Central Group potvrdil pozici lídra nové bytové výstavby

10.05.2016 01:05 Tisková zpráva: CENTRAL GROUP

Central Group je i v prvním čtvrtletí letošního roku největším rezidenčním developerem v Praze i celé ČR. Dvojkou na pražském trhu je Skanska Reality, následuje Finep. Vyplývá to z aktuálních společných analýz trhu společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, jejichž metodiku nově verifikoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Nyní se za prodané počítají jen byty s minimálně vydaným územním rozhodnutím. Podle této nové metodiky z TOP 10 developerů vypadl Ekospol.

Central Group prodal za 1. čtvrtletí 259 bytů, což je 16,2 procenta všech prodaných nových bytů v Praze a jako jediný hráč překročil desetiprocentní podíl na trhu. S více než stovkou prodaných bytů (s podílem 9,2 respektive 8,8 procenta) následují Skanska Reality a Finep. Žádná z dalších developerských firem v Praze nepřekročila hranici 100 prodaných bytů s alespoň vydaným územním rozhodnutím za čtvrtletí. Z TOP 10 developerů vypadl s necelými dvěma procenty trhu bytů s vydaným územním rozhodnutím Ekospol.

Central Group dlouhodobě kritizuje praxi, kdy někteří developeři prodávají byty v projektech, které existují jen na papíře a nemají ještě ani zdaleka vydané územní rozhodnutí. Znamená to, že se tak prodávají byty, u kterých hrozí, že ani nikdy povolení nezískají a nebudou postaveny. „Taková praxe samozřejmě nejen deformuje pohled na celý trh, ale především poškozuje zákazníky a pro slušné developery by měla být zcela nepřijatelná,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Tzv. rezervace bytů před vydaným územním rozhodnutím jsou spíše jen průzkumem potenciálního zájmu mezi zákazníky, než závazným aktem předcházejícím skutečnému prodeji.

Podle výsledků společných analýz Trigema, Skanska Reality a Central Group vycházejících z nové metodiky, kterou verifikoval IPR, bylo za první tři měsíce roku v Praze prodáno v projektech s vydaným územním rozhodnutím 1600 bytů.

TOP 10 rezidenčních developerů v Praze za 1. čtvrtletí 2016

Pořadí

Společnost

Podíl na trhu v prodaných bytech

1.

10.

Vivus

3,1 %

Ekospol, který se dlouhodobě pasuje na jednoho z největších developerů a lídra trhu, v tuto chvíli prodává podle údajů z jeho vlastních internetových stránek byty v osmi projektech, z nichž podle údajů dostupných z úředních desek městských částí pouze čtyři mají vydané územní rozhodnutí a dva z nich zároveň také stavební povolení. Stavba je také zahájena pouze u těchto dvou projektů. V osmi projektech, které má Ekospol v nabídce, je celkem počítáno s 1696 byty, z nichž velká část je podle vlastních údajů developera prodána (zarezervována). V nabídce developera je tak jen 144 bytů. Pokud vezmeme v úvahu jen byty v projektech s vydaným územním rozhodnutím, tedy byty, u kterých je reálná naděje, že skutečně vzniknou a u nichž může mít zákazník reálnou představu, jak budou ve finále vypadat, má Ekospol v tuto chvíli v nabídce dokonce jen 27 bytů. Ve čtyřech projektech s vydaným územním rozhodnutím má celkem vzniknout 518 bytů.

Pro srovnání skutečný lídr trhu Central Group v současnosti prodává 12 projektů. Všechny však mají již vydaná územní rozhodnutí i stavební povolení a staví se. Ty nejluxusnější projekty Central Group dokonce dává na trh již plně dokončené a připravené k okamžitému nastěhování. V projektech z aktuální nabídky Central Group je celkem 2380 bytů, z nichž k prodeji, tedy v reálné nabídce pro zákazníky, je aktuálně 678 bytů. Na rozdíl od Ekospolu, který většinu projektů prodává mnoho let, některé dokonce déle než čtyři roky, jsou u Central Group projekty v prodeji jeden, maximálně dva roky a to dokonce i projekt Residence Garden Towers na pražském Žižkově, což je vůbec největší bytová stavba, která kdy v Česku vznikla.