EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

08. 10. 2018

0 komentářů

Subjekty:
EKOSPOL

Českému stavebnictví se stále daří, bytová výstavba ale sektoru v růstu příliš nepomáhá

 

České stavebnictví pokračovalo v růstu i v srpnu, kdy stavební produkce podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně reálně vzrostla o 11,9 procenta. Meziročně však stavební firmy zahájily o 5,9 procenta bytů méně. Velmi špatně na tom zůstává hlavní město, kde ČSÚ eviduje od začátku roku jen 1607 zahájených bytů v bytových domech.

Loading



 


Po rekordně nízkém přírůstku pouhých 20 bytů zahájených v červenci se v druhém prázdninovém měsíci sice situace zlepšila, ale jen zdánlivě. Ani 448 nových bytů, jejichž stavba podle statistiků začala v srpnu, totiž nedokáže kompenzovat předchozí mizerné měsíce a čtvrtletí. Pořád totiž nejsme ani na úrovni pololetních prodejů, které letos dosáhly 2452 prodaných nových bytů. Na jeden zahájený byt tak nyní připadá jeden a půl prodaného bytu. Není proto divu, že ceníky developerů stále více řídnou.
A to je letošní statistika zkreslená jedním projektem v Modřanech, kterému ČSÚ v květnu započítal rovných 800 zahájených bytů. Přitom v rámci tohoto projektu developer začal stavět zatím jen 250 bytů z první etapy. Z celkových čísel tak musíme odečíst minimálně 550 nezahájených bytů. Teprve pak získáme reálný pohled na bytovou výstavbu v Praze.
Že jde o pohled tragický, není potřeba zdůrazňovat. Něco málo přes tisíc zahájených bytů je opravdu extrémně málo. Aby se pokryla přirozená poptávka, bylo by nutné stavět minimálně 8000 nových bytů ročně. A vzhledem k zablokovanému stavebnímu procesu a nestavění v minulých letech, tak k dohnání deficitu by bylo potřeba stavět ještě více. Optimálně kolem deseti tisíc bytů každý rok. Projekty na to připravené jsou, bohužel zůstávají zaseknuté v nepřehledném povolovacím procesu mnohdy i dlouhá léta.
Doplácí na to hlavně zájemci o vlastní bydlení, protože extrémně nízká nabídka neschopná pokrýt poptávku vede k růstu cen bytů. Nepovolování velkých developerských projektů pak vede k tomu, že z trhu prakticky vymizely nejlevnější byty, které ještě pár let zpátky tvořily jádro nabídky. Nyní se i cena nejmenších garsonek vyšplhala do takových výšin, že na ně často nedosáhne ani střední třída.
Nové vedení města, které vzejde z povolebních vyjednávání, by proto nemělo otálet a vyřešení současné bytové krize by mělo vzít za jeden ze stěžejních úkolů. Ve spolupráci s developery, kteří na trhu působí dlouhá léta, by mělo město okamžitě odblokovat povolovací proces a umožnit stavbu více velkých konkurenčních projektů. V návaznosti na to je nutné připravit také nové rozvojové plochy, kde by se dalo stavět. Nejen v centru, kde drahé pozemky dovolí stavět jen drahé byty, ale také v okrajových částech města. Jen tam může vzniknout bydlení dostupné pro většinu Pražanů.
 
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *