EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

0 komentářů

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

 

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Loading



 

Růst letos opět začala i cena nabízených bytů. Vyplývá to z analýzy společnosti Ekospol.

Prodeje nových bytů v Praze na začátku roku výrazně oživily. Růst na trojnásobek způsobila hlavně historicky nízká srovnávací základna z loňského roku, nicméně se promítly také první pozitivní signály. Hypotéky začaly konečně zlevňovat poté, co centrální bankéři zahájili snižování základních úrokových sazeb. Právě hypotéky jsou pro realitní trh klíčové, až polovina lidí dlouhodobě financuje nový byt v Praze prostřednictvím hypotečního úvěru. Se zdražením a zhoršením dostupnosti hypoték v poslední době tento podíl výrazně klesl ve prospěch kupujících s vlastními zdroji, letos ale klientů s hypotékou opět přibývá,“ uvedl Evžen Korec generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

„Dalším podstatným faktem stimulujícím růst prodejů je návrat cenově dostupnějších bytů na pražský trh. Zahájili jsme ho už loni projektem Výhledy Barrandov II a pokračovali v tom letos projektem Ekocity Hostivař, kde jsme při zahájení prodeje nabídli cenu za metr čtvereční nového bytu o několik desítek tisíc korun nižší než byl celopražský průměr,“ doplnil Evžen Korec.

REKLAMA

Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání – bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent.

Ceny nových bytů opět mírně rostou

Ceny nových bytů se po předchozí stagnaci na konci loňského roku letos vrátily k mírnému růstu. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů nyní vyjde na 149 670 korun. To je ve srovnání s koncem loňského roku o 1770 korun více (+1,2 procenta). Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku zaplatí kupující za metr čtvereční o 1720 korun více (+ 1,3 procenta).

Počet dostupných bytů se příliš nemění

Kupujícím nahrává také poměrně dobrý výběr. V cenících developerů je více bytů, než kolik se jich prodá. Nabídka tak stále převyšuje poptávku. Zájemci si aktuálně mohou vybírat ze 4560 dostupných bytů, což je jen o 190 bytů méně než na konci minulého roku.

„Očekávám, že letošní rok bude ve znamení zlepšování dostupnosti vlastního bydlení. Hypotéky budou dále zlevňovat s tím, jak bude klesat základní úroková sazba. To bude posilovat poptávku po vlastním bydlení, na které letos dosáhne více zájemců. Někdo toho využije ke zvýšení prodejní ceny, přesto si myslím, že prim budou hrát cenově dostupné byty. Stavební firmy už dokáží nabídnout u velkých zakázek se stovkami bytů velmi atraktivní podmínky, což se projeví i do ceny pro kupujícího. Prodeje tak v následujících měsících budou táhnout hlavně byty s nejnižší cenovkou,“ soudí Evžen Korec.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *