EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Finanční arbitr má od července víc práce, ale nižší plat

 


 

Nejčastěji se na finančního arbitra obracejí lidé, kteří mají problémy s úvěry nebo se zneužitím platebních karet. Velkou výhodou je, že poradenství arbitra je zdarma. Formulář na zahájení řízení naleznete na webu finančního arbitra.

Podněty na úvěry jsou velmi diverzifikované, např. nesprávně vypočtená RPSN, neposkytnutí informací před podpisem smlouvy, neprovedení řádného ohodnocení úvěruschopnosti či spory z oblasti debt managementu, což znamená chování se instituce poté, co klient řádně přestal splácet. Podněty na platební karty jsou pak především na zneužití karty při platbě u obchodníka nebo při výběru z bankomatu,“ říká finanční arbitr František Klufa.

Od prvního července došlo k rozšíření jeho kompetencí na spotřebitelské úvěry a kolektivní investování. Podle slov arbitra to znamená výrazný nárůst agendy, ale i počtu subjektů kam bude jeho působnost zasahovat. Nově totiž bude spolupracovat s desítkou bankovních a nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů a s nemalým množstvím investičních fondů.

Finanční instituce dostatečně neinformují

Často se na finančního arbitra obracejí lidé, kteří mají pocit, že je banka dostatečně neinformuje nebo správně neplní svoje povinnosti. Spotřebitelé také mají problémy s nesprávně vypočítaném RPSN, či splátky, nesprávné posouzení úvěruschopnosti klienta a problémy s exekučním řízením.

Řízení je každopádně bezplatné a rozhodnutí nelze napadnout námitkami. Rozhodnutí je v právní moci a je soudně vykonatelné podle občanského soudního řádu.

REKLAMA

Arbitr také mnohdy rozhoduje rychleji než soudy. Průměrná doba řízení je okolo dvou měsíců, a to včetně nejkomplikovanějších případů.

Změnu pravomocí arbitra vítají i ostatní finanční instituce.“Novela zákona č. 229/2002 Sb. o finančním arbitrovi je z pohledu klientů finančních institucí zajímavá zejména s ohledem na skutečnost, že rozšířila pravomoc arbitra také na řešení sporů mezi poskytovateli či zprostředkovateli spotřebitelských úvěrů a spotřebiteli. Společnosti sdružené v ČLFA tuto možnost vítají, protože přináší klientům posílení jejich práv a možnost bránit se případnému porušování zákona o spotřebitelském úvěru i u další instituce resp. v řízení před arbitrem,“ uvedla Denisa Ranochová, tisková mluvčí České finanční a leasingové asociace.

Arbitr zdvojnásobí své řady

Momentálně v úřadu arbitra pracuje sedm zaměstnanců. František Klufa počítá s tím, že jich brzy bude 14. Od prvního července je úřad arbitra samostatnou složkou státu. Ministerstvo financí však plánuje plat arbitra a jeho zaměstnanců razantně seškrtat. František Klufa říká, že momentálně ani neví, za jaký plat on a jeho kolegové pracují. Mzda by se dokonce mohla snížit na polovinu. Arbitr tak uvažuje, že se možná vrátí do komerční sféry.

Plat finančního arbitra se bude řídit zákoníkem práce a příslušným nařízením vlády. Jeho ohodnocení bude samozřejmě nižší než původní plat stanovený Poslaneckou sněmovnou. Nedomníváme se, že tato záležitost ohrozí fungování kanceláře finančního arbitra,“ řekl Euru Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *