Češi a Slováci si nejčastěji půjčují od rodiny. Poláci a Bulhaři dávají přednost bankám.

22.05.2015 09:05 Tisková zpráva:

Více než dvě třetiny Čechů (70 %) se radí o svých financích s rodinou. Téměř polovina z nás (47 %) si od rodinných příslušníků v případě potřeby také peníze půjčuje. Slováci jsou na tom podobně jako my. Doma se o financích radí dvě třetiny z nich (67 %) a v rámci rodiny si půjčuje 45 % našich východních sousedů. Bulhaři a Poláci jdou raději do banky. Vyplývá to z rozsáhlého mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost PROFI CREDIT. (Tisková zpráva: PROFI CREDIT)

Zatímco Češi a Slováci se nebojí půjčovat si v rámci rodiny, Poláci a Bulhaři se drží hesla „peníze kazí vztahy“ a pro půjčku si zajdou raději do banky nebo nebankovní úvěrové společnosti. S rodinou se sice o financích radí 64 % Bulharů a 54 % Poláků, ale když dojde na věc, většina si půjčí v některé z finančních institucí. Banky upřednostňuje třetina Bulharů a 40 % Poláků.

Kamarádům věříme víc než finančním poradcům

Po rodině jsou nejoblíbenějšími rádci ohledně financí kamarádi. Na radu přátel dá každý osmý Čech, Polák a Bulhar a každý desátý Slovák. „Zajímavé je, že kamarádi předběhli i finanční poradce. K těm chodí jen 10 % Čechů a Slováků, v Polsku využívá jejich služeb jen každý desátý člověk a v Bulharsku dokonce pouze 3 % lidí,“ říká k výsledkům průzkumu marketingový ředitel PROFI CREDIT Ondřej Lokvenc. Řada lidí se pak spoléhá jen sama na sebe. Bulhaři (29 %) se nejčastěji ze všech sledovaných zemí zadluží u kamarádů, od přátel si jich půjčuje více než od vlastní rodiny.

Faktu, že si lidé nechávají v oblasti půjček nejčastěji poradit od rodiny a přátel využívají také úvěrové společnosti. „Pro naše klienty jsme rozjeli věrnostní akci. Chceme je motivovat, aby si u nás půjčovali dál a doporučili nás také svým známým,“ říká marketingový ředitel společnosti PROFI CREDIT Ondřej Lokvenc. Jakmile nový klient podepíše smlouvu a zaplatí první splátku, dostane od PROFI CREDITu ten, kdo společnost doporučil 2000 korun.