19. 05. 2011

Subjekty:
ČSOB

Tři čtvrtiny Čechů kupují bydlení v páru

„Čísla z průzkumu ukázala, že Češi jsou zodpovědní, ale zároveň zvyklí na své pohodlí,“ říká Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB. Okamžik, kdy se začnou tzv. usazovat, tedy když mají vážný vztah (67 %), osamostatní se od rodičů (39 %) nebo se jim narodí dítě (26 %), totiž považují za pádný důvod k pořízení vlastního bydlení. „Ale už jen 15 % Čechů by si pořídilo vlastní bydlení kvůli stěhování za prací. V ten okamžik budou raději dojíždět, což je přesný opak přístupu lidí například v Německu. Zajímavé také je, že jen 37 % dotázaných uvádí jako důvod pro pořízení vlastního bydlení výhodnou situaci na trhu,“ dodává Ivana Bohatcová.

S výše uvedeným souvisí to, že 80 % z nás si pořídilo, nebo plánuje pořídit bydlení s partnerem. Těch, kteří jsou ochotni jít do koupě samostatně, je jen 19 %, a pouhé 1 % by tak učinilo se svým spolubydlícím.

Pokud jde o ideální polohu bydlení, vyhrává blízkost do práce (42 %) nejen nad vysněnou lokalitou (22 %), ale dokonce i nad blízkostí k ostatním členům rodiny (17 %).

V otázce, kde by si lidé hypotéku vzali, jsou už odpovědi méně předvídatelné. Jen necelá čtvrtina dotázaných by se totiž obrátila na banku, kde má účet. Oproti tomu 57 % lidí je ochotna studovat aktuální nabídky a zvolit tu, která je pro ně nejvýhodnější. Jen 5 % by pak využilo pomoci specializované společnosti na hypotéky.

A jaké jsou nejčastější parametry hypoték? „Průměrná výše hypotéky se v roce 2010 pohybovala na úrovni 1,67 milionu korun při nejčastější délce 25 až 30 let a při fixaci 3 až 5 let. Fixní úrokovou sazbu přitom správně preferuje 80 % lidí. Ačkoliv se nás totiž zájemci o hypotéku na variabilní sazby často ptají, vysvětlujeme jim, že pro ně představuje značné riziko. Variabilní sazba má totiž negativní dopad v možnosti téměř okamžitého růstu sazeb a tím pádem k růstu měsíční splátky, kterou by jejich rozpočet nemusel unést,“ doplňuje Ivana Bohatcová z ČSOB.

Aktuální situace na trhu, kdy klesají ceny zejména nových nemovitostí a banky nabízejí nízké úrokové sazby, představuje velkou příležitost pro všechny zájemce o vlastní bydlení. ČSOB hypotéka klientům nově nabízí zvýhodněnou úrokovou sazbu 4,04 % p.a. a akční nabídku spočívající v možnosti mimořádné splátky bez poplatků. Ti, kteří chtějí stihnout současné podmínky odečtu zaplacených úroků ze základu daně, si mohou v ČSOB sjednat hypotéku už nyní, ale vyčerpat ji až během dvou let.

Pozn.: Respondenti mohli označit více možných odpovědí

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu