Průměrný rodinný dům v posledním roce podražil o více než 400 tisíc. Na rekordní poptávku po nemovitostech reagují developeři zvýšenou aktivitou

17.08.2015 01:08 Tisková zpráva:

Analýza vychází ze skutečných prodejních dat společnosti, která od počátku roku 2008 do konce prvního pololetí letošního roku prodala koncovým kupujícím celkem 514 rodinných domů v Praze a okolí. I když se ve srovnání s trhem nových bytů jedná o relativně malou základnu dat, stále jde pravděpodobně o největší dosud publikované srovnání cen skutečně prodávaných rodinných domů.

Během letošního prvního pololetí se rodinný dům od CENTRAL GROUP včetně pozemku a DPH prodával průměrně za 44.588 Kč za metr čtvereční vnitřní podlahové plochy domu. To je o 9,4 % více než před rokem. Průměrná absolutní cena rodinného domu s pozemkem včetně DPH tak poskočila o 421.435 Kč na aktuálních 6.286.960 korun

central-group1

„Trh rodinných domů v Praze a Středočeském kraji je něco zcela jiného, než trh nových bytů. Vedle velkých developerů na něm totiž působí i mnoho menších hráčů a významnou roli hraje také individuální výstavba. To způsobuje, že tento trh podléhá mnohem větším výkyvům, ať už z důvodu daňových změn, aktuálních úrokových sazebhypoték nebo jen proto, že se na trhu objeví nový projekt a ovlivní celkovou cenovou úroveň,“ říká Dušan Kunovský, předseda představenstva CENTRAL GROUP, a dodává: „Mnohem důležitější zprávou, kterou data potvrzují, je obrovský a stále rostoucí plošný zájem o nové nemovitosti. A to jak o byty, tak o rodinné domy.“

Právě rekordní poptávce přizpůsobují velcí developeři svou novou nabídku, která v letošním roce dosahuje rovněž rekordních hodnot. Například největší český rezidenční developer CENTRAL GROUP uvedl jen za letošní první pololetí do prodeje celkem 473 nových nemovitostí, z toho 450 bytů (poslední etapa projektu Residence Garden Towers a nové projekty Letňanské zahrady a Park Zahradní Město) a 23 rodinných domů (další etapy úspěšných lokalit Májovková v Pitkovicích a Pražská čtvrť v Brandýse nad Labem).

Vzhledem k tomu, že největší nápor poptávky lze očekávat tradičně se zahájením podzimní sezony, připravuje navíc CENTRAL GROUP uvedení dalších nejméně 710 bytů a 13 rodinných domů od podzimu. Vedle dalších etap úspěšných bytových projektů v Letňanech a Pitkovicích a rodinných domů v Brandýse půjde také o úplně nové lokality v širším centru města, například v Praze 6 – Břevnově, Praze 7 – Holešovicích a Praze 8 na Palmovce. Zcela unikátní pak bude nabídka dokončených exkluzivních projektů Rezidence U Muzea na rozhraní Vinohrad a Nového Města a Rezidence Park Nikolajka v prestižní vilové čtvrti na Smíchově.

„Celkem v letošním roce uvedeme na trh téměř 1.200 nových nemovitostí,“shrnuje Dušan Kunovský. Ve všech případech přitom jde o projekty, které jsou v okamžiku zahájení prodeje již ve fázi postupující výstavby. Nejedná se tedy o žádné rezervační smlouvy se zálohami v řádu desítek tisíc korun na tzv. „vzdušné zámky“. Tedy byty existující pouze na papíře, s neznámým termínem realizace a bez vydaných potřebných povolení, které někteří pražští developeři nabízejí i několik let před tím, než se poprvé kopne do země.

central-group