Stát splétá bič na výstavbu nových rodinných domů. Od Nového roku zdraží stavební parcely kvůli uvalení DPH na ně o stovky tisíc korun!

15.08.2014 09:08 Tisková zpráva: EKOSPOL

Z materiálu, který ministerstvo financí rozeslalo do připomínkového řízení a v nejbližší době jej dostanou na stůl i ministři, vyplývá, že stát hodlá s účinností od 1. ledna příštího roku uvalit minimálně 15procentní daň z přidané hodnoty na stavební parcely, na kterých žádná stavba není, to znamená tedy i na pozemky k hranici kterých budou přivedeny inženýrské sítě. Toto opatření citelně ochromí či téměř zastaví výstavbu nových domů v celé zemi. Například v Praze, kde se průměrná cena parcely pohybuje mezi čtyřmi a pěti miliony korun, dojde tak k jejich zdražení nejméně o 600 až 750 tisíc korun. V případě, že na parcely bude uvalena základní sazba DPH ve výši 21 procent, zvýší se jejich cena o 840 tisíc až 1,05 milionu korun.

„Tuzemské stavebnictví se již několik let zmítá ve smrtelných křečích a stát mu místo úlevy a podpory ještě více utahuje pomyslnou smyčku kolem kroku. Toto je postupná likvidace posledních zbytků tvořivých sil v odvětví, které tímto fakticky zamrzne,“ bije na poplach se Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem tuzemského developerského trhu a za první pololetí letošního roku v Praze prodala nejvíce nových bytů.

V závěru loňského roku stát podobně uvalil daň na pozemky pod bytovými domy, které od letošního roku vedlo ke zdražení bytů. Výnos pro státní pokladnu přitom bude velmi nepatrný a ani u DPH z parcel to nebude jiné. Nicméně toto další brutální opatření citelně ochromí výstavbu nových domů v České republice a způsobí stavebnictví další problémy včetně propouštění dělníků ze stavebních firem. Na celou věc je potřeba nahlížet i z pohledu jednotlivých rodin, které si chtěly dům postavit. Původní rozpočet na jeho výstavbu tímto opatřením nepříjemně naroste a velká část lidí pak samotnou stavbu oddálí, nebo si nakonec rozmyslí i její samotnou realizaci,“ dodává Korec.

EKOSPOL prodal za celý rok 2013 v Praze celkem 653 nových bytů, což bylo meziročně o 47,7 procenta více. Tímto výsledkem EKOSPOL dosáhl tržního podílu 13 procent a svedl přímý souboj o čelo trhu s jediným srovnatelně velkým konkurentem. Společnosti meziročně vzrostly výnosy o 63 procent na 735 milionů korun a byly tak druhé nejvyšší v její více než dvacetileté historii. Zisk před zdaněním meziročně vzrostl o 46 procent a dosáhl úrovně 102 miliony korun. Průměrná mzda ve společnosti činila 56 418 korun měsíčně, čímž EKOSPOL potvrdil svoji pozici nejlépe platící firmy v českém stavebnictví a jednoho z nejštědřejších zaměstnavatelů v České republice vůbec.