EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Falešný exekutor řádí v Česku. Radíme, jak poznat podvodníka

 


 

Podle Exekutorské komory JUDr. Marek Holeček využívá falešných stránek exekutorského úřadu na adrese: rychlyexekutor.cz a dále falešných stránek Exekutorské unie na stránkách exekutorskaunie.cz. Exekutorská unie přitom v České republice neexistuje.

Uvedená osoba není soudním exekutorem a není oprávněna činit úkony v exekučním řízení. Uvedený úřad neexistuje. Osloveným účastníkům exekučních řízení důrazně doporučujeme neplatit uvedenému subjektu žádné finanční prostředky,“ varuje na svých internetových stránkách Exekutorská komora.

Exekuce vyděsila mnoho lidí

Zhruba tisíc lidí dostalo v těchto dnech poštou nepravý exekutorský výměr. Soudní rozhodnutí vypadá jako pravé a je na něm napsáno, že se jedná o poslední výzvu před fyzickou exekucí a exekucí bankovních účtů. Dopis vypadá velice věrohodně a je opatřen i kulatým razítkem.

Obeslaní většinou žádné dluhy nemají, proto je dopis vyděsil a mnozí kontaktovali policii. Problém je, že pokud se dopis dostal do rukou dlužníků, mohou ho považovat za pravý a požadovanou částku zaplatit. Většinou exekutor požaduje sumu kolem deseti tisíc zaslat na účet, jehož číslo v dopise uvádí. Jeslti se vám tento dopis dostane do rukou, tak rozhodně nic neplaťte. Nejprve si ověřte pravost rozhodnutí.

Máte-li pochybnosti, zda vás ať písemně či osobně kontaktoval skutečný exekutorský úřad, pak můžete na webu Exekutorské komory www.exekutorskakomora.cz v seznamu soudních exekutorů nebo po telefonu u Komory ověřit, zda takový exekutor skutečně existuje,“ vysvětluje Lukáš Jícha z exekutorského úřadu Přerov JUDr. Tomáše Vrány.

V případě pochybností můžete kontaktovat i policii, stejně jako to udělali někteří lidé v těchto případech. Evidenci vykonavatelů jednotlivých exekutorů také vede Exekutorská komora.

Kdo může být exekutorem

Soudním exekutorem je jen osoba, kterou stát pověřil exekutorským úřadem a je členem Exekutorské komory České republiky. Exekuci proti povinnému (dlužníkovi) může provádět jen na základě pověření dle usnesení o nařízení exekuce, které vydal exekuční soud. Při provádění exekuce může exekutor pověřit jednotlivými úkony své zaměstnance. Exekutor nebo vykonavatel exekuce se musí prokázat exekutorským průkazem, usnesením o nařízení exekuce a občanským průkazem.

Pokud si nejste jisti, zda opravdu nějaké peníze nedlužíte, můžete požádat o výpis z bankovního nebo nebankovního registru dlužníků. Případně si pak můžete zaplatit přístup do Centrální evidence exekucí České republiky, kde je možné nahlédnout do evidence pravomocně nařízených exekucí.

Kulaté razítko na usnesení může chybět

Je-li vám doručeno usnesení o nařízení exekuce spolu s výzvou exekutora, pak nebuďte překvapeni, že na usnesení o nařízení exekuce chybí kulaté razítko soudu, protože soudy dnes exekutory pověřují elektronicky a usnesení o nařízení exekuce jim doručují do datové schránky. Exekutor vám pak doručuje usnesení o nařízení exekuce ve vytištěné podobě doplněné o doložku o konverzi (převodu) z podoby elektronické do podoby listinné, přičemž tento listinný výstup má stejnou váhu jako elektronický originál,“ upozorňuje Jícha. Potřebné údaje si můžete také ověřit na infolince okresního soudu, který usnesení o nařízení exekuce vydal.

Výzva Exekutorské komory

Exekutorská komora zároveň žádá adresáty těchto výzev, kteří požadovanou částku dosud neuhradili, aby na e-mailovou adresu komora@ekcr.cz, popř. faxem na číslo 545 212 305, zaslali naskenovanou výzvu, kterou od falešného exekutora obdrželi; bude neprodleně postoupena příslušnému policejnímu orgánu. V případě, že již adresát požadovanou částku uhradil, doporučujeme, kromě výše uvedeného, bezodkladné podání trestního oznámení policejnímu orgánu či státnímu zastupitelství.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *