EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

1 komentář

Investice do nejmenších bytů se v Praze vrátí nejrychleji

 

V hlavním městě je pořizovací cena nemovitostí nejvyšší, přesto mnoho investorů vidí hlavní město jako velmi lukrativní lokalitu. Kvalitní byty se v něm totiž pronajímají bezproblémově a rychle.

Loading



 

Podle dat z Investiční kalkulačky Sreality.cz se investice do bytu o rozloze 20–39 m² vrátí na nájemném nejrychleji. Investice do bytů o této velikosti se aktuálně v průměru vrátí za 25 let a pronajmou se v průměru během 42 dní.

Investiční kalkulačka Sreality.cz je analytickým nástrojem, který umožňuje získat představu o výhodnosti koupě bytu v dobrém stavu vzhledem k průměrným cenám nájmů bytů v konkrétní lokalitě. Počítá, za jak dlouho by se kupujícímu vrátila investice do konkrétní nemovitosti při aktuálních cenách nájmů a dle lokální poptávky po nich.

Běžný pražský byt do 120 m² pronajmete v průměru do 40 dní

„V Praze stoprocentně platí, že čím menší rozlohu byt má, tím rychleji se vrátí investice do něj vložená. To v zásadě platí i v jiných větších městech. Menší byty se v Praze, zejména v centru nebo s dobrou dostupností do něj, pronajímají rychle. U investorů je o ně z tohoto důvodu dlouhodobě velký zájem, komentuje Hana Kontriš, manažerka oborových služeb Seznam.cz.

Podle ní se pražské byty pronajímají obecně velmi rychle. „Podle aktuálních dat se průměrná doba inzerce pražských bytů pohybuje okolo čtyřiceti dní. Bavíme se samozřejmě o průměru. Zajímavé nabídky mohou mizet rychleji, a naopak byty s nadsazenou cenou nebo se špatnými dispozicemi pomaleji. Déle si na nového nájemníka také počkají majitelé bytů o velikosti 120 m² a více. U nich je průměrná doba inzerce delší jak šedesát dní.

REKLAMA

„Výnosnost investice samozřejmě záleží na mnoha dalších parametrech, včetně stavu a dispozice konkrétního bytu. Stejně tak je důležité zamyslet se nad potenciálem samotné oblasti a jejího budoucího rozvoje. V našem nástroji je také třeba brát v potaz počet inzerátů v analýze. Obecně čím vyšší je jejich počet, tím lépe,” říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Data jsou průměrována za posledního půl roku a klasicky zahrnují i provizi realitní kanceláři. Přihlášení uživatelé si mohou v nástroji filtrovat výhodnost podle lokality nebo třeba i podle velikosti bytové jednotky.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Fesak Hubert

    19 dubna, 2024

    Pokud jste vetsi investor, nechcete sami stavet a kupujete desitky az stovky podobnych bytu, pak to muze byt smysluplna investice. V ostatnich pripadech si nejsem jisty a pri sebemensim zaskobrtnuti te idealisticke kalkulace v clanku to bude i docela provar. Tak snad jsem nekomu usetril spoustu penez i nervu.

    Odpovědět