EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

0 komentářů

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

 

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Loading



 

Stavební spoření od ledna 2024

Hlavní změnou v nastavení stavebního spoření je to, že se snižuje státní podpora navázaná na vklady na stavební spoření. Doposud jste mohli získat až 2 000 Kč za rok při vložení 20 000 Kč ročně. Od roku 2024 se ale snižuje státní podpora na 5% podíl z vkladu s maximální hranicí podpory na 1 000 Kč ročně.

Státní podpora se tedy snižuje na polovinu. Činí 5 % z vkladů, přičemž jako maximální vklad, který získá státní podporu, je stanoveno 20 000 Kč. Na stavební spoření můžete vložit ročně i více, ale více než 1 000 Kč za rok jako státní podporu nedostanete. Změna se navíc týká nejen nových smluv, ale také smluv, které už byly uzavřeny dříve.

Další podmínky stavebního spoření se ale nemění. Stále platí, že můžete využít podporu na maximální vklad 20 000 Kč za rok. Stavební spoření můžete vybrat až po šesti letech spoření, jinak státní podporu ztrácíte. Nebo musíte využít úvěr ze stavebního spoření pro zajištění bytové potřeby.

Daň z příjmu a stavební spoření

Dosud platilo, že připsaná státní podpora byla osvobozena od daně z příjmu. To ve většině případů bude platit stále, ale pouze díky využití osvobození od daně z příjmu. Od letošního roku totiž státní příspěvky na stavební spoření podléhají dani z příjmu, jsou totiž považovány za ostatní příjmy dle §10 zákona o daních z příjmu. Zároveň ale platí výjimka, že příjmy tohoto typu jsou do výše 50 000 Kč za rok osvobozeny od daně z příjmu.

REKLAMA

Přitom ale také platí, že za příjem je státní podpora považována až v tom okamžiku, kdy je vám vyplacena. Tedy klasicky při výplatě celého stavebního spoření spolu se státní podporou. Ti, kdo měli stavební spoření opravdu dlouho a za tuto dobu nasbírali souhrnně státní podpory ve výši 50 000 Kč a více, tak budou mít nově povinnost podat daňové přiznání. A zaplatit také daň z příjmu z vyplacené státní podpory.

V praxi se bude jednat o malé množství uživatelů. Přece jenom limit padesát tisíc je poměrně vysoký a znamená to hromadit na účtu stavebního spoření státní podporu několik desetiletí. Stavební spořitelny odhadují, že takových klientů budou zhruba tisíce.

Výnosnost stavebního spoření

U stavebního spoření platí, že jde o velmi konzervativní způsob uložení a zhodnocení peněz. V posledních letech s vysokou inflací navíc výnosy z tohoto typu spoření ani nedokázaly porazit inflaci. A to ani po započtení státní podpory.

V současnosti se úroky ze spoření na stavebním spoření pohybují zhruba kolem 3 %. Záleží na konkrétní nabídce stavební spořitelny, ale můžete narazit na úroky asi od 1,5 % až do 3,5 %. Mnohý termínovaný nebo spořicí účet vám v dnešní době nabídne více. Navíc pokud vezmeme v úvahu, že maximální podpora stavebního spoření klesá na 1 000 Kč, tak je víceméně jasné, že stavební spoření se mezi atraktivní nabídky na spoření a investice asi nezařadí.

Stavební spoření už jen na úvěr?

I přesto ale pro vás může být stavební spoření užitečné. A to hlavně v případě, kdy máte stavební spoření uzavřené už delší dobu. Možná váš nižší státní podpora motivovala k tomu, že stavební spoření zrušíte a peníze umístíte někam jinam. Nejdříve se ale zamyslete. Nebudete kupovat nemovitosti nebo neplánujete rekonstrukci nebo stavět? Starší stavební spoření vám totiž může nabídnout velmi konkurenceschopnou sazbu na úvěr.

Hypoteční úrokové sazby začínají v současnosti zhruba pod hranicí 5 %. U starších smluv na stavební spoření se ale můžete dostat i někde ke 3 %, stačí si jen zkontrolovat starší smlouvu stavebního spoření, kde budete mít úrokovou sazbu uvedenu. Přehled můžete najít i na peníze.cz.

I když budou hypoteční sazby nejspíše v letošním roce klesat, tak pod 3 % se přeci jenom delší dobu nepodívají. Zvažte tedy, jestli před zrušením staršího stavebního spoření raději nedáte přednost tomu, že byste si koupili novou nemovitost na úvěr s výhodnými úroky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *