EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Chceš zdědit dům? Dostuduj, ožeň se a zasaď strom

 


 

 Zákoník bude platit až od roku 2014. Mění tak komunistický zákon z roku 1964. Občanský zákoník teda na své zásadní změny čekal 50 let. Nový zákon v podstatě změní celý náš život.

"Je to zákon, který nejvíce ovlivní život každého občana od kolébky až do hrobu," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Chceš dědit? Tak dostuduj

Do závěti bude možné dát omezující podmínky pro dědice. Například, že potomek majetek získá až poté, co vystuduje, bude mít rodinu nebo zasadí strom. Také bude možné uzavřít smlouvu o majetku s dědici.

Také se rozšiřují i kategorie dědiců.  Nově budou moci dědit po zemřelém jak prarodiče, tak i bratranci a sestřenice. Na majetek nebo peníze si bude moci sáhnout i stát, který bude také možným dědicem.

Dluhy se budou dědit v plné výši

Přijmete-li dědictví, budete muset splatit i veškeré dluhy zemřelého. Už nebude platit, že děděné dluhy budou jen do výše majetku, který vám připadne. Zajímavostí je, že pokud za jedno dítě zemřelí rodiče zaplatili víc, například mu hradili soukromou vysokou školou a druhý potomek navštěvoval státní školu, může dítě s levnější vysokou školou požadovat vyšší podíl z majetku svých rodičů. O těchto situacích bude rozhodovat soud.

Novinky ve světě realit

Dům již nebude možné prodat bez pozemku. Už nebude platit, že nemovitost a pozemek vlastnili různí lidé. "Je normální, aby dům a pozemek měly jediného vlastníka. Opačné pravidlo u nás v roce 1950 zavedla komunistická strana, když se kolektivizovalo zemědělství a JZD chtělo stavět kravíny na pozemcích soukromých zemědělců," řekl iDNES.cz hlavní autor nového zákoníku, profesor Karel Eliáš.


Nájemné nebude moci růst nepřetržitě. Více než 20% nárůst nájmu během tří let nebude možný. Také bude možné, aby si ten, kdo má byt v nájmu, trochu přivydělal. Pokud bude chtít část pronajímaného bytu pronajmout třetí osobě, nemusí o tomto kroku informovat vlastníka bytu.

Nově musí nájemce pronajímatele také informovat o své dlouhodobé nepřítomnosti v pronajímaném bytě. „Je nezbytné, aby po delší dobu nepřítomnosti nájemce byla zajištěna kontaktní osoba především pro řešení naléhavých případů, které mohou v souvislosti s nájmem bytu vzniknout. Kontaktní osoba může pronajímateli zajistit v závažných případech i přístup do bytu,“ vysvětlil Kamil Jankovský.

Přechod nájmu po smrti nájemce nebude už tak jednoduchý. Novela zákona nově říká, že nájem bytu po jeho přechodu do nájmu osoby určené zákonem skončí nejpozději uplynutím 2 let od okamžiku přechodu nájmu. Pokud tedy například prarodič přihlásí vnouče do svého pronajatého bytu, nájem mu vyprší za dva roky. Pak záleží na dohodě s majitelem bytu.

V případě, že nájemník byt na delší dobu opustí, musí to majiteli bytu oznámit. Navíc by měl vlastníkovi bytu sdělit, kdo je kontaktní osobou po dobu jeho nepřítomnosti. Jinak totiž bude majiteli bytu umožněn vstup bez svolení nájemníka.

Jestliže nájemník hrubě poruší nájemní smlouvu, může ho vlastník bytu vystěhovat. Nově mu však musí zajistit tzv. přístřeší, kam si nájemník uloží svoje věci. Jde v podstatě o třetí kategorii bytových náhrad.

Nájemní bydlení již částečně mění zákon č. 132/2011 Sb., který platí již od 1. listopadu 2011. Kompletní zákoník vejde v platnost až v roce 2014, aby soudci a ostatní, kteří budou spory řešit, měli čas nový zákoník pečlivě nastudovat.

Tip:
Novinky v nájmech: pronajímateli musíte říct kde co

Dětem poslušnost přikáže zákon

Občanský zákoník bude nutit děti poslouchat své rodiče. Ti budou mít právo při výchově používat přiměřená výchovná opatření a děti mají povinnost se jim ze zákona podřídit. Jde hlavně o ochranu rodičů před šikanou opravdu problémových dětí. Jak tento zákon bude fungovat v praxi, si mnozí nedokážou představit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *