EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

27. 10. 2011

1 komentář

Ceny bytů a rodinných domů nepatrně klesají

 


 

Momentálně realitní trh stagnuje. Letos to není žádná novinka. Kupující i prodávající vyčkávají, co bude dál. Jestli se krize prohloubí nebo, se objeví světlo v temném tunelu. Lidé se neženou hlavně do nákupu nemovitostí, i když ceny i úrokové sazby u hypotečních úvěrů jsou příznivé. V září dokonce pětileté a tříleté fixace zaznamenaly historické rekordy.


Podle HB Indexu průměrná tržní cena bytů během třetího čtvrtletí mírně poklesla. Konkrétně o 0,5 procentního bodu. U bytů dosáhl HB Index k 31. září 2011 hodnoty 97,9. Přitom za poslední tři roky ceny bytů klesly o čtvrtinu. Nejvíce klesly ceny u větších bytů. Byt 4+1 lze dnes koupit až o 30 procent levněji než před třemi lety.

„Tržní ceny bytů v České republice tak sice velmi mírně, ale stabilně klesají. U bytových jednotek v České republice pozorujeme nejcitlivější reakce na změny poptávky a nabídky ze všech sledovaných kategorií. Faktorem, který zde má aktuálně největší vliv na ceny, je pokračující převis nabídky nad poptávkou, který je u bytů v současné době největší ze všech sledovaných kategorií. Na trhu také přetrvává efekt trhu kupujících. To znamená, že kupující již standardně požadují slevy z nabídkových cen. Největší zájem pozorujeme o cihlové byty 3+1 nebo 3+kk,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Graf vývoje cen bytových jednotek

Zdroj: Hypoteční banka

Domy zlevnily o něco víc

Ceny lehce poklesly i u rodinných domů, a to o 1,4 procentního bodu oproti červnu 2011. Rodinné domy mají z dlouhodobého hlediska stabilnější cenu, než je tomu u bytů. Důvodem snižování cen u rodinných domů je klesající zájem o domy, které jsou určené k rekonstrukci. Lidé také nechtějí kupovat byty zatížené exekucí. 

„U domů určených k rekonstrukci noví majitelé nestihnou úpravy dokončit před zvýšením sazby DPH začátkem roku 2012. Hůře prodejné jsou také rodinné domy s cenou nad 4 miliony korun, respektive u Prahy a okolí nad 6 milionů korun,“ vysvětluje Petr Němeček.

Graf vývoje cen rodinných domů

Zdroj: Hypoteční banka

Ceny pozemků stagnují

V oblasti pozemků ceny rostly jen minimálně. Z dlouhodobého hlediska ceny spíše rostou, ale ve třetím čtvrtletí došlo k poklesu o 0,1 procentního bodu. HB Index u pozemků dosáhl hodnoty 106,5. Ve druhém čtvrtletí ceny pozemků vzrostly o 2 procentní body. Ve srovnání se začátkem roku 2010 vzrostly ceny pozemků již o 6,5 %.

Graf vývoje cen pozemků


Zdroj: Hypoteční banka

Co je HB Index

HB INDEX sleduje vývoj cen nemovitostí v České republice ve třech kategoriích: byty, rodinné domy a pozemky. Hodnota indexu 100 je nastavena k datu 1. 1. 2010. Informace o tržních cenách nemovitostí, kterou HB index pravidelně přináší, je informací o skutečných cenách, za které byly nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru pořízeny. Na rozdíl od statistik založených například na nabídkových cenách poskytuje HB INDEX odpovídající přehled o realizovaných transakcích s nemovitostmi.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Trixie

    28 prosince, 2011

    Whoa, things just got a whole lot eaiesr.

    Odpovědět