EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Bukač

03. 04. 2008

9 komentářů

Hypoteční krize podle České spořitelny

 


 

V úterním vydání ekonomického deníku E15 vyšel rozhovor s Jiřím Škorvagou, členem představenstva a náměstkem generálního ředitele České spořitelny zodpovídajícím za oblast drobného bankovnictví. S ohledem na aprílové datum jsem po přečtení tohoto rozhovoru chvíli uvažoval, zda pan Škorvaga vše, co řekl, myslel opravdu vážně. Pokud ano, jsou některé jeho názory na pováženou.

Jedním z nich je konstatování, že český hypoteční trh vykazuje podobné symptomy jako ten americký a že ho tedy také může postihnout podobná krize. Paralelu lze najít v rychlém růstu cen nemovitostí, objemů hypotečních úvěrů a příliš liberální rizikové politice hypotečních bank. V Česku prý kvůli konkurenčnímu boji bank poměr vypůjčené částky k hodnotě zástavy v řadě případů překračuje sto procent a stále roste.

Aniž bych chtěl zpochybňovat odborný úsudek vrcholového manažera největší české hypoteční banky, obávám se, že jeho názor je poněkud vzdálen realitě. Bylo by nezodpovědné podceňovat rizika. Ovšem strašit v Česku krizí podobnou té americké není na místě. Už jen proto, že zásadních rozdílů mezi situací na hypotečním a realitním trhu i úvěrové politice bank v USA a v Česku je daleko víc než toho, co mají obě tyto země společného.

Rovněž konstatování o riziku vyplývajícím z nedostatečného zajištění poskytnutých hypotečních úvěrů je dost překvapující. Samozřejmě nevím, z jakých podkladů pan Škorvaga vycházel. Ovšem podle dostupných informací je pravděpodobnost, že by běžný klient v kterékoliv bance působící na českém trhu získal hypoteční úvěr přesahující hodnotu zástavy, prakticky nulová. Zdejší banky jsou v tomto směru dosti opatrné.

Další pozoruhodná myšlenka se týká příčin vzrůstající rizikovosti hypotečních úvěrů v portfoliu České spořitelny. Na vině jsou prý nesolidní hypoteční brokeři, kteří v honbě za svými provizemi podvádějí banku i klienty. Kvůli schválení úvěru bankou neváhají přikrašlovat údaje o finanční situaci klientů. Těm pak náležitě nevysvětlí vše potřebné, takže klienti si neuvědomují, co jim hrozí, kdyby neměli na splácení poskytnutého úvěru.

REKLAMA

Pan Škorvaga na podporu svého tvrzení uvedl, že nesplácených hypotečních úvěrů zprostředkovaných brokery je sedmkrát víc než v případě úvěrů prodaných přímo na pobočkách České spořitelny. Takovýto údaj o něčem svědčí. Příčiny tohoto stavu však mohou být různé a přinejmenším část z nich může být na straně banky. Každopádně jiné banky problémy s externími prodejci nemají – anebo o nich alespoň takto nahlas nehovoří.

Ostatně Česká spořitelna již problém vyřešila. Do smluv s externími prodejci zavedla klauzule, které je činí odpovědnějšími za kvalitu úvěrů, a zároveň od nich začala vyžadovat více informací, které si pak sama ověřuje. Důsledkem je pokles prodeje hypotečních úvěrů České spořitelny z externích sítí o více než polovinu. To prý ale nevadí, protože Česká spořitelna se do budoucna soustředí na prodej hypoték v rámci své vlastní pobočkové sítě.

Je výsostným právem každé banky, aby si zvolila distribuční kanály pro své produkty. Obzvláště v případě České spořitelny však jenom odbourání prodejů hypoték cestou externích prodejců problém rizikovosti hypoték nevyřeší. Mimochodem, je překvapující, že tato banka klidně přizná, že problém s nekvalitními smlouvami s  brokery vůbec má. Natož pak, že ho umí vyřešit jen za cenu ztráty tržního podílu, což jí navíc prý nevadí!

Ale zpět k opatřením směřujícím proti rizikovosti hypoték. Jedním z letitých problémů všech zdejších bank, Českou spořitelnu rozhodně nevyjímaje, je neuvěřitelná strnulost a šablonovitost při posuzování bonity žadatelů o hypotéku. Hlavním podkladem pro hodnocení budoucí schopnosti klienta splácet miliónový úvěr po dobu dvaceti i více let většinou zůstává potvrzení o jeho příjmech za uplynulé čtvrtletí. Co dodat?

REKLAMA

Dalším parametrem je hodnota zástavy stanovená buď přímo bankou, nebo spolupracujícím odhadcem. Sice se má jednat o tržní cenu, ale realizovatelnost zástavy se v ní zpravidla příliš nezohledňuje. Jinými slovy: je téměř jedno, zda zajištění hypotečního úvěru tvoří snadno prodejná neobsazená nemovitost, nebo byt obývaný rodinou s malými dětmi, kterou banka nemůže vystěhovat na ulici už jen kvůli nebezpečí negativní medializace takovéhoto případu.

Hlavní nebezpečí pro český hypoteční trh nepředstavují proradní brokeři, ale spíše nezodpovědná marketingová politika bank. Jak jinak totiž hodnotit reklamu přesvědčující lidi s nízkými příjmy, že hypotéku zvládne splácet každý. Ještě horší pak je nastavování dumpingových úrokových sazeb pro první období fixace s jejich výrazným zvýšením po jeho uplynutí, a to bez ohledu na vývoj sazeb ČNB.

Za povšimnutí stojí i závěrečné vyjádření pana Škorvagy o tom, že Česká spořitelna bude směřovat k větší flexibilitě a své klienty bude odměňovat za loajalitu. To je jistě chvályhodné předsevzetí. O to víc, že v tomto směru Česká spořitelna zatím příliš nevynikala. Nedůvěru ale budí fakt, že jako příklad je uváděn Osobní účet, o němž zlí jazykové tvrdí, že jde o chytrý a rafinovaný stroj na poplatky. Zlákat se jím však dalo už půl milionů lidí.

Loading

Vstoupit do diskuze 9 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • marla

    18 dubna, 2008

    myslim, ze nazory pana Skorvagy z CS jsou velmi pravdive – ja osobne mam zkusenost s externi brokerkou a ta nam naznacovala, ze kdyz dame uplatek, tak se da se znalci lecos dohodnout apod. a pritom nam umyslne zamlcovala dulezite udaje ohledne hypoteky proto,abysme dali realitni kancelari tzv.rezervacni zalohu, kde se zavazujeme nemovitost koupit a oni nas timto meli v hrsti – ta brokerka byla s RK sprazena.nastesti jsme vsechno vcas prokoukli diky informacim na pobockach bank.Je hodne neserioznich poradcu a realit.kancelari – vsichni z vas chteji mit jen okamzity zisk,nas tahle zkusenost na dlouhou dobu odradila.

    Odpovědět

  • naivka

    18 dubna, 2008

    To je presne – my jsme takhle nacpali RK 60.000,-(rezervacni zaloha),ta se o ne jiste podeli se svym „hypotecnim poradcem“ a hypoteku nedostali(domek byl nevhodna zastava vzhledem ke stavu).Vzdy se ptejte radsi primo na pobockach a pozvete na misto nejdriv odhadce, nez date jakekoli penize z ruky!

    Odpovědět

  • Petr

    20 dubna, 2008

    Uf, tak to koukám, že jsme měli opravdu štěstí. Dali jsme zálohu RK a hypotéku jsme dostali. A to jsme měli příjem „akorát“.

    Odpovědět

  • RK

    16 července, 2008

    jak takový tukan může zastávat tak vysokou pozici.
    Bez dostatečného příjmu hypotáku nedostanete (narozdíl od US) , příjem je vždy ověřován (narozdíl od US) , výše hypotéky max 100% nemovitostí , většinou ale spíše méně (narozdíl od US) , Žádné výrazný nárůst sazeb po počátečním období (narozdíl od US) , prostě je toho opravdu hodně v cem se trhv CR od US odlišuje.

    Odpovědět

  • Radek

    17 července, 2008

    Až na to, že v ČR max. výše hypotéky i 130 % LTV. Až na to, že leader trhu ČS (cca 50 %) nabízí v druhé a další fixaci o víc než procentní bod vyšší sazby než v prvním období.

    Odpovědět

  • Václav

    6 srpna, 2008

    Jak je možné ti to lidé řídí banku ,když mohou veřejně říkat takové kraviny ? To se zastavuje rozum připadá mi jak amatér ! !

    Odpovědět

  • Vojtík

    8 srpna, 2008

    Pán je čerstvý majitel nemovitosti pořízené za současnou cenu na hypotéku?Spravedlivý hněv?Rozhořčení?(Cena MÉ investice přece NEMŮŽE jít dolů!)
    Pokud ano,hodně zdaru.

    Odpovědět

  • neduverivy

    16 září, 2008

    Není výjimkou, že exekutoři při dluhu schopného podnikatele 4 miliony v důsledku druhotné platební neschopnosti prodají zabavený majetek v hodnotě 10 milionů v dražbě za 2 miliony a z toho si uhradí velmi vysoké náklady na exekuci, takže může mít banka jištění 100 % a obdržet z toho 10 %. A dlužník nyní již s holým zadkem dále dluží 2 miliony, protože výtěžek z dražby nestačil pokrýt dluh. Takže ten superzákon dopadá negativně na dlužníka i na věřitele. Jen exekutoři jsou vysmátí, pod ochranou zákona. Kam se na ně hrabou bývalí veksláci! A kam to asi může vést?

    Odpovědět

  • hellouboys

    22 listopadu, 2008

    Jak by to tomuto ústavu mohlo vadit. Úroky z vkladů 00prd. Zhodnocení taktéž. On to někdo zaplatí.

    Odpovědět