Růst úrokových sazeb požene objemy hypoték ještě více nahoru

22.06.2015 04:06 Tisková zpráva: GOLEM FINANCE

V květnu sazby sjednaných hypoték ještě klesaly. Možná však naposledy. Klienti chtějí využít stávající situace a objemy sjednaných úvěrů trhají historické rekordy. Banky a stavební spořitelny v květnu sjednaly úvěry za více než 20 miliard korun. Meziročně roste trh s úvěry na bydlení o téměř čtvrtinu.

Očekávání obratu ve vývoji úrokových sazeb, rostoucí nabídka nemovitostí a zlepšující se vnímání ekonomické situace českých domácností přinášejí nebývalý růst poptávky po úvěrovém financování. Banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly v květnu přes 20 miliard korun, z nichž více než 3/4 tvořily hypotéky.

Lidé si půjčují stále víc

V květnu banky sjednaly 9077 hypotečních úvěrů, což je o bezmála 1000 kusů více, než ve stejném období loňského roku. Objem sjednaných úvěrů pak meziročně vzrostl o více než 3 miliardy korun, což představuje zhruba čtvrtinu loňské produkce, takže celková suma sjednaných hypoték vystoupala na nový květnový rekord – 16,5 miliardy korun

Kromě rostoucích počtů a objemů sjednaných hypoték dochází v posledních měsících také k prudkému nárůstu průměrné výše hypotéky. Zatímco loni banky v průměru klientům půjčovaly 1,65 mil. Kč, letos již tento ukazatel vystoupal na 1,82 mil. korun. Nad hranici 1,8 milionu korun se banky dostaly teprve potřetí v historii. Předtím to bylo pouze v prosinci 2014 (1,8 mil. Kč) a prosinci 2007 (1,92 mil. Kč).

clipboard0777 clipboard0778Stěžejní je nyní poptávka po novém bydlení a rekonstrukcích. Míra refinancování je v letošním roce výrazně nižší. Podle dat České národní banky podíl refinančních hypoték tvoří zhruba 23 % celkového objemu. “ Z našich interních dat vyplývá, že v posledních měsících roste zájem o hypotéky na výstavbu a zároveň pozorujeme rostoucí frekvenci dotazů na možnosti rezervace úrokové sazby. Zvýšení úrokových sazeb bude ještě poptávku po úvěrech zvyšovat, klienti si uvědomují, že úrokové dno by mohli promeškat,“ říká k posledním trendům Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na úvěrové financování bydlení.

Úrokové sazby otáčí

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla v květnu podle statistik serveru hypoindex.cz meziměsíčně o dalších 6 setin procentního bodu. Hodnota ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX aktuálně činí 2,05 %.  V červnu, nejpozději v červenci však na základě vývoje našeho indexu nabídkových sazeb GOFI očekáváme i v případě FINCENTRUM HYPOINDEXu zastavení klesajícího trendu. V polovině června totiž zdražila Hypoteční banka spolu s Komerční bankou, odpověď trhu na sebe nenechala dlouho čekat a indexy mapující průměr nabídkových sazeb začínají pozvolna růst. Dočasný rozkol ve vývoji obou indexů odráží  prodlevu mezi přijetí žádosti o úvěr a podpisem úvěrové smlouvy.

Případný růst FINCENTRUM HYPOINDEXu však bude pomalejší, oproti růstu nabídkových sazeb, neboť klienti mají ještě možnost využít předschválení úvěru či rezervace stávající – rekordně nízké – úrokové sazby. Případný růst úrokových sazeb však nebude podle našeho názoru dramatický a zatím ani nevylučujeme pokles v průběhu podzimu. Hlavní roli bude hrát vývoj ceny zdrojů na mezibankovním trhu a konkurenční tlaky mezi bankami.

Tip: Chcete-li se dozvědět víc o možnosti rezervace úrokové sazby, kontaktujete naše hypoteční makléře

Rostou i úvěry stavebních spořitelen

V květnu se dařilo i stavebním spořitelnám, které v součtu sjednaly úvěry za 3,585 miliardy korun, což je o 16 % více než ve stejném období loňského roku. Největší meziroční nárůst zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna, jejíž objem sjednaných úvěrů meziročně vzrostl více než dvojnásobně a skokový nárůst o více než 50 % vykázala i Modrá pyramida. V absolutních číslech však trhu stále dominuje Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) s 2 miliardami objemu sjednaných úvěrů, následovaná Raiffeisen stavební spořitelnou (RSTS), Buřinkou (SSČS), Modrou pyramidou (MP) a Wüstenrot stavební spořitelnou (WSS).

clipboard0779 clipboard0780Na bydlení letos banky půjčí přes 200 miliard korun

V součtu od začátku roku suma sjednaných hypoték činí 70,9 miliardy korun, což je o 28 % více než za stejné období loňského roku. Kromě hypoték se daří růst i stavebním spořitelnám, které za uplynulých 5 měsíců sjednaly úvěry za dalších 17 miliard korun. Banky a stavební spořitelny do konce května tedy rozpůjčovaly na účely bydlení závratných 87,9 miliardy korun.

V letních měsících očekáváme menší zpomalení meziročního růstu objemu sjednaných úvěrů, přesto v součtu za celý rok očekáváme, že banky rozpůjčují na hypotékách přes 170 miliard korun a spolu s úvěry ze stavebního spoření suma sjednaných úvěrů na bydlení překoná 200 miliard, takže banky budou letos atakovat zdánlivě nedosažitelný rekord z roku 2007.

clipboard0781 clipboard0782Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, www.financninoviny.cz, banky