EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

0 komentářů

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

 

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Loading



 

Průměrná nabídková sazba hypoték je 5,57 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 3. dubnu mírně klesla na 5,57 % p. a., což je bez měsíce nejnižší hodnota za poslední dva roky. Změna oproti březnu byla jen velmi slabá.

„Prognózy vývoje hypotečního trhu se i nadále naplňují. Sazby v bankách klesají, byť to není stejným tempem jako základní sazby České národní banky. Ta na svém březnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na současnou hodnotu 5,75 % p. a. Banky ovšem i nadále drží spíše pozvolný pokles úrokových sazeb a navíc ještě jinak přistupují k velmi krátkým nebo naopak dlouhým fixacím. Například u 2 a 3 letých fixací je pokles sazeb přeci jen o malinko větší, ale u fixace na 1 rok nebo fixace na 10 let sazby prakticky neklesají a vykazují spíše stagnaci,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Graf 1: Swiss Life Hypoindex duben 2024

REKLAMA

Měsíční splátka by do konce roku mohla klesnout o více než dva tisíce Kč

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,57 % p. a. byla v dubnu 21 630 korun. Meziměsíčně klesla přibližně o sto korun.

Pokud vše půjde podle předpokladu, tedy ČNB sníží dvoutýdenní reposazbu do konce roku ke 4 % a banky se vývoji přizpůsobí, mohla by se splátka vzorové hypotéky už letos přiblížit hranici 19 000 Kč.

Graf 1: Měsíční splátka – vzorový příklad

Změny o setiny procentního bodu

Jak už bývá zvykem, když se zdražuje, tak pěkně zostra podle trhu. Opačným směrem už to trochu drhne. To platí i pro úrokové sazby hypotečních úvěrů. Česká národní banka šla dolů o půl procentního bodu, sazby hypoték u jednotlivých fixací ale jen o setinky procentního bodu.  Banky se s výraznějším poklesem sazeb zároveň obávají i masivnějšího refinancování starých úvěrů.

Je to poprvé od května 2022, kdy se všechny sledované sazby dostaly pod hranici 6 % p. a. Poslední odolávala desetiletá fixace nad 80 % LTV, která v dubnu klesla na 5,95 % p. a.

REKLAMA

Dobrá zpráva – zlevňují hypotéky, špatná – budou zdražovat nemovitosti

Analytici očekávají, že by základní sazba ČNB mohla na konci letošního roku klesnout na 4 % p. a., s tím by postupně měly klesat i úrokové sazby hypotečních úvěrů. To je rozhodně dobrá zpráva pro všechny, kteří si chtějí pořídit nemovitost pro vlastní bydlení, neboť hypotéky budou dostupnější. Tou špatnou zprávou je, že naopak vzhůru zamíří ceny nemovitostí.

Pokles úrokových sazeb přinese zlevnění hypoték k „normálním hodnotám“, což přiláká investory do nemovitostí. Ty už proto začínají zdražovat. Kupující, kteří nemají dostatek vlastních finančních zdrojů, si proto musí odpovědět na otázku – zda je lepší počkat si na levnější hypotéky, nebo využít aktuálně nižších cen nemovitostí.

Ceny nemovitostí budou růst, ale pomaleji než v minulosti. To by mohlo být příležitostí pro ty, kteří hledají vhodnou investici nebo si chtějí splnit sen o vlastním bydlení. Na druhou stranu je třeba být opatrný a pečlivě zvážit všechna rizika a náklady spojené s koupí nemovitosti. A hlavně si uvědomit, že hypotéka je dlouhodobý závazek, který musí být splácen i za horších ekonomických podmínek,“ dodává Jiří Sýkora.

————————————————————————————————————-

Swiss Life Hypoindex je reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Swiss Life Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí Swiss Life Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *