EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

18. 01. 2016

0 komentářů

Hypotečních novinek loni přibylo. Na co se banky zaměří letos?

 


 

Banky začaly hypotéky nabízet na konci roku 1995. Největší počet inovací byl implementován v prvních deseti letech hypotečního financování. Největším inovačním hráčem byla ČMHB (dnes Hypoteční banka), po roce 2000 ovlivnila trh GE MONEY BANK, která přinesla jak produktové a technologické inovace, tak i procesní novinky. 

V prvních pěti letech díky vysokým úrokovým sazbám byly hypotéky luxusním zbožím, které se banky teprve učily nabízet a ladily základní nastavení produktu. Přelomovým byl právě rok 2000, kdy se s inovacemi doslova roztrhnul pytel a banky začaly hypotéky více přibližovat klientům a jejich požadavkům. V roce 2000 došlo k výraznému zrychlení procesů posuzování žádostí o hypotéku, objevila se možnost předčasného splacení úvěru a úvěr si mohli poprvé zažádat cizinci – zpočátku pouze Slováci.

Rok 2000 nastartoval období rychlého rozvoje hypotečního trhu a inovací v oblasti hypoték. Podle našich statistik banky v letech 2000 – 2007 realizovaly 61 inovací a trend by určitě pokračoval, kdyby v USA nevypukla hypoteční krize, která se následně rozšířila do dalších zemí světa ČR nevyjímaje a důsledkem bylo výrazné omezení či dokonce demontáž některých rizikovějších produktů a výrazné zpomalení inovačního cyklu. Banky se zaměřily na vyladění základní produktové nabídky, snižování rizik nesplácení, heslem posledních několika let je retence klientů a v konkurenčním soupeření hraje prim cenotvorba.

V současné době lze říci, že v základu je nabídka hypoték v ČR srovnatelná s nabídkou zahraničních bank na vyspělých trzích. V českých podmínkách nemají tradici hypotéky s plovoucí úrokovou sazbou, u kterých ve světě existuje spousta specifických služeb, které logicky u nás vzhledem k malému rozšíření floatových hypoték nenajdeme. V segmentu nabídky sazeb nám zde chybí například portfolio hypotéky, které umožňují poskládání úvěru z několika typů úrokových sazeb. 
golemfinance

Novinkou loňského roku byla zpětná hypotéka, kterou jsme mezi inovace sice započítali, nicméně svým pojetím a parametry spíše spadá do oblasti finančních produktů důchodového ražení nebo renty z majetku a nejde tedy o tradičním hypoteční financování.

REKLAMA

Důležitou inovací v podobě digitalizace a online předávání podkladů pro vyřízení žádosti o hypotéku v pilotním provozu představila Wüstenrot hypoteční banka. Ovšem inovačním lídrem roku 2015 byla Air Bank, která loni vstoupila na hypoteční trh a upoutala pozornost možností předčasného splacení hypotéky s fixní sazbou bez sankčního poplatku (klient platí pouze náklady na hedging), mimořádnou splátkou s možností zpětného výběru a variabilitou v nastavení výše měsíční splátky v elektronickém bankovnictví plně v kompetenci klienta.

Tip: Chybí vám na trhu nějaká služba nebo typ hypotéky, která by vám lépe pomohla vyřešit otázku financování bydlení. Pošlete nám váš nápad. Jsme specialisté na hypotéky a bankám dáme vědět, na čem by mohly zapracovat.

V letošním roce banky vstupují do 5. pětiletky. Bohužel inovace se rodí především v období nedostatečné poptávky, kdy novinky mají oslovit nové skupiny klientů, nebo odlišit banku od konkurence.  Loni však bylo dosaženo rekordního objemu sjednaných hypoték a letošek bude hodně podobný. Přesto jednu novinku jsme již letos do přehledu započítali. Komerční banka nově zrušila v úvěrové dokumentaci povinnost vinkulace pojistné smlouvy. Komerční banka není sice úplně první, která neposílá klienta do pojišťovny s vinkulací (obdobnou službu kdy klient uděluje bance plnou moc se zařízením věcí ohledně vinkulace, nabízí Equa Bank a na podzim začala také Sberbank), nicméně posunula princip zřizování vinkulace do fáze plné automatizace. Další očekávanou inovací, kterou v závěru loňského roku naznačila Hypoteční banka, je intenzivnější využívání Czech POINTů, což by opět mohlo výrazně zjednodušit a zrychlit proces vyřizování hypotéky.

„Inovační úsilí letos bude směřovat podle mého názoru do několika oblastí. Jednak do retence klientů (novinky ohledně nabídky hypoték s dlouhou splatností a možnostmi mimořádných splátek) a zároveň očekáváme další posun v oblasti digitalizace a online přenosu dokumentů souvisejících s vyřízením úvěru mezi klientem (hypotečními makléři) a bankou,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE a dodává: „Plus nesmíme zapomenout, že v letošním roce dojde k implementaci nové evropské hypoteční směrnice, která s sebou nejspíše přinese další balík změn a z nich plynoucích novinek“. 
Zdroj : GOLEM FINANCE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *