EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

24. 11. 2008

2 komentáře

Chcete koupit byt? Nespěchejte!

 


 

Bydlet se musí. Být ve vlastním je lepší než v nájmu. To jsou teze, na základě kterých si mnoho lidí pořídilo byt nebo dům, aniž by to pro ně bylo výhodné. Pokud chcete v současnosti pořizovat nové bydlení, počkejte. Snižování cen bytů hraje do karet stále více trumfů.

Novostavby pomalu zlevňují

První developerské společnosti již začaly se zlevňováním vybraných projektů. Z větších hráčů kupříkladu Central Group významně zlevnil byty v lokalitě Nové Letňany. Podle slov představitelů společnosti se jednalo o výjimečnou a jednorázovou akci… přesto nevyloučili, že se k podobnému kroku možná (výjimečně, pochopitelně) ještě ve vybraných lokalitách odhodlají.

Ke stejnému kroku přistoupilo i Orco. Levněji doprodávalo byty z projektu Tyršův Vrch. A sleva nebyla malá – dosahovala u některých bytů i dvou ročních průměrných platů… Oficiálním důvodem bylo splnění podmínek rychlosti prodeje bytů vůči bance. Plošné zlevňování zatím ale i Orco popírá.

I další zástupci developerů se přiklánějí k dalšímu růstu cen, někteří ovšem připouštějí i jejich stagnaci. Například společnost FINEP. Zároveň ale očekává pro příští rok růst pražských cen o 5 až 10 %… „Může se také stát, že nabízené nemovitosti budou na trhu zůstávat déle, což ale nemusí mít vliv na jejich konečnou cenu, jen bude trvat delší dobu, než se prodají,“
uvedla Pavla Temrová, tisková mluvčí společnosti FINEP.

Developeři ale už ze své podstaty nemohou tvrdit nic jiného, než že ceny jejich projektů porostou. Kdyby jejich zákazníci jen zaslechly slovo o možném poklesu, tržby developerů by se snížily a sami developeři by se dostali do vážných existenčních potíží. A museli by zlevňovat.

REKLAMA

Developeři jsou závislí na bankovních půjčkách. Banky ale nyní samy mají potíže získat dostatek prostředků, natož aby je půjčovaly na (v současné době americké realitní krize) nejisté developerské projekty. Developeři nemohou ani efektivně sáhnout k úpisy nových akcií, neboť jejich cena klesla na zlomek jarní hodnoty. Přesto k tomuto kroku sahá ECM, jeden ze dvou developerů obchodovaný na pražské burze.

Starší byty

Podle Českého statistického úřadu zatím nedochází k poklesu cen bytů. Nabídkové ceny ve 3. čtvrtletí vzrostly meziročně jen o 5,4 %, zatímco o čtvrtletí dříve to bylo o 7,1 %. Zároveň ale přibývají lokality, kde i nabídkové ceny stagnují, nebo klesají.

V lukrativních pražských lokalitách nabídkové ceny vzrostly i o deset procent. Důvodem ovšem může být ještě zažitá praxe, kdy pokud majitel bytu nebyl při prodeji určitý čas úspěšný, navýšil cenu a čekal dál. Nabídková cena totiž není totéž, jako skutečně zrealizovaná cena. A rostou počty bytů v nabídkách realitních kanceláří, které již nejdou za původní ceny tak rychle na odbyt.

Podle zprávy Hospodářských novin klesá i cena družstevních bytů. I na nich se podepsala současná situace na finančních a realitních trzích.

REKLAMA

Co na to banky?

Banky se stávají čím dál obezřetnější v půjčování prostředků. Očekávají pokles cen nemovitostí a snížení schopnosti splácet úvěry u občanů.

Lubor Žalman, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank v České republice, na otázku rozdílného pohledu na další vývoj cen nemovitostí přesvědčivě uvedl: „Kdybych byl developer, tak se tak tvářím také. Ale já jsem bankéř.“

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Čtenář H.

    24 listopadu, 2008

    A co si myslíte o ceně stavebních prací? Zlevní v budoucnosti individuální výstavba rodinných domků?

    Odpovědět

  • Jiří Havelka

    25 listopadu, 2008

    Osobně se domnívám, že s útlumem výstavby developery, kteří využívají jako subdodavatele i menší stavební firmy, se zvýší konkurence i na poli individuální výstavby, kde budou hledat uplatnění. S tím by mělo přijít i snížení ceny stavebních prací.

    Odpovědět