EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

1 komentář

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

 

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Loading



 

Drahé hypotéky se dávají na ústup. Česká národní banka už od konce loňského roku snižuje úrokové sazby a je zřejmé, že tento trend bude nadále pokračovat.

Zatímco ještě na začátku letošního roku byla úroková sazba u hypoték mírně pod 6 % ročně, už ke konci roku by se podle predikcí mohla pohybovat kolem 4 % ročně. Toto výrazné zlevnění úvěrů již letos přivede zpět na trh část zájemců o nové bydlení, kteří své nákupní rozhodnutí v předchozích dvou letech odkládali a čekali právě na výraznější pokles sazeb.

„Díky snížení úrokových sazeb podstatně klesnou i splátky hypotéky a o velký kus se přiblíží nájemnému. K jejich vyrovnání letos ještě nedojde, nicméně z výzkumů nám vychází, že téměř 80 % lidí upřednostní byt na hypotéku, i když je splátka vyjde o něco dráže než nájem. I tak tedy dojde k podstatnému oživení poptávky. Už to i vidíme na našich dosavadních letošních prodejích,“ říká Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

V příštím roce by úrokové sazby hypoték mohly klesnout až k psychologické hranici 3 % ročně, při které se již vyrovnají splátky hypoték a nájemné. V té době už ale mohou být byty výrazně dražší.

REKLAMA

Ceny bytů porostou pomaleji než nájmy

Bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek a developery navíc stále brzdí vysoké náklady na realizaci projektů. Přetlak poptávky tedy téměř jistě způsobí další růst cen bytů. Ten by ale již neměl být zdaleka tak prudký jako v předchozích letech. Očekávané tempo růstu je kolem 5 % ročně. Podobný růst cen bytů ve své poslední Zprávě o finanční stabilitě predikuje i ČNB.

Naproti tomu nájmy, které za vývojem prodejních cen dlouho výrazně zaostávaly, jen za poslední dva roky vzrostly o zhruba 30 %. Tempo jejich růstu by mělo sice mírně zpomalit, podle odhadů Central Group se ale nájmy budou zvyšovat přibližně o 10 % ročně.

Porovnání splátky hypotéky a nájemného


Zdroj : analýza Central Group

Pozn.: Výpočet vychází z prodejních cen a výše nájemného u novostaveb v Praze ke konci roku 2023 (zdroj dat analýzy společností Central Group, Skanska, Trigema; Sreality.cz) a je proveden pro typový byt 1+kk o výměře 35 m² (cena 5 157508 Kč) a pro průměrný pražský byt o ploše 70 m² (cena 9 975 781 Kč). Model počítá s růstem cen nových bytů o 5 % ročně, růstem nájmů o 10 % ročně a postupným poklesem úrokových sazeb (ke konci roku 2024 je počítáno s úrokovou sazbu ve výši 4 % ročně, ke konci roku 2025 ve výši 3 % ročně). Splátka hypotéky je počítána pro úvěr s LTV 80, dobou splácení 30 let a pro rok 2023 s úrokovou sazbou 5,65 % ročně.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Fesak Hubert

    16 dubna, 2024

    Miluji nestranne analyzy, kterym clovek muze verit.

    Odpovědět