EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

09. 09. 2010

1 komentář

Ekonomice se opět daří. Budou hypotéky dostupnější a levnější?

 


 

Český statistický úřad (ČSÚ) a Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dnes zveřejnily statistiky o vývoji HDP a nezaměstnanosti. Míra registrované nezaměstnanosti v srpnu poklesla na 8,6 % a hrubý domácí produkt v druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,4 %. Česká ekonomika se z pokleku opět staví na nohy a začíná růst.

Tabulka 1: Vývoj nezaměstnanosti v ČR
 
Zdroj: MPSV

"To je dobrá zpráva. Oproti únoru, kdy byla nezaměstnanost rekordní, je díky oživení ekonomiky a sezónním faktorům nezaměstnanost nižší už o 1,3 procentního bodu. Na druhou stranu není nad čím jásat. Vloni ve stejnou dobu byla míra nezaměstnanosti ještě nižší, když činila 8,5 %," říká k novým číslům o nezaměstnanosti Vladimír Pikora, analytik společnosti Next Finance.

Klesající nezaměstnanost by přesto mohla z pohledu bank znamenat zmenšující se riziko nesplácení úvěrů. Banky by mohly pomalu začít pomýšlet na snižování rizikových marží, které zatím stále zůstávají na rekordních hodnotách a uvolňování podmínek pro poskytnutí úvěru. Jak tedy vnímají banky vývoj těchto indikátorů českého hospodářství.? A …

…dočkáme se dalšího snižování úrokových sazeb?

Vracející se ekonomický růst zcela určitě dává důvody k optimismu. Nicméně analytici varují před přehnaným optimismem. Ekonomický růst vidí pouze jako velmi křehký a navíc nová česká vláda chystá celou řadu škrtů ve veřejných rozpočtech, které s téměř 100% jistotou dopadnou na příjmovou situaci státních zaměstnanců. Ministři jednotlivých resortů se navíc netají svými plány na propouštění státních zaměstnanců.

REKLAMA

Tuzemské banky sice částečně uvolňují pravidla pro poskytování úvěru a dokonce se pouštějí do prodeje nových, potenciálně rizikovějších, typů úvěrů. Nicméně v souladu se zatím nepříliš jednoznačnými vyhlídkami budoucího ekonomického vývoje si i nadále zachovávají zvýšenou obezřetnost. Úrokové sazby sice klesají, ale důvodem prý není zmenšující se riziko selhání dlužníka, ale spíše konkurenční boj a přechodné marketingové akce, jak vyplývá z bleskového průzkumu mezi tuzemskými poskytovateli hypoték. .

„Z ekonomického pohledu nevidíme ke snížení úrokových sazeb žádný důvod, aktuální poklesy sazeb u některých bank jsou jen marketingovými akcemi. Ekonomické oživení je nadále velmi křehké a nezaměstnanost nadále vysoká. Podíl nesplácených hypoték navíc kopíruje vývoj nezaměstnanosti s několikaměsíčním zpožděním, stále tedy předpokládáme, že nárůst nesplácených hypoték bude nadále pokračovat a kulminovat bude zřejmě až v příštím roce. Pokles nezaměstnanosti o desetinu procentního bodu tedy rozhodně neznamená, že bychom se najednou při poskytování hypoték měli začít chovat méně obezřetně,“ říká Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank. 

"Současný pokles úrokových sazeb hypoték je dán spíše příznivým vývojem tržních úrokových sazeb, tedy cenou zdrojů financování a působením konkurence na trhu, nikoliv snižováním rizikových přirážek," upozorňuje Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Rostoucí inflace = nepřítel nízkých sazeb

Zlepšující ekonomická situace, klesající nezaměstnanost a nižší rizikové marže navíc sami o sobě nejsou zárukou nízkých úrokových sazeb, jak jsem se několikrát v minulosti přesvědčili. Nastupující ekonomická konjunkura může být pro ČNB signálem pro navýšení základních úrokových sazeb, což by se samozřejmě přeneslo také do ceny peněz na finančních, a následně i kapitálových, trzích. Přičemž výsledkem by bylo zdražení hypoték, především těch s kratšími fixacemi nebo plovoucí úrokovou sazbou. “Vývoj ekonomiky je zatím pozitivnější, než předpokládala prognóza ČNB. Dnešní čísla tak nejspíš poslouží jako další argument pro zastánce dřívějšího růstu úrokových sazeb v bankovní radě ČNB,“ říká k čerstvě zveřejněným statistikám ČSÚ Vojtěch Benda, hlavní ekonom ING Commercial Banking.

REKLAMA

"S výjimkou nastavení úrokové politiky jsme v současné době neupravovali podmínky poskytování hypoték. Podmínky poskytování hypotečních úvěrů jsou ovlivňovány mnoha faktory (příjmová situace domácností, nezaměstnanost a z toho vyplývající vývoj delikvence úverů, vývoj na realitním trhu apod.) a ekonomické oživení tyto faktory ovlivňuje často nepřímo a především se zpožděním."

Snižování požadavků na bonitu klienta, zmírňování skoringových pravidel nebo znovuzavádění hypoték bez dokládání příjmu se klienti hned tak nedočkají. Banky, pokud vůbec na situaci v reálné ekonomice reagují, tak jdou spíše cestou většího uvolňováním podmínek čerpání a navyšování úvěrových rámců v poměru k hodnotě zastavené nemovitosti (LTV). Na druhou stranu tento krok spíše vyplývá ze situace na realitním trhu, než-li z důvodu poklesu nezaměstnanosti apod., kde u některých segmentů rezidenčních nemovitostí již dochází k postupné stabilizaci cen a z pohledu bank tak pomalu začíná odeznívat riziko dramatického propadu hodnoty zástavy.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • astray

    10 září, 2010

    Ty signály oživení jsou falešné. Krize teprve příjde.

    Odpovědět