EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

21. 05. 2008

0 komentářů

Hypoindex duben 2008: Úrokové sazby pokračují v poklesu

 


 

Podobně jako v minulém měsíci i v dubnu zaznamenaly průměrné úrokové sazby hypoték, měřené ukazatelem FINCENTRUM HYPOINDEX, mírný pokles. Při bližším pohledu byl tento pokles dán především dalším snížením úrokových sazeb u hypoték s pětiletou fixací, které nyní tvoří téměř 61 % všech poskytnutých hypoték. Tím se mimo jiné potvrzuje efekt prvního čtvrtletí, kdy se hypoteční banky snažily získat dlouhodobé klienty zvýhodněním delších fixací (nižší úrokové sazby, zpracování hypotéky bez poplatku apod.). 

Od letošního března začínáme pozorovat rozvírající se nůžky mezi úrokovými sazbami pro pětiletou a jednoletou fixaci. Rozdíl již činí bez mála 2 desetiny procentního bodu a s velkou pravděpodobností tento trend bude pokračovat i v nejbližších měsících. Ke změnám došlo také u účelu financování, kde, pravděpodobně díky teplému počasí, vzrostl poměr financování výstavby bydlení. Zajímavý klesající trend lze také pozorovat u průměrné výše úvěru, kde střední hodnota opět poklesla pod hranici 1,8 milionu Kč. 

Jestliže u souhrnné úrokové sazby v letošním dubnu došlo meziměsíčně k nepatrné změně, o to zajímavější jsou data o poskytnutých úvěrech. Oproti letošnímu březnu vzrostl jejich počet o 1 062 na celkových 6 510. Stále je to však o 17 % méně než ve stejném měsíci loňského roku. 

Přesto se jedná o pozitivní signál a určité zlepšení oproti velmi nevýraznému 1. čtvrtletí, kdy podle statistiky Ministerstva pro místní rozvoj sjednaly hypoteční banky celkem 14 597 hypoték objemu 25,8 mld. Kč, tedy o 8,5 % nižším, než ve stejném období v roce 2007.

Graf 1: Hypoindex duben 2008 

Zdroj: Hypoindex.cz

V dalším období neočekáváme výraznější posun úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Bankovní rada České národní banky 7. května celkem jednohlasně (6:1) rozhodla o zachování výše základních úrokových sazeb na původní úrovni. A ani zpomalení tempa růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí (očekávané) by nemělo mít na rozhodování ČNB o základních úrokových sazbách výraznější vliv. Pokud by letos mělo dojít ke zvýšení sazeb, většina ekonomů tuto variantu předpokládá spíše v druhé půli letošního roku. Velkou neznámou je budoucí vývoj kurzu české koruny.

„Nad dalším vývojem sazeb se vznáší řada velkých otazníků a nejistot a rozhodování zůstává těžší než v minulosti. Podle našeho názoru silná koruna a rizika zpomalení umožní centrální bance ponechat úrokové sazby do konce roku beze změny na úrovni 3,75 %. Rizikem tohoto scénáře je, že pokud by došlo k výraznější korekci koruny, bude muset ČNB na tuto změnu měnových podmínek reagovat zvýšením úrokových sazeb,“ komentoval rozhodnutí ČNB Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti ATLANTIK FT.

Kde lze aktuálně ušetřit?

Konkurenční boj o refinancování hypoték stále více přiostřuje. Celkový počet úvěrů, který by mohl být letos refinancován, se odhaduje na 80 tisíc, přičemž objem těchto úvěrů by mohl dosáhnout až 140 miliard Kč. Velice aktivní jsou v této oblasti především banky s menším podílem na trhu hypoték.

Klienti zvažující refinancování mohou například využít akční nabídky Volksbank, která u hypotéky na refinancování s pětiletou dobou fixace nabízí garantovanou úrokovou sazbu ve výši 4,97 %. Hypotéku poskytuje Volksbank bez poplatku za zpracování.

Stejně tak GE Money Bank nabízí klientům o jednu desetinu sníženou úrokovou sazbu a odpuštění poplatku za vyřízení. Zvýhodnění se týká pouze refinanční hypotéky s minimálně 5 letou fixací.

Nárok na odpuštění poplatku za vyřízení hypotéky mají klienti ČSOB, kteří si o hypotéku požádají v termínu od 28. 4. do 6. 6. 2008. Zvýhodněné podmínky úvěru se týkají hypoték s pěti a víceletou dobou fixace.

Novinky na hypotečním trhu

V uplynulém měsíci se na trhu hypoték objevily dvě výrazné produktové novinky. Česká spořitelna představila zájemcům o financování bydlení svou Ideální hypotéku, u níž klient neplatí žádný poplatek za zpracování a kde zdarma nabízí Česká spořitelna on-line ocenění nemovitosti. Inovativní na této hypotéce je především její „skládanková“ konstrukce. Klient si vyřídí hypotéku pouze ve své základní podobě a další služby si za poplatek pořizuje vždy navíc (možnost předčasného splacení, změna výše splátek atp.)

Druhou novinkou je Investiční hypotéka, kterou ve spolupráci s investiční společností Conseq představila Hypoteční banka. Investiční hypotéka znamená průlom v kombinovaných hypotečních úvěrech, kde dosud klienti mohli hypotéku kombinovat pouze s různými formami životních (nejčastěji investičních) pojištění. Nyní mohou klienti své prostředky investovat přímo do podílových fondů a bance splácet pouze úroky z dlužné částky. Ze svého investičního portfolia, které je ve prospěch banky zastaveno, pak na závěr lhůty splatnosti uhradí samotnou jistinu hypotečního úvěru.

Stále častěji se také hovoří o znovuzavedení úrokové dotace pro mladé do věku 36 let. Tato dotace je poskytována v případě, kdy průměrná výše úrokové sazby hypoték dosáhne za uplynulý rok výše 5 %. Průměrnou sazbu vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj a za loňský rok činila 4,89 %. V letošním roce, nejen podle údajů Hypoindexu, bude pravděpodobně hranice pro poskytnutí dotace překonána. Zájemci si budou moci o příspěvek k úrokové sazbě požádat na začátku příštího roku.

Tabulka 1: Hypoindex – souhrnná data za měsíc duben

Souhrn za duben 2008      
Doba fixace úrokové sazby všechny fixace 1 rok 5 let
Hypoindex 5,51% 5,64% 5,45%
Změna oproti minulému měsíci (b. p.)* -1 11 -4
Průměrná výše hypotéky (tis. Kč) 1786 2110 1626
Měsíční splátka 1mil. Hypotéky na 20 let (Kč) 6887 6958 6848
Měsíční splátka 1mil. Hypotéky na 15 let (Kč) 8178 8245 8141
Účelovost úvěrů:      
Podíl úvěru na koupi na celkovém počtu úvěrů 60% 70% 60%
Podíl úvěrů na výstavbu na celkovém počtu úvěrů 24% 20% 24%
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 16% 10% 16%

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXU: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *