EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Petr Zámečník

10. 04. 2017

0 komentářů

ČNB ukončila intervence. Úroky porostou

 

ČNB ukončila intervence na devizovém trhu a uvolnila českou korunu. Bezprostřední reakcí bylo posílení koruny. Ukončení kurzového závazku ale zvýší úrokové sazby. I hypotečních úvěrů.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) opustila minulý čtvrtek ve 12:30 kurzový závazek na mimořádném měnověpolitickém zasedání Bankovní rady ČNB. Česká koruna bez intervencí začala krátce poté posilovat. Ještě týž den posílila a podívala se pod 26,60 Kč/EUR. Intervence ČNB ale nedržely pouze slabou korunu. Boj proti posilování české koruny též držel nízké úrokové sazby.
Ukončení intervencí ČNB se projeví i v cenách hypotečních a dalších úvěrů. Jejich sazby porostou. U úvěrových produktů ale změna potrvá déle a sazby porostou pozvolna. Krátce poté, kdy ČNB ukončila intervence, se zvýšily výnosy českých státních dluhopisů. Následovat bude pravděpodobně zvýšení sazeb na mezibankovním trhu. A z něj se teprve přenese na hypotéky a spotřebitelské půjčky.

Jak intervence ČNB snižovaly úrokové sazby

Česká národní banka udržovala kurz české koruny „poblíž hranice 27 Kč/EUR“. Jakmile koruna měla tendenci posílit, přišla ČNB s nově „vytištěnými“ korunami a nakoupila eura. Vyšší nabídka korun vedla k oslabení koruny – a k udržení kurzu nad 27 Kč/EUR.
Proti ČNB stáli především spekulanti. Ti se nyní budou stahovat a budou koruny prodávat, jakmile koruna (pro jejich spekulativní plán) dostatečně posílí. Klesne tedy poptávka po českých státních dluhopisech, které nakupovali, a jejich úrokové sazby (výnosy) vzrostou. Ostatně, to se již děje.
Zatímco [ve čtvrtek] dopoledne byl výnos dvouletých dluhopisů ještě -0,35 %, po ukončení kurzového závazku vystřelil nahoru a v současné době  se pohybuje kolem -0,16 %, nejvyšší úrovni od loňského srpna,“ uvedl krátce po ukončení intervencí ČNB Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Úrokové sazby hypoték pod tlakem

Oddělit jednotlivé vlivy růstu úrokových sazeb hypotečních úvěrů je téměř nemožné. Od 1. dubna 2017 začalo platit zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték s vyšším LTV (banka nesmí poskytnout více než 90% hypotéku a v rozmezí LTV – úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti – od 80 % do 90 % smí poskytnout jen 15 % nových úvěrů. Výsledkem bylo téměř okamžité zvýšení nabídkových sazeb hypoték nad 80 % LTV.
Zároveň banky zřejmě ještě zcela nepromítly do sazeb zvýšení rizika pro ně plynoucího z nového zákona o spotřebitelském úvěru. I tento „prospotřebitelský“ zákon s novými pravidly na „ochranu spotřebitele“ vede ke zdražení hypoték.
A do této situace ČNB ukončila svůj kurzový závazek, který k růstu úrokových sazeb také přidá. Ale vliv na hypotéky nebude mít pravděpodobně bezprostředně. Okamžitě se změna projevila na trhu českých státních dluhopisů. Poté se přenese na cenu zdrojů bank – na mezibankovní trh. Tam to neprodleně (následující měsíc) pocítí klienti s variabilní úrokovou sazbou.

Kdy porostou úrokové sazby hypoték?

“Konec intervencí se od České národní banky dal očekávat, bylo to jen otázkou času. Lze očekávat, že úrokové sazby půjdou pomalu nahoru, což ovlivní i cenu úvěrů. Nepředpokládám však, že by se měly úvěry dramaticky zdražovat,“ říká Tomáš Konvička, obchodní ředitel Fair Credit.
„Je pravděpodobné, že ČNB nebude chtít hýbat s oficiálními sazbami, dokud neuvidí, že se neusadila post-intervenční volatilita. První růst úrokových sazeb tak přijde pravděpodobně výrazně později, než předpokládá poslední prognóza centrální banky. A nedá se teoreticky vyloučit ani zavedení záporných sazeb – v případě, že by časem vyšší úroveň kratšího konce české dluhopisové křivky začala přitahovat do korun nový spekulativní kapitál. To však v tuto chvíli není na pořadu dne,“ uvádí Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.
Záporné úrokové sazby ČNB by naopak mohly vést ke snížení úrokových sazeb hypoték. Jejich využití ale není příliš pravděpodobné, přestože to členové Bankovní rady ČNB nevylučují. Prognóza ČNB z poloviny loňského roku přitom predikovala růst úrokových sazeb v pololetí 2017.
Na dotaz ohledně budoucího růstu sazeb Jiří Rusnok odpověděl spíše neurčitě. Dle něj ČNB přinesla zpřísnění měnových podmínek ukončení kurzového závazku a podle dalšího vývoje kurzu a inflace bude ČNB zvažovat vývoj svých sazeb. Nepředpokládal však, že by se sazby zvedaly záhy po konci kurzového závazku (například v květnu), nicméně to nechtěl dopředu vyloučit,“ uvedl k tiskové konferenci ČNB po ukončení kurzového závazku Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro ČR.
„Podle našeho názoru bude rychlost zvyšování úrokových sazeb záviset na rychlosti posilování koruny. I se silnější korunou na úrovni 26 Kč za euro však začne ČNB zvyšovat úrokové sazby již letos. Růst sazeb v letošním roce tak vidíme jako velmi pravděpodobný,“ odhaduje budoucí vývoj Jakub Seidler.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *