EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Ceny bytů klesly, rodinné domy mírně zdražily

 


 

 

Realitní trh na tom nakonec nebyl tak špatně, jak se očekávalo. V meziročním porovnání hodnota českého realitního trhu klesla v roce 2011 přibližně jen o 3,2 procenta. Velké realitní kanceláře dokonce loni zaznamenaly meziroční nárůst obratu o 10,8 procenta.

Letos se zdražují hlavně novostavby kvůli zvýšení spodní hranice DPH z deseti na čtrnáct procent. Finep a Skanska zdražily od začátku roku plošně všechny novostavby. Finep však prodloužil svou vánoční nabídku a až do konce ledna nabízí pětiprocentní slevu na byty ve vybraných developerských projektech.

Další developeři nezvedly ceny u všech svých bytů, ale u většiny. Central Group podle ČTK zdražil kolem 75 procent bytů a Ekospol 64 procent nemovitostí ze své momentální nabídky.

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí mírně poklesly

„Tržních ceny bytů ukazují na mírný pokles a to o 1 procentní bod oproti třetímu čtvrtletí loňského roku. HB INDEX dosáhl ve 4Q 2011 hodnoty 96,9. Došlo k tomu zejména díky přetrvávajícímu přetlaku nabídky nad poptávkou, kdy bez slev prakticky nikdo bytové jednotky nekupuje. Tato situace je nejvíce viditelná v Praze. Nicméně je již zřetelné sbližování nabídkových a realizovaných cen nových bytů. Na trhu se také znovu obnovuje poptávka po menších bytech. Ceny bytů v panelových a cihlových domech už klesají zhruba stejným tempem. V regionech jsme u bytů zaznamenali o něco větší pokles než v Praze. Jmenovitě byly největší poklesy v Moravskoslezském kraji a nejmenší na Vysočině a Zlínsku. Ceny dokončených novostaveb klesaly proti cenám starších bytů o něco málo rychleji. Obecně lze říct, že na trhu bytů v České republice je situace stabilní a nepozorujeme žádné zásadní výkyvy,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Graf – bytové jednotky

Ceny rodinných domů stagnují nebo mírně rostou. Záleží na lokalitě, kde si domek chcete pořídit.

V posledním kvartále sice došlo k mírnému růstu cen rodinných domů, celoročně však ceny rodinných domů stagnovaly. Zejména u starších rodinných domů pozorujeme mírně zvýšený růst poptávky. Stojí za ním výhodné podmínky financování, například nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů. U nových developerských projektů jsme naopak zaznamenali odklon developerů od výstavby rodinných domů v Praze a okolí. V jiných regionech však poptávka i nabídka zůstaly stabilní,“ vysvětluje Němeček.

Zřetelný trend rostoucího zájmu je také o nízkoenergetické rodinné domy i kvalitní architekturu.

„Jako zajímavost lze také uvést fakt, že avizované zvýšení sazby DPH od ledna 2012 na trh rodinných domů nemělo prakticky žádný vliv, pouze mírně oživil zájem o rodinné domy vhodné k rekonstrukci. Je to dáno díky nižším cenám a větším možnostem stavebních úprav dle požadavků kupujících,“ vysvětluje Petr Němeček.

Graf – rodinné domy


„Lze říci, že ceny pozemků v ČR i v roce 2011 vykazovaly dlouhodobě stabilní, mírně růstový vývoj, který se však v posledních třech kvartálech poněkud přibrzdil. Pozemky zároveň byly jediným segmentem, kde ceny v meziročním srovnání vzrostly. Jsou totiž vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Kvalitních pozemků ale v České republice dlouhodobě ubývá. Největší zájem je o lokality v okolí krajských měst a nejvyšších cen je dosahováno u pozemků v prolukách stávající zástavby. U lokalit se špatnou dopravní dostupností je naopak patrný pokles zájmu kupujících,“ říká k cenám pozemků Petr Němeček. 

Graf – pozemky


Co je HB INDEX

HB INDEX sleduje vývoj cen nemovitostí v České republice ve třech kategoriích: byty, rodinné domy a pozemky. Hodnota indexu 100 je nastavena k datu 1. 1. 2010. Informace o tržních cenách nemovitostí, kterou HB index pravidelně přináší, je informací o skutečných cenách, za které byly nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru pořízeny. Na rozdíl od statistik založených například na nabídkových cenách poskytuje HB INDEX odpovídající přehled o realizovaných transakcích s nemovitostmi.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *