EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

02. 04. 2019

0 komentářů

Bydlení Čechům ukrojí čtvrtinu výdajů, šestý největší podíl mezi evropskými národy. Platíme si jej stejně svědomitě jako Němci

 

Na bydlení a výdaje s ním spojené Češi vynakládají v průměru 25,4 % ze všech svých výdajů. Podle zjištění projektu Evropa v datech proto do peněženek kvůli bydlení musí sahat hlouběji než obyvatelé většiny ostatních evropských států. Více platí už jen Finové (28,8 %), Dánové (28,7 %), Britové (26,7 %), Francouzi (26,2 %) a Švédi (26,1 %). Češi jednoznačně preferují bydlení „ve svém“, které má 78,5 % z nich, oproti 21,5 % lidí bydlících v nájmu. A přestože ceny obytných nemovitostí v Česku od roku 2010 vzrostly téměř o třetinu, Češi splácejí své hypotéky (i nájmy) spolehlivě. V prodlení s placením je jen 1,8 % našinců, tedy podobný podíl jako Němců (1,7 %).

Loading



 


Za bydlení spolu s energiemi a vodou platíme podle údajů Eurostatu nejvíce ze všech našich pravidelných výdajů. Konkrétně 25,4 % z celkových útrat. Pro srovnání – za potraviny a nealkoholické nápoje vydáváme 6,3 % výdajů, za mobilní data, volání a telekomunikace celkově potom 2,7 %. Větší podíl z výdajů vynakládají na bydlení už jen v pěti dalších státech Evropské unie, úplně nejvíce však ve Finsku (28,8 %). Unijní průměr přitom činí 24,2 %. „Nadprůměrný je v České republice také podíl osob bydlících ve vlastním bytě či domě. Ten dosahuje téměř 80 %, přestože unijní průměr jen lehce přesahuje 69 %,“ uvádí Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.
Češi chtějí bydlet ve svém, prodraží se hlavně energie
Ve střední Evropě je stále patrná dělící linie, která kopíruje bývalou železnou oponu. Na východ od ní – v Česku, Polsku, Maďarsku i na Slovensku – lidé preferují bydlení „ve svém“. Na Západě, především v Německu, Rakousku (a Švýcarsku), je zase výrazně rozšířeno nájemní bydlení. „Češi mají vysokou preferenci vlastnického bydlení, která se stává sociální normou a zároveň preferovanou celoživotní investicí. Zároveň mají omezené znalosti o nájemním bydlení a negativní asociace s ním. Nájemní bydlení si spojujeme s krátkodobými pronájmy, ačkoli v zahraničí jsou běžné i dlouhodobé,“ říká sociolog Daniel Prokop. „Díky vysokému procentu vlastního bydlení vydáváme na nájmy o skoro polovinu méně, než je průměr EU. Ale více platíme za elektřinu, plyn a další energie a za vodu. Právě díky utilitám se nám bydlení prodražuje,” uvádí hlavní analytik České spořitelny David Navrátil.
Největší hypotékáři jsou Nizozemci a Norové
Předloni, tedy podle posledních dostupných údajů, bydlelo v bytě zatíženém hypotékou či podobnou půjčkou necelých 21 % Čechů. V roce 2010 tento podíl činil „jen“ 17,5 %. I navzdory jeho růstu však Češi nepatří mezi největší evropské hypotékáře. Těmi jsou Nizozemci a Norové s více než 60% podílem lidí žijících v domově zatíženém hypotékou. Průměr EU je přitom 26,5 %. Česko ale společně s Irskem patří mezi smutné premianty v růstu cen domů a bytů. České nemovitosti se od roku 2010 do loňského třetího kvartálu zdražily o 31,8 %. Větší nárůst cen zaznamenali už jen Irové, a to o 33,3 %. Na třetím místě se umístilo Maďarsko s 30,9 %. „V některých lukrativních pražských čtvrtích například ceny třípokojových bytů vzrostly o 29 %. Jsou tak srovnatelné třeba s byty v Římě a jen o málo levnější než byty v Berlíně nebo Vídni,“ doplňuje Adéla Denková z Evropy v datech.
Češi si své bydlení platí poctivě
Údaje Eurostatu ukazují také to, v jakých evropských státech lidem přerůstají přes hlavu hypotéky nebo platby za nájem. V prodlení s placením je nejvíce lidí v Řecku, a to více než 13 % z nich. Češi jsou oproti tomu v placení pečliví podobně jako Němci. V prodlení je totiž 1,8 % českých obyvatel, přičemž v Německu je tento podíl jen o 0,1 % nižší.
Tisková zpráva Evropy v datech

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *