EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

24. 10. 2023

0 komentářů

Prodeje nových bytů jsou v Praze stále pod dlouhodobým průměrem

 

Pražský trh s novými byty, který v loňském roce propadl nejhlouběji v historii, letos vykazuje o něco lepší čísla. Přesto se o nějakém výraznějším oživení mluvit nedá, prodeje totiž zůstávají pod dlouhodobým průměrem. Developeři v hlavním městě během třetího čtvrtletí letošního roku prodali celkem 990 nových bytů.

Loading



 

„To je sice více než dvojnásobek oproti stejnému čtvrtletí loňského roku, přesto jde o druhé nejslabší třetí čtvrtletí od roku 2012. Rezidenční trh tak čeká na trvalejší obrat. Mírné oživení patrné ve druhém čtvrtletí letošního roku se nepotvrdilo, naopak prodeje mezikvartálně opět klesly. Nebýt nejprodávanějšího projektu Výhledy Barrandov II byla by situace ještě tristnější,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Pokud vezmeme prvních devět měsíců letošního roku, tak se v hlavním městě prodalo celkem 2550 nových bytů. To je o 600 bytů více než o rok dříve, kdy ale prodeje narazily na své historické dno.

Po letošním druhém čtvrtletí to chvíli vypadalo na oživení poptávky, ale šlo jen o jednorázový výkyv. Třetí čtvrtletí přineslo stagnaci. Největší brzdou jsou špatně dostupné hypotéky a hlavně vysoké úrokové sazby, na čemž má hlavní vinu centrální banka. Dokud zásadně nesníží základní úrokové sazby, které už od loňského jara drží na velmi vysokých úrovních, poptávka po novém bydlení výrazněji nevzroste,“ uvedl Evžen Korec.

REKLAMA

Zásadním způsobem se proměnila skladba kupujících, aktuálně výrazně převažují drobní investoři. Zhruba polovinu nových bytů si kupovali lidé pro vlastní bydlení, kteří koupi financovali prostřednictvím hypotéky. Jejich nedostupnost a vysoké úrokové sazby však způsobily, že se poměr změnil ve prospěch kupujících, kteří financují koupi bytu vlastními prostředky. Snaží se je tím ochránit před stále velmi vysokou inflací.

Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace v minulém roce pražský rezidenční trh zásadně zasáhly. Za celý loňský rok developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což je nejméně za posledních 20 let. To je takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě loni propadly o 63 procent.

Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě předloni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů, tedy dvaapůlkrát více než loni. Zároveň to je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Šlo o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo druhé čtvrtletí roku 2021, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celou dobu, kdy Ekospol tyto statistiky zveřejňuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *