EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

16. 10. 2009

0 komentářů

Evropané se do bank pro úvěry nehrnou. S výjimkou Polska

 


 

Podle dat FINCENTRUM HYPOINDEXu zaznamenaly České hypoteční banky v prvním pololetí více než 34% meziroční propad objemu poskytnutých hypoték. Co do objemu i počtu se nyní tuzemské banky pohybují na úrovni roku 2005. Lidé se hypotékami předzásobili a samotné hypoteční banky připouští, že zlaté časy, kdy poskytovaly hypotéky za více než 100 miliard korun, se v blízké budoucnosti jen tak opakovat nebudou.

I přesto, že zájemců o hypotéky výrazně ubylo. Tuzemské hypoteční banky si nemají co zoufat. Podíl dlouhodobě nesplacených hypoték se zatím pohybuje někde kolem 3 % celkového objemu, takže dříve poskytnuté úvěry nyní bankám přináší celkem solidní a hlavně pravidelný zisk. Navíc v porovnání ze zahraničními bankami není situace v České republice zdaleka tak černá, jak se může na první pohled zdát.

Evropané na úvěry rovněž fronty nestojí

Většina evropských zemí se potýká s meziročním poklesem poptávky po úvěrech na bydlení. Navíc, jak naznačuje graf č. 1, řada zemí zatím na obrat k lepšímu čeká. Francie, Španelsko, Portugalsko – to jsou země, které v prvním čtvrtletí letošního roku vykázaly více než třetinovou ztrátu v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Na mapě Evropy však nalezneme také země, kde objemy nově poskytnutých úvěrů letos klesly dokonce na třetinu loňského roku. Příkladem budiž Velká Británie nebo Irsko, kde se navíc banky potýkají s razantním propadem hodnoty zastavených nemovitostí. Propad cen například v Irsku dosáhl v některých lokalitách až 75 %.



Graf 1: Vývoj trhu úvěrů na bydlení v EU Y/Y (meziroční srovnání v %)


 

REKLAMA

modrá značí meziroční změnu v 1.Q 2009/2008
– žlutá značí meziroční změnu v 4.Q 2008/2007

Zdroj: Quartely Statistics, EMF 2009, prezentace R. Papouškové (Hypoteční banka)


Z vybraných zemí je na tom nejlépe Spolková republika Německo, kde nebylo ochlazení hypotečního trhu nijak dramatické a navíc v letošním prvním kvartálu se již banky dostaly téměř na úroveň stejného období loňského roku. „Německý trh s úvěry na bydlení nebyl krizí tolik zasažen a výsledky tomu napovídají. S čím se však německé banky potýkají je obecná krize důvěry ze strany klientů,“ komentovala situaci v SRN Radomíra Papoušková, ředitelka odboru vývoje produktů Hypoteční banky. Z grafu je zřejmé, že v prvním čtvrtletí se situace začala zlepšovat také ve Španělsku.

Polákům chuť po úvěrech nechybí

I přes pokles poptávky po úvěrech na bydlení se většině zemí, s výjimkou Velká Británie, daří alespoň nepatrně navyšovat objem aktivně spravovaného úvěrového portfolia. Ve Velké Británii v současné době však převyšuje objem splacených hypoték objemy nově uzavřených obchodů, a tak zde nyní dochází v meziročním srovnání k "vyfukování" bilanční sumy úvěrů na bydlení.  

Zcela opačný extrém je v tomto směru Polsko, které jak se zdá finanční krizi přestálo bez úhony a trh s úvěry na bydlení zde i nadále roste tempem v řádu desítek procent. Jedním z možných vysvětlení této jedinečnosti může být fakt, že mnoho Poláků žijících a pracujících v zahraničí, např. v dříve zmíněném Irsku, se letos vrátilo domů a rozhodlo se pořídit si vlastní bydlení.

REKLAMA

Graf 2: Bilanční suma úvěrů na bydlení EU Y/Y (meziroční srovnání v %)

 
modrá značí meziroční změnu v 1.Q 2009/2008
– žlutá značí meziroční změnu v 4.Q 2008/2007

Zdroj: Quartely Statistics, EMF 2009, prezentace R. Papouškové (Hypoteční banka)

Hypotéky v ČR v letech 2010 – 2012

Tuzemské banky za uplynulých 8 měsíců poskytly hypotéky v objemu 51,6 miliardy korun, vyplývá s posledních dat FINCENTRUM HYPOINDEXu. Do konce roku tedy zbývají 4 měsíce, v kterých se budou snažit vylepšit svou letošní bilanci. V září řada bank přistoupila ke snižování úrokových sazeb a v rámci nejrůznějších kampaní začala nabízet hypotéky bez poplatku za zpracování. První data o úspěšnosti těchto akcí by mohl poskytnout již zářijový FINCENTRUM HYPOINDEX, který vyjde příští středu. Podle našich odhadů banky v letošním roce uzavřou obchody v objemu 75 – 80 mld Kč. 

O stupeň optimističtější odhad představila Hypoteční banka, která je lídrem českého hypotečního trhu. Ta odhaduje, že tuzemským bankám se v letošním roce podaří uzavřít obchody v hodnotě 80 – 90 miliard korun, viz. graf č. 3. 

Graf 3: Odhad vývoje objemu poskytnutých úvěrů v letech 2010 – 2012



Zdroj : R. Papoušková (Hypoteční banka)


Poznámka: použité grafy byly součástí prezentace „Hypotéky po roce 2009“ Radomíry Papouškové, ředitelky odboru vývoje nových produktů Hypoteční banky, která je zároveň viceprezidentskou výkonného výboru Evropské hypoteční federace v Bruselu. R. Papoušková s touto prezentací vystoupila na konferenci hypotečních specialistů společnosti FINCENTRUM.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *