EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

25. 09. 2009

0 komentářů

Stavaři doufají v mírné oživení v příštím roce

 


 

Zářijová kvartální analýza stavebnictví CEEC Research, na které se podílely také společnosti KPMG Česká republika a Ipsos Tambor, naznačuje, že stavební firmy opatrně zlepšují svá očekávání pro rok 2009. Stavaři sice předpokládají propad produkce o 8 %, nicméně v porovnání s předchozí studií, publikovanou v červenci, jsou tato očekávání o něco optimističtější. Tehdy stavaři očekávali 11% propad. Rozhovory s vedoucími pracovníky stavebních společností však naznačují, že celkové zotavení sektoru si vyžádá více času, než se původně předpokládalo.

Za všechno může slabá poptávka

Společným jmenovatelem útlumu stavební výroby je podle většiny stavebníků nedostatečná poptávka jak na straně domácností, ale zejména potom poptávka financovaná z veřejných zdrojů. Mezi další potíže zařadily stavební firmy složitou byrokracii a nedostatek prostředků k financování svých aktivit, a to jak vlastních, tak cizích (bankovních) zdrojů. S tímto problémem se musí vypořádávat stále větší počet firem.

Pozitivním signálem je 2% nárůst průměrného vytížení kapacit stavebních společností. To však spíše než na oživení poptávek napovídá o snižováním vlastních kapacit (propouštění zaměstnanců) a zvyšováním efektivity využívaných kapacit. Z pohledu velikosti dotázaných respondentů segment středních/malých firem vykazuje mírně vyšší průměrné vytížení kapacit, než ukazují výsledky v segmentu velkých společností. Zvyšování efektivity fungování firmy nyní považují firmy za klíčovou prioritu.

Nové zakázky na minimu

I přes některé pozitivní signály stavební firmy očekávají pokles i v následujících letech. Nové zakázky se stále nehrnou. Více než polovina stavebních firem (56 %) uvádí, že má méně zakázek než před dvanácti měsíci, (stejný podíl jako v červenci, v dubnu se jednalo o 33 %).

29 % firem uvádí, že má stejně zakázek jako před rokem (33 % v červenci, v dubnu se jednalo o 55 %), a pouze 15 % respondentů tvrdí, že jim v meziročním srovnání zakázky přibyly (v červenci to bylo 11 %, v dubnu 12 %). Nárůst v této kategorii je však tažen pouze segmentem středních/malých stavebních firem, žádná z dotazovaných velkých firem neuvedla, že by se její počet nasmlouvaných zakázek meziročně zvedl.

REKLAMA

Jak bude v roce 2010 a 2011?

Z výše uvedených důvodů stavební firmy predikují, že i v letech v následujících letech (2010, 2011) dojde k dalšímu propadu českého stavebnictví, a to konkrétně o 2 %. Přitom v červenci firmy uváděly, že v tomto období očekávají pokles o pouhé 1 %, dubnové předpovědi dokonce počítaly s růstem o 3%.



„Vzhledem k tomu, že zakázky ve stavebnictví mají z velké části charakter dlouhodobých projektů, předpokládáme, že se tržby v roce 2009 budou pohybovat na mírně nižší úrovni v porovnání s loňským rokem. Nejcitelnější dopad současné ekonomické situace očekáváme v roce 2010, kdy tyto projekty doběhnou a nových bude přibývat mnohem nižším tempem než v předchozích letech. Zlepšení situace závisí především na tom, kdy se opět začnou vypisovat státní veřejné zakázky, zejména v oblasti infrastrukturních staveb, a kdy banky zmírní podmínky pro přidělování úvěrů investorům na dobré projekty,“
říká Patrik Choleva, finanční ředitel a místopředseda představenstva společnosti Skanska CS.

Stavební firmy získávají zpět ztracenou sebedůvěru

Zajímavostí čerstvě publikované studie je skutečnost, že velké stavební společnosti vidí budoucnost odvětví černěji než střední nebo malé firmy. Na druhou stranu za pozornost stojí, že respondenti v drtivé většině očekávají pokles odvětví, ale svým firmám věří (58 %) a očekávají, že se jim jejich pozice na trhu podaří v roce 2009 zlepšit. V červenci se pozitivně v tomto směru vyjádřilo pouze 45 % respondentů.

Kompletní Kvartální analýzu stavu a vývoje českého stavebnictví 09/2009 je možné získat na www.CEEConstruction.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *