EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

11. 11. 2009

0 komentářů

Hledáte nové bydliště? Prozkoumejte si jeho okolí předem

 


 

Společnost Google na svém serveru maps.google.com spustila novou službu Street View v květnu  2007. První snímkování ulic měst probíhalo ve Spojených státech, odkud se tento projekt rozšířil do dalších zemí včetně Evropy.

Česká republika je 8. zemí v Evropě a první zemí v regionu střední a východní Evropy, kde již tento projekt rovněž běží. K dohledání jsou však zatím pouze ulice v Praze a některých přilehlých městech (Stará Boleslav, Mělník, Beroun, Příbram). Navíc, kromě zmíněných měst, si můžete dopřát nadmíru zábavnou virtuální projížďku po D1 z Prahy do Brna a zpět. Celkem je nyní zmapováno přibližně 3 500 kilometrů českých ulic a silnic (viz. obrázek).

Jak Google Street View funguje?

Službu Google Street View naleznete na serveru maps.google.com. Zde si ve standardní mapě naleznete oblast, kterou budete chtít virtuálně prozkoumávat. Poté „přetáhněte“ žlutou figurku (vlevo nahoře) do právě zobrazené mapy a zde se vám modře zobrazí oblast dostupná ve službě Google Street View. Figurku poté stačí umístit na konkrétní místo na mapě a aplikace se automaticky přepne do „pouličního náhledu“.

Po ulicích je možné se „procházet“ buď dvojklikem myši, pomocí ovládacího panelu vlevo nahoře anebo jednoduše pomocí šipek na klávesnici. Aplikace umožňuje přiblížení náhledu, což se může hodit například při hledání čísla popisného nebo nahlížení do neprůjezdných ulic.

REKLAMA

Jak již bylo uvedeno v úvodu. Služba je zatím dostupná pro oblast Prahy a blízkého okolí, nicméně v dohledné době by měly být dostupné náhledy také dalších velkých měst ČR. V současnosti probíhá snímkování např. v Českých Budějovicích, Plzni, Brně, Jihlavě a dalších krajských městech.

K čemu je to dobré?

Vybíráte nové bydlení? Kromě ceny, kvality a vybavení samotného bytu nebo domu vás bude vás bude určitě zajímat, jak vypadá okolí vašeho nového domova a jaké služby naleznete v dostupné vzdálenosti. Díky Google Street View si můžete udělat mnohem lepší přehled o dané lokalitě a nabídky můžete začít filtrovat hned „od stolu“ resp. monitoru počítače.

REKLAMA

Mapanemovitostí.cz

Potenciál služby Google Street View přímo svádí ke komerčnímu využití. Této příležitosti využily např. tvůrci portálu Mapynemovitosti.cz. Tento server nabízí přehled developerských projektů (175 projektů) včetně konkrétních parametrů nabízených nemovitostí, přičemž klient prostřednictvím služby Google Street View získává zároveň možnost virtuální prohlídky okolí.

„Naším cílem bylo vybudovat přehledný portál s developerskými projekty, který ušetří čas. Informace, které lidé v praxi zjišťují při osobní obhlídce, mohou získat prostřednictvím několika prokliků na internetu,“ říká Nikola Šiková, zástupce projektu Mapanemovitostí.cz.

Zajímavé momentky

Speciálním automobilům Googlu se podařilo zachytit také několik zajímavých situací, které posbíral server Lupa.cz. Naleznete mezi nimi například policisty "v akci", křižovatku krátce po dopravní nehodě a další zajímavé momentky. 

I přesto, že tváře a poznávací značky nasnímaných aut a lidí program automaticky „rozmazává“ tvůrci portálu jsou si vědomi toho, že pokaždé nemusí být nasnímaní lidé tak úplně nerozeznatelní a kamera GSV je mohla zachytit v choulostivých situacích na nechtěných místech. Lidé se proto mohou na správce obrátit s požadavkem na odstranění problémových snímků z databáze. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *