Fincentrum a.s.
Investujeme.cz Investujeme.cz ČeskéReformy.cz ČeskéReformy.cz Bankaroku.cz Bankaroku.cz Investiceroku.czInvesticeroku.cz Investujeme.sk Investujeme.sk InvesticiaRoka.sk InvestíciaRoka.sk Ověření poradců Ověření poradců

Děkujeme našim partnerům:

logo fincentrum-mensi-nove ceska-bankovni-asociace logo-fctr-real-hypoindex

 


Investice do nemovitostí je risk. Na zhodnocení peněz si počkáte

Autor: Monika Hrušová | 18.10.2013 00:00 | Kategorie: Realitní makléř | 2 komentáře
Tagy: risk zhodnocení nemovitosti
Investice do nemovitostí je risk. Na zhodnocení peněz si počkáte

Ceny nemovitostí jsou momentálně opravdu nízko, stejně tak i úrokové sazby u hypoték. Je tedy vhodná doba k pořízení vlastního bydlení. Ale vyplatí se pořídit si byt a dále ho pronajímat? Vše má své pro a proti, avšak chcete-li si koupit nemovitost na další pronájem, udělejte to co nejdřív. 

Jde jistě o zajímavý způsob zajištění na stáří, ale také tato investice má špatnou likviditu, přeci jen vysoké náklady a pomalý výnos. Na peníze si takoví investoři opravdu musí chvíli počkat. Zvlášť, když si na pořízení takové nemovitosti sami musí půjčit. Takovou investici je určitě dobré pořádně si promyslet.

Stinnou stránkou pronajímání bytů jsou nájemníci. Nikdy nevíte, na koho natrefíte a kdo vám, ať už nový nebo zrekonstruovaný byt, zničí. Nehledě na to, že také můžete narazit na nájemníka, který vám po nějaké době přestane platit nájem, a vy kvůli tomu začnete mít problémy s hypotékou. V lepším případě se brzy odstěhuje a bude vám dlužit peníze, v tom horším ho budete z bytu jen těžko dostávat a své peníze nikdy neuvidíte.

Investici do nemovitostí ohrožují i další specifická rizika, mezi které spadá například pokles cen nemovitostí, výše inflace, pokles příjmů i snížení hustoty obyvatelstva v lokalitě, kde se nemovitost nachází.  

Základním pravidlem dobré investice je znát hodnotu nemovitosti. V ideálním případě by se měl investor řídit pravidlem: levně koupit, navýšit cenu rekonstrukcí, dlouhodobě pronajímat a po určité době draze prodat,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Lokalita, lokalita, lokalita

Jednou z nejdůležitějších věcí na koupi nemovitosti nejen pro investici je její umístění. Byt se snadněji pronajímá, pokud se nachází například blízko univerzity nebo s dobrou dopravní dostupností. Důležitá je také dobrá občanská vybavenost.

V případě, že v nabídkách realitních kanceláří najdete starší byt k rekonstrukci za velmi výhodnou cenu, určitě se vyplatí o něm minimálně přemýšlet.  Nezapomeňte ale rozpočet na rekonstrukci raději o pár tisíc navýšit, abyste potom nebyli překvapeni, když se něco prodraží. Před koupí si nechte ale byt překontrolovat odborníkem, může se stát, že vám něco uniklo.

Máte vlastní úspory? Výborně

Jestliže si na koupi nemovitosti nemusíte brát půjčku, její hodnota se vám vrátí ještě před odchodem do penze. Podíváme-li se na to úplně přes růžové brýle, nebudete ani muset řešit nějakou penze, na vaše živobytí vám bude vydělávat dávno koupená nemovitost.

HODNOTA NEMOVITOSTI

PRONÁJEM

CELKEM SPLACENO

NÁVRATNOST INVESTICE

3 miliony Kč

čistý výnos / měsíčně

čistý výnos / rok

3 miliony Kč

20,8 let

12 tisíc Kč

144 tisíc Kč =  4,8 %

(Hodnota nemovitosti udává kupní cenu nemovitosti. Čistý měsíční výnos vyjadřuje částku, za kterou je nomovitost pronajímána, a to bez energií a služeb. Čistý roční výnos  říká, kolik procent z celkové výše investice umoří investor za jeden rok. Návratnost investice vypovídá o čase, za který se investované finanční prostředky vrátí.)

S hypotékou je návratnost delší

V případě, že nemáte dostatek peněz na financování nemovitosti, můžete sáhnout po hypotečním úvěru. Počítejte ale s tím, že náklady vložené do nemovitosti se vám v tomto případě začnou vracet až za desítky let. Navíc pokud není splacena hypotéka, celý nebo většina utrženého nájmu putuje na její umoření.  

Banky investorům v tomto případě vycházejí vstříc a dokonce nabízejí speciální hypotéky přímo určené pro pořízení nemovitosti určené k pronájmu. Počítejte ale s tím, že za takový produkt si připlatíte.

„Než by lidé přiznali, že plánují koupi bytu za účelem pronájmu, raději do příslušné kolonky v žádosti o hypotéku uvedou, že v bytě bude bydlet rodinný příslušník. Pokud by po pravdě uvedli, že chtějí nemovitost pronajímat, čekalo by je další množství dokumentů, které by museli bance předložit, třeba odhad výše příjmů z budoucího nájmu,“ dodává Martin Špaček.

Parametry úvěru: 85 % LTV, na 28 let s 3,39 % p.a. , fixace 3 roky

HODNOTA NEMOVITOSTI

3 miliony

PRONÁJEM

CELKEM SPLACENO

NÁVRATNOST INVESTICE

MĚSÍČNÍ SPLÁTKA HYPOTÉKY
11 763 Kč

čistý výnos / měsíčně

čistý výnos / rok

3 952 368 Kč

27,4 let

12 tisíc Kč

144 tisíc Kč =  3,6 %

Zdroj: Sfinance.cz

 

 

 

Investice do nemovitostí je risk. Na zhodnocení peněz si počkáte >> sdílejte na sociálních sítích

 
Reklama

 

 

Poslední přidané komentáře (celkem 2 komentáře)

eliška | 21.05.2015 16:24
Nechápu článek Honza R. | 21.10.2013 13:04

Přidejte komentář

* Pokud je obrázek nečitelný, nový načtete kliknutím na obrázek.
Pro přihlášené se kontrolní obrázek nezobrazuje. Přihlašte se či se zaregistrujte pokud ještě nemáte účet.
Opište text z obrázku: *

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.


Články z Realitní makléř

Jana Zámečníková | 24.05.2016 00:00 Vyberte správně vlastní bydlení. Představte si, jak budete žít za 10 let

Vlastní dům či byt má dnes již téměř 80 procent Čechů. S levnými hypotékami dalších lidí přibývá každým dnem. Výběr vlasního bydlení patří k nejdůležitějším životním rozhodnutí, lidé však při něm mnohdy chybují. Nejčastěji si nedokážou představit, kam bude jejich život směřovat za několik let. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0
Reklama
banner-investujeme-ceskych100

Petr Zámečník | 23.05.2016 00:00 Ceny bytů rostou… je konec krize, nebo začíná další?

Realizované ceny bytů rostou. Podporují je nízké sazby hypotečních úvěrů, oživující ekonomika… i strach z dalšího růstu cen. Blíží se další realitní bublina? Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Monika Hrušová | 20.05.2016 00:00 Čím dál víc lidí chce své vlastní bydlení. Na každý byt je ten správný čas

Průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů lámou rekordy každý měsíc. Zájem o hypotéky, tedy o vlastní bydlení je veliký. Mít svou nemovitost, chtějí i lidé, kteří ještě do nedávna ani neuvažovali o tom, že by si byt na hypotéku mohli pořídit. Nemovitostí je na trhu pořád víc než dost, takže je z čeho vybírat. Jenže na každý byt je ten správný čas v jinou životní etapu. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Jana Zámečníková | 19.05.2016 00:00 Platba daně z nemovitosti se blíží. Daňové složenky se vrací

Zbývají necelé dva týdny na zaplacení daně z nemovitých věcí. Nejpozději do 31. května musí být platba daně připsána na účtu příslušného finančního úřadu. Řada poplatníků již složenku na uhrazení daně z nemovitosti našla v poštovní schránce, jiní zatím ještě čekají. Kdy nejpozději se složenky dočkáte? Jakým způsobem lze letos daně platit? Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

redakce | 17.05.2016 00:00 Martin Fojtík: Nedostatek bytů? Účelové hry developerů matou veřejnost

Z titulních stran novin a časopisů v posledních měsících se může zdát, že kdo již nemá vlastní bydlení, jen těžko ještě nějaké sežene. Informace o dramatickém převisu poptávky po bytech a domech nad jejich nabídkou jsou ale podle ředitele Fincentrum Reality Martina Fojtíka účelově vyvolávanou panikou vedoucí ke zvyšování cen na trhu. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Další články »

Krátké zprávy z Realitní makléř

26.05.2016 10:01 Převod pozemku by mohl být opět osvobozen od DPH

Novelu zákona o osvobození platby DPH z převodu pozemku chtějí senátoři vrátit do původní podoby z loňského roka. Návrh již podpořila v prvním kole i Horní komora. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

25.05.2016 15:19 Dohoďte nemovitost k prodeji a získejte desetitisícovou provizi

Zásoby volných nemovitostí se tenčí. Ve snaze rozšířit své portfolio začaly některé realitní kanceláře nabízet odměny za tipy na nemovitosti k prodeji. Lidem vyplácejí část své provize i v řádech desítek tisíc korun. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

17.05.2016 11:33 Výstavbu v Praze střídají opravy a demolice

Pozemků vhodných k výstavbě v Praze ubývá. Developeři tak stále častěji řeší výstavbu nových bytů rekonstrukcemi a přístavbami starších objektů. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

13.05.2016 10:18 Největší rezidenční developeři válčí mezi sebou o post jedničky na trhu

Dlouholetý spor mezi majitelem společnosti Centra Group Dušanem Kunovským a majitelem společnosti Ekospol Evženem Korecem se dostal již i k soudnímu řízení. Podle Kunovského by se neměl Ekospol nazývat „lídrem bytové výstavby v Česku“. Soud však tuto stížnost tento týden zamítl. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

12.05.2016 11:00 Města se brání lukrativnímu byznysu s chudobou. Prázdné domy raději srovnávají se zemí

Města nechtějí ghetta pro sociálně slabé. Prázdné městské domy raději bourají, než by je prodali spekulantů, kteří by do nich mohli nastěhovat sociálně slabé. Radikální řešení již zvolilo město Vimperk na jihu Čech a na severu Krupka u Teplic. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Další krátké zprávy »

Anketa

Ubytovali byste u sebe doma uprchlíky?

Ano. (786)
 
Ne. (1310)
 
Nevím. (29)
 Celkem hlasovalo 2125 čtenářů

Nejčtenější články z Realitní makléř za posledních 14 dní

Jana Zámečníková | 16.05.2016 00:00 Boj developerů o pozici lídra neskončil

Developeři se přou o pozici lídra developerského trhu. Spor společnosti Ekospol a Central Group se dostal i k soudu, který rozhodl, že Ekospol patří stabilně k lídrům českého developerského trhu. Central Group se ale nehodlá vzdát bez boje a chce stavění „vzdušných zámků“ Ekospolu zastavit. Proč je pro developery pozice lídra tak důležitá? Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

redakce | 17.05.2016 00:00 Martin Fojtík: Nedostatek bytů? Účelové hry developerů matou veřejnost

Z titulních stran novin a časopisů v posledních měsících se může zdát, že kdo již nemá vlastní bydlení, jen těžko ještě nějaké sežene. Informace o dramatickém převisu poptávky po bytech a domech nad jejich nabídkou jsou ale podle ředitele Fincentrum Reality Martina Fojtíka účelově vyvolávanou panikou vedoucí ke zvyšování cen na trhu. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Jana Zámečníková | 09.05.2016 00:00 Dřevěné domy jsou v kurzu. Proč?

Nové rodinné domy přibývají jen velmi pozvolna. Pozornost a své místo na slunci si ovšem mezi rodinnými domy postupně získávají dřevostavby. Jejich podíl se v loňském roce zvýšil na více než 13 procent. Proč dávají lidé stále častěji přednost dřevostavbám? Jsou dřevostavby stejně kvalitní jako klasické zděné stavby? Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Monika Hrušová | 20.05.2016 00:00 Čím dál víc lidí chce své vlastní bydlení. Na každý byt je ten správný čas

Průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů lámou rekordy každý měsíc. Zájem o hypotéky, tedy o vlastní bydlení je veliký. Mít svou nemovitost, chtějí i lidé, kteří ještě do nedávna ani neuvažovali o tom, že by si byt na hypotéku mohli pořídit. Nemovitostí je na trhu pořád víc než dost, takže je z čeho vybírat. Jenže na každý byt je ten správný čas v jinou životní etapu. Celá zpráva »

Komentářů: 0 / 0

Jana Zámečníková | 12.05.2016 00:00 Poznáte nepoctivé realitní makléře?

Český realitní trh se jen hemží realitními zprostředkovateli. Na obyvatele jich má dokonce nejvíce z celé Evropské unie. Dlouhá léta chybějící regulace otevřela dveře i nesolidním realitním makléřům. Jak je rozeznat od těch poctivých? Celá zpráva »

Komentářů: 1 / 1 Poslední komentář: 01.01.1970 01:00

Další články »