EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Hledáte pozemek nebo jinou nemovitost? Proklepněte je v katastrálních mapách

 


 

 

V České republice je celkem 13 027 katastrálních území. Jen 40 procent z nich neumožňuje zobrazit na internetu aktuální stav katastru, území tedy nejsou digitalizována. Kompletní digitalizace je plánována na rok 2017, tedy později, než se očekávalo. Rychlejší dokončení brzdí vládní škrty.

Většina lidí digitalizaci katastrálních map vítají. „Přesun zájemců o informace do elektronické formy je naprosto zjevný, za pár let už budou téměř všechny informace poskytovány elektronicky, “ řekl předsedaČeského úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře.

Za zápis do katastru si připlatíte

Od začátku letošního roku se zvedl poplatek za zápis do katastru nemovitostí z 500 na 1 000 korun. Navíc od ledna musíte použít standardizovaný formulář s přechodným obdobím jednoho roku, kdy bude možné podávat návrhy na vklad i v současné volné podobě. Formulář by ale mohl vklady zrychlit a zároveň snížit chybovost.

Pokud vám katastr zamítne vklad provést z jakéhokoli důvodu, můžete nově využít jako opravný prostředek žalobu, kterou musíte podat do 30 dnů.

Co musí obsahovat návrh na vklad práva do katastru nemovitostí:

 

a) označení katastrálního úřadu, kterému je návrh určen [§ 4 odst. 3 písm. a) zákona o zápisech, § 37 odst. 2 správního řádu],

b) jméno a příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo fyzických osob nebo název, sídlo a identifikační číslo právnických osob, které jsou účastníky řízení, [§ 4 odst. 3 písm. b) zákona o zápisech, § 45 odst. 1 věta druhá správního řádu],

c) označení práv, která mají být zapsána do katastru [§ 4 odst. 3 písm. c) zákona o zápisech] – např. vlastnické právo, zástavní právo, právo odpovídajícímu věcnému břemeni atd.,

d) uvedení toho, co navrhovatel žádá nebo čeho se domáhá (§ 45 odst. 1 věta první správního řádu). Z tohoto požadavku je nutno dovodit zejména nezbytnost:

■ označení listiny, na jejímž základě má být konkrétní právo do katastru nemovitostí zapsáno,

■ uvedení nemovitostí, ke kterým má být konkrétní právo do katastru nemovitostí zapsáno, přičemž tyto nemovitosti musí být označeny podle ustanovení § 5 odst. 1 zákona č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění pozdějších předpisů,

e) uvedení toho, kdo návrh činí (§ 37 odst. 2 správního řádu). Návrh může podat kterýkoliv z účastníků řízení, proto je třeba rozlišovat mezi náležitostí návrhu spočívající v uvedení účastníků řízení [ad b)] a náležitostí spočívající v uvedení toho, kdo návrh činí.

f) podpis osoby, která návrh činí (§ 37 odst. 2 správního řádu).

Zdroj: ČÚZK

 

Katastru nemovitostí se týká i změna občanského zákoníku, která je plánovaná na rok 2014. V případě, že tato část zákoníku projde, budete se moci na údaje v katastru nemovitostí spolehnout. V případě, že v době podání návrhu nebude probíhat spor o nemovitost, bude stav uvedený v katastru závazný. Koupená nemovitost pak bude vaše, i přes další spory majitelů. Bude-li přijat nový občanský zákoník, na informace v katastru se budete moci spolehnout.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *