EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

07. 02. 2017

0 komentářů

Povolování bytů v Praze se i přes prosincový výkyv propadá

 

Pražské stavební úřady vydaly za loňský rok stavební povolení jen pro 1707 bytů v bytových domech. Meziročně jde o pokles o 56 procent a představuje to obnovu jen 2,8 promile pražského bytového fondu. Za stejnou dobu bylo přitom prodáno 6650 nových bytů. Je tedy zřejmé, že povolování nové výstavby je zcela nedostatečné a způsobuje zdražení nové výstavby.

Loading



 


Po řadě měsíců, kdy v Praze byly zahajovány jednotky bytů v bytových domech, jich v prosinci získalo povolení hned 828, tedy skoro tolik, jako za celý předchozí rok. Doufejme tedy, že jde o blýskání na lepší časy. Navíc naprostá většina prosincových povolení jde na vrub naší společnosti. U dvou velkých projektů Central Group s dohromady více než 500 byty totiž stavební povolení z října a listopadu právě v prosinci nabyla právní moci.
I přes prosincový výkyv jde za celý rok o dramatický pokles v povolování. Razantní snížení počtu zahajovaných bytů přitom představuje zásadní problém pro stavebnictví. V dohledné době dvou maximálně tří let se totiž negativně promítne do počtu dokončovaných bytů. Obrovská disproporce mezi zahájenými a prodanými byty se již nyní odráží v růstu cen nových bytů, v loňském roce o 19,5 procenta. Navíc také roste zanedbanost bytového fondu v Praze a zvětšuje se propast v úrovni bydlení mezi Prahou a vyspělou Evropou. Kvůli růstu cen se nové byty dostávají mimo příjmové možnosti běžných domácností a poptávka se tak přelévá do oblasti starších bytů a nájmů. I zde proto ceny rostou, dokonce rychleji než u nového bydlení. V době prodejního boomu vyvolaného levnými hypotékami se totiž bytů začíná na trhu nedostávat.
Skokový pokles podílu Prahy na nově zahajovaných bytech oproti minulým letům
Razantní propad Prahy je viditelný v poklesu jejího podílu na zahajovaných bytech v bytových domech v rámci ČR. Zatímco v posledních letech se v Praze zahajovalo vždy více než 50 procent všech bytů, v roce 2015 například 58 procent, loni to bylo jen 29 procent, a to jen díky skokovému nárůstu v prosinci. Ještě za leden až listopad se Praha na celku podílela jen 18 procenty.
Bytová výstavba zatím ještě čerpá z povolení vydaných v minulých letech, a tak je jedním z mála tahounů skomírajícího stavebnictví, které po roce trvalého poklesu podle aktuálních dat ČSÚ za prosinec, tedy mimosezónní měsíc, rostlo o 1,9 procenta. Celoročně ale kleslo o více než sedm procent.
Podle analýzy připravovaných projektů se počty vydaných stavebních povolení z minulosti na velké projekty, které nyní developeři staví na etapy, vyčerpají již v průběhu letošního roku a ten následující pak může být kritický. Politici a úředníci tak musí nezbytně změnit svůj postoj k povolování nové výstavby.
Dušan Kunovský
předseda představenstva
Central Group a.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *