EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 12. 2023

1 komentář

V Praze se připravuje 143 tisíc nových bytů, ročně se jich povolí jen asi pět tisíc

 

Investoři v Praze připravují výstavbu více než 143 tisíc bytů. Problémem je, že se jich dlouhodobě povoluje jen kolem 5 tisíc ročně, přitom každoroční potřeba hlavního města je minimálně dvojnásobná. Dlouhodobá paralýza povolování se negativně promítá i do dostupnosti bydlení. Vyplývá to za aktuální pololetní analýzy Central Group.

Loading



 

Na průměrný nový 70metrový byt v Praze je potřeba 14,8 ročních mezd, téměř o dvě méně než před rokem. I přesto zde ale bydlení zůstává výrazně hůře dostupné než ve většině okolních metropolí.

Počet nových bytů, které investoři v Praze plánují postavit, neustále roste. Podle aktuální analýzy největšího rezidenčního stavitele Central Group se jejich počet meziročně zvýšil o zhruba 6 tisícovek na více než 143 tisíc bytů.

Bytový deficit Prahy od roku 2006 vzrostl o 80 tisíc bytů

I přes obrovskou zásobu připravovaných bytů ale Praha trpí velkým bytovým deficitem, který navíc neustále narůstá. Projekty jsou totiž zamrzlé v komplikovaných a zdlouhavých povolovacích procesech a nedaří se je dostat na trh. Metropole by pro svůj rozvoj podle odborných analýz potřebovala každoročně povolit a postavit alespoň 10 tisíc nových bytů.

Od roku 2006, od kterého Český statistický úřad publikuje data povolených bytů za Prahu, se potřebných 10 tisíc bytů za rok v Praze nepovolilo ani jednou. Dlouhodobý průměr je navíc jen zhruba 5 tisíc povolených bytů ročně. Jen za zmiňované období tedy bytový deficit Prahy vzrostl o více než 80 tisíc bytů.

REKLAMA


Zdroj : Výpočet Central Group, počet povolených bytů v Praze dle ČSÚ

„Povolování nových bytů se ani letos nevyhrabe z marasmu. Vždyť třeba v květnu se v celé Praze, která má reálně přes 1,5 milionu obyvatel, povolilo jenom 17 bytů v bytových domech. A podobně tragická čísla byla letos i v řadě dalších měsíců. To je naprostá katastrofa,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group.

Připravované byty mohou přinést bydlení pro 300 tisíc lidí a 160 miliard na daních

Rychlejší povolování a výstavba je přitom ve velkém ekonomickém zájmu státu. V aktuálních cenách hodnota všech připravovaných bytů přesahuje 1,5 bilionu korun. Při 12% sazbě by z nich stát mohl jen na DPH získat přes 160 miliard korun. Další desítky miliard by pak výstavba přinesla i hlavnímu městu formou nedávno zavedených kontribucí, tedy „dobrovolných“ příspěvků investorů městu.

143 tisíc připravovaných bytů by zároveň mohlo poskytnout bydlení pro zhruba 300 tisíc lidí a výrazně tak pomoci řešit pražskou bytovou krizi. Analýzy Central Group také ukazují, že kvůli pomalému povolování a malému objemu výstavby jsou ceny zbytečně vyšší minimálně o 15 % a bydlení tím pádem hůře dostupné.

„Na nový stavební zákon jsme se upínali s velkou nadějí, že přinese zlepšení povolování nové výstavby. Postupem času ale naděje přešla v nervozitu a nyní bych to už nazval panikou. Nový stavební zákon má začít platit od poloviny příštího roku, přitom stále nejsou hotové prováděcí předpisy a tendr na digitalizaci teď zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Reálně tedy hrozí naprostý kolaps systému povolování nové výstavby a obrovské ztráty jak pro investory, tak pro stát,“ vysvětluje Kunovský.

Na nový byt v Praze je potřeba 14,8 ročních mezd. Téměř o dvě méně než před rokem

Dostupnost bydlení v Praze se meziročně mírně zlepšila i bez rychlejšího povolování. Podle aktuálního CG-Indexu je nyní v Praze na průměrný 70metrový byt potřeba 14,8 ročních mezd, téměř o 1,6 méně než před rokem.

Na trh přišlo několik projektů se zaváděcími cenami a speciálními platebními podmínkami, kde výrazně nižší ceny bytů byly podmíněny úhradou kupní ceny předem. U části nabídky navíc již došlo k promítnutí vládou plánovaného snížení sazby DPH u bytů z 15 na 12 %. Ceny nových bytů proto meziročně mírně klesly (-2,4 %). Naopak mzdy za stejné období vzrostly (+7,8 %). To vede k tomu, že nové byty jsou nyní dostupnější.


Zdroj : Analýza Central Group, listopad 2023

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    29 prosince, 2023

    Tak ten grafík povolených bytů ukazuje, že problém není v povoleních, ale v developerech, kteří staví dle ekonomické situace.
    Tak ať nebrečí.

    Odpovědět