EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

11. 10. 2018

0 komentářů

Realitky přichází o nemovitosti, lidé je raději prodávají online

 

Ceny nemovitostí i stoupající internetová gramotnost začínají výrazně měnit realitní trh. Potvrzuje to i nový kvartální monitoring portálu Bezrealitky.cz. Z něj vyplynulo, že opět stoupl počet lidí, kteří svůj dům nebo byt raději prodají sami online – a to o více než čtvrtinu. Trend potvrdil i průzkum agentury STEM/MARK. Podle něj by výhradně svépomocí nemovitost nově prodalo celých 43 % Čechů, zatímco služby realitek preferuje jen 11 % lidí. 34 % respondentů pak vyhovují oba způsoby. Na přímo bez realitky by se příští rok mohla prodat již každá třetí nemovitost.

Loading



 


Důvody jsou jasné. V první řadě majitele i zájemce je láká rychlost celého procesu – pětinu nemovitostí se za poslední prázdninový kvartál podařilo udat do 14 dnů, 40 % do měsíce. A to přesto, že právě prázdniny jsou nejslabší období celého roku. Déle než tři měsíce čekalo jen nepatrné procento domů a bytů. Vytvořit inzerát nemovitosti je otázkou desítek minut, informace o prodeji se zároveň dostane k největšímu počtu zájemců. Například Bezrealitky.cz jako největší portál pro přímý prodej navštíví půl milionu lidí měsíčně.
Druhou skutečností je snaha ušetřit při nákupu a vyhnout se nepříliš výhodnému proviznímu systému, který nabízí většina realitek. Ceny nemovitostí totiž stále rostou a s nimi i provize. Za tři měsíce stouply o dalších 6 %. Zvyšují se i relativně vůči průměrným mzdám v regionech. Vůbec poprvé musí Češi na nákup nemovitosti z druhé ruky dát víc než 10 celoročních hrubých mezd. I z toho důvodu má problém zaplatit provizi, která v průměru nově atakuje hranici 150 000 korun, podle průzkumu STEM/MARK z tohoto léta 47 % všech respondentů.
Velkou roli hraje také nárůst zkušeností s online prostředím a práce s chytrými telefony.
„84 % lidí nemá problém si nemovitost samo nafotit, 80 % si rádo napíše inzerát. Třem čtvrtinám nevadí komunikovat se zájemci na přímo, 44 % lidí to dokonce vyžaduje. To je velký posun oproti době před pěti – deseti lety,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.cz. „Ti, co hledají bydlení, nyní nejprve kontrolují nabídky samotných majitelů a preferují přímé spojení. A tento trend bude ještě sílit. Vše směřuje k tomu, že příští rok se bez realitky prodá každá třetí nemovitost v Česku.“
Tisková zpráva: Bezrealitky.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *