EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

30. 12. 2016

0 komentářů

Nejvyšší podíl pronajatých kanceláří v hlavním městě měla Praha 5

 

Největší zájem o kanceláře v hlavním městě byl od začátku roku do konce září v Praze 5, na kterou připadalo 28 procent celkové poptávky. Následovaly Praha 4 a Praha 1. Majitelé v Praze pronajali 316.000 metrů čtverečních kanceláří, což je jeden z nejvyšších objemů za posledních deset let. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti JLL.

Loading



 


K největším nájemním transakcím mezi kancelářemi patřily v prvních devíti měsících pronájmy v budově Mechanica v Praze 5 firmě Johnson&Johnoson, dále v budově Enterprise v Praze 4 společnosti CSC Computer Sciences a v komplexu Zlatý Anděl v Praze 5 pro NN Pojišťovnu a penzijní společnost.
„Vysoký zájem o kanceláře v Praze 5 v příštím roce uspokojí několik nových projektů. V nové rezidenčně administrativní čtvrti Waltrovka budou dokončeny tři budovy projektu Mechanica. Doplní nynější budovu Aviatica. Poblíž metra Anděl v prostorách bývalé tramvajové vozovny vznikne centrum The Five,“ uvedl specialista na kancelářský segment společnosti Prochazka & Partners Radek Procházka.
Podle odhadu společnosti JLL příští rok v Praze vyroste 180.000 metrů čtverečních nových kanceláří, což odpovídá ploše čtyř Václavských náměstí. V porovnání s letoškem by měla být více než pětkrát vyšší. „Za kolísáním na straně nabídky nových kanceláří v Praze stojí za současných vynikajících ekonomických podmínek zejména nepředvídatelný schvalovací proces projektů. Chybí jasný a všeobecně platný rámec pro developerské aktivity,“ uvedl ředitel pro rozvoj obchodu JLL Eduard Forejt.
Vysoká poptávka a omezená nová nabídka vedly v Praze v průběhu roku ke snížení podílu volných kanceláří téměř o tři procentní body na 11,7 procenta. Větší plocha nových kanceláří se podle Forejta projeví dočasným zvýšením neobsazenosti. „Vzhledem k současnému ekonomickému růstu ale očekáváme, že silná poptávka po nových kancelářích povede k přirozenému obsazení nových kvalitních prostor v horizontu 12 až 18 měsíců od dokončení,“ dodal.
Nájemné „áčkových“ kanceláří v centru Prahy zůstává podle Prochazka & Partners meziročně stejné a pohybuje se na úrovni mezi 19 až 20 EUR za metr čtvereční.  Podle Procházky by se ceny nájmů v příštím roce neměly příliš zvyšovat. „Nájemné by se mělo pohybovat na stávající úrovni. U některých projektů sice nepatrné zvýšení ceny očekáváme. Ale bude to odpovídat vysokému standardu budovy a nižším nákladům za média a služby,“ uvedl.
Tisková zpráva: Prochazka & Partners

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *