EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

23. 01. 2017

0 komentářů

Jaromír Mašek: Realitní trh je v podobné kondici jako v roce 2007

 

„Současná situace je hodně podobná roku 2007, kdy ceny nemovitostí stoupaly a klienti kupovali prakticky všechno,“ říká Jaromír Mašek, ředitel společnosti Fincentrum Reality. A jak se bude realitní trh vyvíjet v roce 2017?

Loading



 


Klesá dostupnost bydlení podle ukazatele ceny nemovitostí k příjmům domácností. Projevuje se to již na realitním trhu?
Tuto obavu zatím nejsme schopni potvrdit. Neregistrujeme snížený zájem klientů o bydlení, ani zhoršenou dostupnost bydlení. Lidé stále na hypotéky dosahují a nemovitosti kupují podle svých představ.
Poslední realitní krize proběhla v letech 2008 a 2009. Od té doby ceny nemovitostí rostou a realitní trh oživuje. Neblížíme se k další realitní bublině?
Současná situace je hodně podobná roku 2007, kdy ceny nemovitostí stoupaly a klienti kupovali prakticky všechno, i když měli pocit, že by měli zaplatit o dost méně. Přesto nemovitost koupili, protože předpokládali, že ceny ještě porostou. Situace je podobná i v tom, že nemovitosti kupují i lidé, kteří na ně ve skutečnosti nemají. To se v budoucnosti může promítnout např. do jejich schopnosti splácet hypotéku.
Nemyslím si ale, že bychom se v příštím roce dostali do ekonomické recese. Při krizi v roce 2008 se jednalo o globální problém. Současné realitní trendy jsou ovlivněny trendy při poskytování hypotečních úvěrů v České republice.
Česká národní banka (ČNB) omezila hypoteční úvěry, k tomu zákon o spotřebitelském úvěru také zpřísňuje podmínky hypoték pro banky. To může omezit dostupnost hypoték pro zájemce o bydlení. Neobáváte se toho?
Prozatím nemáme pocit, že by nás tyto legislativní změny nějak ovlivnily. Lidé na financování bydlení stále dosahují. Zároveň se mezi nimi nalézá i dostatek úspor, které v současnosti vkládají do bydlení nebo do investičních nemovitostí.
Statistika ukazuje, že se snižuje dostupnost bydlení podle ukazatele poměru ceny nemovitostí k příjmům domácností. Jak se toto projevuje na realitním trhu?
V současné době jde realitní trh pořád nahoru.  V roce 2017 může dojít ke zpomalení realitního trhu, ale nemovitosti se budou kupovat stále.  Větší vliv na ceny by měla mít spíše omezení České národní banky, protože hospodářství České republiky potlačí vpřed sílící spotřeba domácností daná vyššími mzdami i poklesem nezaměstnanosti.
Na jaké úrovni by se podle vašich odhadů měly ceny nemovitostí v dohledné době zastavit?
Předpokládám, že ceny nemovitostí v roce 2017 neporostou tak dynamicky jako v roce 2016.
Jak vypadá aktuální situace na realitním trhu? V roce 2007 šly nemovitosti hodně na odbyt a zájemci se o ně doslova přetahovaly. Jak to vypadá dnes?
Situace je hodně podobná. U jedné nemovitosti je makléř schopen provést až desítky prohlídek. I dnes se lidé o nemovitosti přetahují. Stává se to především u zajímavých lokalit. Aktuální situace je ve znamení rychlých obchodů.
Které jsou aktuálně zajímavé lokality?
Jakékoli krajské město a především centrum města. Také nové lokality pro bydlení a lokality s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností.
O jaké nemovitosti mají domácnosti aktuálně největší zájem?
Největší zájem je o bydlení pro rodiny – byty 2+kk a 3+kk s dobrou dopravní dostupností do centra krajského města. A potom prestižní nemovitosti v centru krajských měst.
Jaké jsou nejčastější závady bytů, na které by si měli dát zájemci pozor?
V první řadě by měl zájemce sledovat, zda je nemovitost tzv. „čistá“. V zásadě jde o kontrolu listu vlastnictví, aby se vyhnul problematickým věcným břemenům. Nejčastější obavy kupujících jsou spojeny právě s právní stránkou věci. Kupující mají strach , že koupí nemovitost s dluhy, nebo že za nemovitost zaplatí a ta se na ně ve finále nepřepíše. Drtivá většina těchto problémů při převodu nemovitostí vzniká však u obchodů, ke kterým dochází bez účasti zprostředkovatele a právníka.
Proto se v dnešní době každý rozumný prodávající i kupující obrátí na odborníka, který jim s realizací realitního obchodu pomůže.
Co se týče technických závad, tak těm kupující předejde vyjednáním si dostatečného času na prohlídku nemovitosti, případně prohlídkou nemovitosti se stavebním odborníkem či inspektorem nemovitostí.
Doporučujete využívat při převodu peněz úschovy. Jaký typ úschov doporučujete nejčastěji?
Nejvyšší ochranu má jednoznačně bankovní a notářská úschova, následuje úschova advokátní. Klienti by neměli vkládat kupní cenu na běžné provozní účty realitních kanceláří. Především malé a střední realitní kanceláře mnohdy disponují pouze jedním účtem, který využívají ke vkládání kupní ceny, ale zároveň i k provozním účelům. Toto si seriózní zprostředkovatel nemůže dovolit.
Ve Fincentru Reality máme v této oblasti jasně definované procesy, využíváme provozní a rezervační účet. Pokud naši klienti chtějí využít úschovu u naší společnosti, tak ji v rámci zprostředkovatelských služeb poskytujeme formou úschovy na speciálním účtu pod dohledem auditora. V tomto přístupu jsme na českém trhu unikátní.
Jak se zájemce o koupi zachová v případě určité vady nemovitosti, která snižuje její optimální využití?
V podstatě existují dvě nejčastější varianty. Zájemce se rozhodne ustoupit ze svého standardu a tento ústupek chce následně kompenzovat cenou.  Naopak náročný zájemce si vybere nemovitost, která splňuje jeho kritéria, a potom je ochoten zaplatit vyšší kupní cenu.
Co je pro kupující větší omezení: Mají určitý rozpočet, do kterého se snaží vejít a ustupují svým standardům, aby se do rozpočtu vešli? A nebo mají konkrétní představu o nemovitosti a jsou ochotni si připlatit?
Je to o úhlu pohledu kupujících. Mladá rodina, která hledá byt na rozjezd a plánuje děti, má málo peněz a menší bonitu pro banku, na úkor kvality akceptuje nižší cenu. Pak jsou investoři, kteří kupují byt pro své děti, nebo pro sebe na důchod, a mají našetřeno. Ti hledají spíše kvalitu a nebojí si za ni připlatit.
Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *