EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Češi v roce 2012 čekají zázrak. Dluhy snížit chtějí, ale šetřit ne

 


 

Dokonce 12 procent dotázaných se chystá v novém roce změnit banku a tento úkol berou tak vážně, že ho zahrnuli do novoročních předsevzetí. Údaje vyplývají z pilotního evropského průzkumu společnosti ING Bank, které se ho zúčastnilo třináct evropských zemí. Cílem projektu bylo sledovat postoje k šetření v jednotlivých evropských regionech.


Přes 60 procent Čechů si dává předsevzetí, týkající se jejich finanční situace. Nejvíce pak lidé chtějí hlavně umazat část svých dluhů, lépe nakládat se svými financemi, více kontrolovat výdaje a překvapivě jen čtvrtina dotázaných chce začít po Novém roce šetřit. Mnozí pravděpodobně šetří, až když jsou v nepříznivé finančí situaci. Utahovat opasky, když se ještě nic neděje, je pro hodně lidí zbytečné.

Lidé asi chtějí, aby jejich dluhy zmizely mávnutím kouzelného proutku, tedy bez nějakého velkého šetření. Nejspíš i proto je tolik zadlužených domácností. Půjčit si několik tisíc je velice jednoduché, ale mít potom na splátky a přeplatit úvěr o další nemalou sumu, už tak příjemné není. Špatnou zprávou tedy je, že bez šetření nebo velkého dědictví snížit velké dluhy půjdou těžko.

Zdroj: ING Bank
 

Lidé v tomto případě přemýšlejí logicky. Nejdříve se snaží zbavit dluhů, a teprve potom spořit,“ komentuje výsledky Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR, a dodává: „Čechů, kteří by chtěli více spořit, je dle mého názoru daleko více. Mnozí z nich však drží své úspory na běžných účtech, což není efektivní a úspory to spíše znehodnocuje. Lidé by měli nad svými penězi více přemýšlet a svěřit je odborníkům na spoření.

V ostatních zemích chtějí více šetřit

Nejčastější novoroční předsevzetí v oblasti financí v sedmi zemích ze třinácti zúčastněných je ušetřit nějaké peníze navíc. K šetření vybízí i ne zrovna pozitivní prognózy pro rok 2012. I když někteří protřelí odborníci radí právě v krizi investovat, samozřejmě ne v případech, kdy vaše děti nemají co jíst a vyhlídky na lépe placené zaměstnání jsou spíše mizivé. 

Například v roce 2008 krize pomohla vydělat manažerovi jménem Andrew Lahde a jeho hedge fondu . Ten vydělal investorům za rok stovky procent a všechny šéfy velkých bank nazval protekčními idioty, díky nimž mohl jít do důchodu ve třiceti sedmi letech. Pedsevzetí také tedy může naopak být: Nešetřit a riskovat. Ne každý má na tokový "hazard" povahu a potřebný kapitál. Riskovat se má totiž jen v případě, že když o peníze přijdete, nijak citelně vás to nezasáhne.

Novoroční předsevzetí z oblasti financí si podle průzkumu nejčastěji dávají obyvatelé Rumunska, Turecka a Španělska, nejméně obvyklá jsou pak u občanů Holandska, Německa a Velké Británie.

A jaká jsou vaše předsevzetí? Podělit se s námi o ně můžete v diskuzi nebo na Facebooku.

O průzkumu

Pilotní výzkum na zjištění postojů k šetření realizovalo obchodní oddělení společnosti ING v zastoupení OMEEG (Optimising Marketing Exposure Expert Group) ve státech, kde společnost ING nabízí retailové nebo přímé bankovnictví.

Výzkum probíhal v listopadu 2011 a pro společnost ING jej zpracovala agentura TNS Nipo.  V rámci výzkumu bylo dotazováno celkem 12 513 lidí.

Výzkumu se zúčastnily tyto země: Belgie, Česká republika, Francie, Holandsko, Itálie, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Turecko,Velká Británie.

Zdroj: ING Bank

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *