EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Radovan Novotný

28. 06. 2010

0 komentářů

Developer postaví koleje, ale prodá byty

 


 

Potenciální kupující a zájemce se z komerční nabídky nedozví, že byt je v objektu, který je určen jako objekt pro hostující profesory, doktorandy a zahraniční studenty.

Školní pozemek VUT

Pozemek VUT mezi Hrnčířskou a Klatovskou ulicí v Králově poli je v lukrativní lokalitě kousek od centra města. I když je pozemek podle Územního plánu určen výhradně pro veřejně prospěšná zařízení, developerská nabídka poukazuje na jeho využití pro komerční bytovou výstavbu.

Kvestor Vysokého učení technického v Brně Vladimír Kotek k tomu podle dříve publikovaných informací uvedl: „V domě Erasmus bude několik bytů, které využijeme pro svoje zaměstnance a hosty. To, že do stavby přistoupil soukromý investor, neznamená žádný rozpor s územním plánem. Jednáme v souladu se zákonem. Všechna povolení jsme dostali a informovali jsme příslušné orgány včetně lidí z městské části Králova Pole.“

Podle publikovaného stanoviska mluvčí VUT má na všechny byty VUT předkupní právo: "Máme předkupní právo na všechny byty v domě. Dohodli jsme se však s vedením společnosti, že uzavřeme smlouvu o tom, kolik bytů budeme ve skutečnosti využívat. To, že jsou všechny v nabídce, se nám zdá neoprávněné." Z veřejně dostupných informací lze tedy o projektu říci, že VUT dodalo rozlehlý pozemek v centru města, developer vystaví bytový komplex a VUT bude moci využití předkupního práva na vystavěné byty. Asi nějaká část informace bude chybět, protože se to z pohledu přínosů pro univerzitu nezdá příliš výhodné.

Developer, který staví koleje, ale prodává byty

Developer, který byty v dotčeném objektu komerčně nabízí, hovoří o moderním bytovém komplexu v blízkosti centra Brna, skládající se z devíti nadzemních a jednoho podzemního podlaží. Každý byt má mít svůj balkon, lodžii, terasu nebo předzahrádu, v suterenu má být zaručeno parkování. Nadstandardem má být 24hodinová recepce, vnitroblok s grilovacím koutkem a bezpečnost zajištěná kamerovým systémem.

REKLAMA

Jenže náměstek primátora Martin Ander, pravděpodobně na základě úsilí obyvatel, kteří v dotčené oblasti bydlí, podal podnět k zahájení přezkumného řízení. V tomto podnětu náměstek Ander konstatuje "(…) se jeví jako zřejmé, že byla vydána územní rozhodnutí a stavební povolení v rozporu s příslušnými právními předpisy." Náměstek poukazuje na rozpor mezi územním rozhodnutím a stavebním povolením.

Podmínky pro umístění a projektovou přípravu stavby uvedené v Územním rozhodnutí říkají: "Stavba bude sloužit k ubytování zahraničních studentů a tuzemských akademických a výzkumných pracovníků a náročnějších studentů VUT, že bude splňovat požadavky na ubytování dlouhodobého charakteru vyšších standardů aparmánového typu." Jenže stavební povolení již hovoří o bytech: "Jednotlivé byty ve 2. – 10. NP. Bytové jednotky jsou s klasickým dispozičním uspořádáním… Každá jednotka má balkon nebo lodžii. Celkový počet bytů jedno až čtyřpokojových je 68."

Sousedé, kteří se cítí dotčeni

Stavba vyvolává protest sousedů, jedenáctipodlažní stavba údajně zhorší kvalitu bydlení pro stávající vlastníky přilehlých nemovitostí. Díky vzniklému občanskému sdružení se tak otevřela tato kauza, a v souvislosti s ní začínají být vyslovovány různé otázky.

Oznámení o plánované stavbě, která měla být vyvěšena na veřejném místě, byla údajně vyvěšena na budově s číslem popisným, které neexistuje. Veřejnost se s plánovanou stavbou neměla jak seznámit a vyjádřit případné námitky. Účastníci řízení byli údajně se stavbou seznámeni prostřednictvím veřejné vyhlášky, která měla být zveřejněna v období Vánoc.

REKLAMA

Když se místo kolejí postaví developerský projekt

Měly to být koleje pro VUT, o čemž svědčí i název oficiální název stavby „Rezidence Erasmus – bytový objekt pro hostující profesory, doktorandy a zahraniční studenty, Brno-Královo Pole“. Ovšem nabídka developera na prodej bytů v tomto objektu poukazuje na to, že je to vlastně komerční developerský projekt v místě, kde regule něco takového nepovolují. A tak se asi nejenom v internetových diskusích mohou objevovat různé otázky a názory poukazující na diskutabilnost této stavby: „(…) tyto pozemky využívají studenti k rekreačním a sportovním účelům, nyní budou o tuto možnost připraveni, VUT přijde o možnost v blízkosti kolejí vystavět něco, co opravdu VUT pro svůj rozvoj potřebuje.“ "Proč se VUT v podstatě bez kompenzace zbavuje cenného pozemku v bezprostřední blízkosti svých kolejí?“

Komplikací také je, že se možná nejedná o využití proluky, ale klidové zóny: „Problém je v tom, že to nebyla proluka, která volá po zastavění, jakých je v Brně víc, a uznávám, že je z komerčního hlediska potřeba jich využít. Padnou na to sice dva likusáky, ale také hřiště, parkoviště a parčík, prostě klidová zóna.“ Mezi diskusními názory se objevila i ničím nepodložená spekulace o provázanosti vlastníka developerské, potažmo stavební firmy, která projekt realizuje: „Je to velká náhodička, že majitelem firmy, která ten barák staví, je akciovka vedená v lucemburském rejstříku, takže jde o nedohledatelného vlastníka.“

Jsou možné i jiné pohledy a názory na celou kauzu: někdo se snaží poškodit dobré jméno VUT, sousedé hledají důvody, jak zabránit výstavbě nechtěného domu v sousedství, výstavba překazila nějaké jiné plány a zájmy. Možná vše iniciovala dotčena konkurenční firma, která tímto sleduje své zájmy. Nezbývá než vyčkat na další informace, výsledek přezkumného řízeni pro vydaná povolení, a případně tiskovou zprávu brněnské techniky, která to všechno objasní.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *