Stavební spoření láká, ČMSS do června zvýšila prodej o 20 %

12.07.2016 09:07 Tisková zpráva: Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) uzavřela v prvním pololetí přes 117 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což v meziročním srovnání představuje růst o 20 procent. Výnos ze stavebního spoření je mezi bezpečnými produkty nejvyšší na trhu, ČMSS proto počítá s tím, že zájem zůstane silný i po zbytek roku a celý trh letos vzroste minimálně o 10 procent.

Největší domácí stavební spořitelna, ČMSS, uzavřela letos v prvním pololetí o 19,5 % více smluv než loni. „Podepsali jsme s klienty více než 117 tisíc nových smluv, to jasně potvrzuje silnou a stabilní pozici stavebního spoření na českém finančním trhu. Stavební spoření nabízí mezi zajištěnými produkty jednoznačně nejvyšší výnos, proto by mělo být součástí portfolia každé domácnosti,“ komentoval pololetní prodeje místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

V samotném červnu přitom ČMSS uzavřela více než 25 tisíc smluv, což představovalo nejlepší měsíční produkci od října 2014.

Klienti ČMSS mohli v 1. pololetí získat výnos ze stavebního spoření ve výši 3,5 % ročně (po započítání státní podpory i všech poplatků). Po změnách platných pro smlouvy uzavřené od 1. července klesne maximální možný výnos na 3,2 procenta. „V současném prostředí nulových úrokových sazeb a nízké inflace tak budeme schopni i nadále nabídnout velmi atraktivní výnosy,“ dodal Manfred Koller. „Očekáváme proto, že celý trh stavebního spoření v nových smlouvách v letošním roce vzroste minimálně o 10 procent, přičemž my dále navýšíme náš tržní podíl,“ uzavřel s tím, že průměrná cílová částka uzavřených smluv dosahuje 385 tisíc korun.

ČMSS do června uzavřela 14.050 úvěrů v objemu 10,2 miliardy korun, což meziročně představuje pokles o 9 procent. „V úvěrové produkci se stále projevuje výpadek způsobený přechodem na nový IT systém. Předpokládáme, že ve zbytku roku tento mimořádný vliv dokážeme nahradit a za celý rok se tak budeme pohybovat minimálně na úrovni roku předchozího,“ dodal Manfred Koller.

V samotném červnu přitom ČMSS uzavřela 3054 úvěrů v objemu 2,25 miliardy korun, což oproti předchozímu měsíci představuje růst o 15 %, zároveň se jedná o nejlepší měsíční výsledek od července 2013. „Už červnová čísla ukazují velmi pozitivní trend, který bude i díky letnímu vylepšení naší úvěrové nabídky pokračovat i ve zbytku roku,“ uzavřel Koller. Od července ČMSS zatraktivnila svou nabídku úvěrů, když mj. snížila sazby řádných úvěrů na 3,5 % a zavedla i řadu nových zvýhodnění v oblasti meziúvěrů.