokud jste tedy nechali otevřené okno, pojišťovna pojistné plnění neuzná.
„U případů, u kterých pojišťovna pojistné plnění uzná, můžete očekávat uzavření šetření pojistné události zpravidla do třech měsíců od jejího nahlášení. Pojistné plnění pak klienti obdrží do 15 dnů od likvidace pojistné události,“ popisuje Vanda Kýpeť. Škodu vám pojišťovna samozřejmě nenahradí, pokud nemáte uzavřené pojištění domácnosti.
Ani s pojistkou však nemusí pojistné plnění škody pokrýt. „Klienti často svůj majetek podhodnocují a v případě pojistné události tak dochází k nemilému překvapení, když pojistná smlouva není schopná pokrýt veškeré způsobené škody,“ doplňuje Kýpeť.

REKLAMA

Jak snížit riziko vloupání?

Před odjezdem na dovolenou se ujistěte se, že jsou okna a dveře správně zavřená. Kromě zabezpečených vstupů existuje ale i řada drobných tipů, aby domov nepůsobil opuštěným dojmem a odlákal pozornost lupičů.
Nenechávejte proto zatažené závěsy, pořiďte si například lampičku s časovým spínačem nebo poproste souseda, aby vám vybíral poštovní schránku a občas obydlí zkontroloval. „Mimo jiné lidem doporučujeme, aby nezveřejňovali na sociálních sítích, že odjíždějí na dovolenou, a byt tak zůstane bez dozoru,“ říká Ivana Nguyenová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Pojištění nemovitosti a domácnosti

Víte, jak si správně pojistit své bydlení?

Klient si pojistí dům, ale po případném neštěstí (požár/vichřice) mu pojišťovna odmítne vyplatit pojistné plnění – takový scénář se nám může zdát nepravděpodobný, ale přesně takové situace se nejednou stávají.

Text: Peter Balko

08. 10. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *