EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

17. 09. 2008

1 komentář

Hypoindex srpen 2008: Úrokové sazby na maximu

 


 

Zvyšování úrokových sazeb na začátku letošních prázdnin výrazně zahýbalo tuzemským hypotečním trhem.
Naposledy v lednu roku 2003, kdy začal ukazatel FINCENTRUM HYPOINDEX mapovat český hypoteční trh, byly úrokové sazby hypoték takhle vysoko – tehdy to bylo 5,73 %. Od letošního srpna bude statistikám dominovat nový "rekord".

Souhrnný ukazatel průměrných úrokových sazeb poskytnutých hypotečních úvěrů se v tomto měsíci vyšplhal na, před rokem těžko představitelných, 5,82 %, tedy své historické maximum. Navíc úroková sazba „jednoletých hypoték“ vzrostla o čtvrt procetního bodu a překonala magickou šestiprocentní hranici –  6,07 %.

V porovnání s předchozím měsícem vzrostly v letošním srpnu celkové průměrné úrokové sazby o 19 bazických bodů. Přičemž trend v rozdílném vývoji jednoletých a pětiletých fixací ještě zesílil. Odstup mezi sazbami pro 1letou a 5letou fixaci se rozevřel o celých 37 bazických bodů "ve prospěch" pětiletých fixací. Viz. tabulka č. 1.

Graf 1: Hypoindex srpen 2008 

Zdroj:

FINCENTRUM HYPOINDEX

Vývoj úrokových sazeb, resp. jejich další růst, se negativně odrazil také v počtu a objemu sjednaných hypotečních úvěrů v osmém měsíci letošního roku. V porovnání s červencovými statistikami FINCENTRUM HYPOINDEXu se počet nově sjednaných hypoték snížil z 6 725 na 5 298, tedy o celých 22 % a celkový objem úvěrů klesl o 2,6 miliardy Kč na 9,55 miliardy Kč. O více než 10 000 Kč se také snížila průměrná částka úvěru, která v srpnu činila 1 803 103 Kč.


Graf 2: Počet a objem poskytnutých hypotečních úvěrů

 
Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Na přelomu srpna a července přistoupily hypoteční banky k razantnímu snižování úrokových sazeb, proto v následujících měsících očekáváme určitou korekci průměrných úrokových sazeb. Pro snížení úrokových sazeb se rozhodli největší hráči na trhu, tedy jak Česká spořitelna, tak Komerční bankaRaiffeisenbank a skupina Hypoteční banky, takže hypoteční trh tuto změnu kurzu určitě pocítí.   

Kde lze aktuálně ušetřit?

Spolu s koncem školních prázdnin, skončila také velká část marketingových kampaní, díky kterým mohli klienti žádat o hypotéky za zvýhodněných podmínek (bez poplatku za vyřízení apod.) V září nabízí poplatkové prázdniny na vyřízení standardní hypotéky pouze ČSOB. Žádnou další akční nabídku jsme na našem serveru nezaznamenali.


Na druhou stranu klienti mohou využít výhodnějších úrokových sazeb hypoték, k jejichž snížení došlo na konci srpna, především ale na začátku září. V některých případech hypotéky zlevnily až o 3 desetiny procentního bodu. Aktuální přehled úrokových sazeb jsme publikovali v článku „Hypoteční banky se pustily do snižování úrokových sazeb“.

Trvale bez poplatku za vyřízení nabízí hypotéky v současnosti na českém trhu Raiffeisenbank, Česká spořitelna a mBank, paušální poplatek za zpracování hypotéky v přijatelné výši 2 900 Kč účtuje klientům Komerční banka.  

Novinky na hypotečním trhu

Do zprostředkování hypoték se aktivně zapojila také developerská společnost FINEP, která založila dceřinou společnost FINEP Finanční služby. Tato bude svým klientům poskytovat kompletní servis související s pořízením nemovitosti a jejím financováním. Bude spolupracovat jak s hypotečními bankami, tak se stavebními spořitelnami. Výhledově by společnost FINEP Finanční služby měla poskytovat služby také z oblasti pojištění. V případě developerských společností se jedná o významnou inovaci, o které hovořil v našem rozhovoru Vlastimil Nigrin z Hypoteční banky. Ten nám v rozhovoru sdělil, že Hypoteční banka plánuje v brzké budoucnosti rozšířit svou skupinu partnerů v rámci svého multibrandu. Podle mého názoru by se společnost FINEP Finanční poradenství mohla stát právě jedním z těchto strategických partnerů.

Podle ekonomického deníku E15 hypoteční banky výrazně zpřísnily podmínky pro poskytování stoprocentních hypoték a údajně výrazně omezují jejich poskytování. V některých bankách na stoprocentní hypotéku nedosáhnou ani bonitní klienti. Na to, jakým způsobem se ke 100% hypotékám staví Hypoteční banka, jsme se v našem rozhovoru zeptali Vlastimila Nigrina, náměstka generálního ředitele Hypoteční banky. Ten nám však sdělil, že žádné změny v tomto směru Hypoteční banka neuskutečnila a ani v nejbližší době neplánuje.

Usnadnění pro klienty, kteří čerpají hypotéku na výstavbu, představila ČSOB. Ta na svůj web umístnila tzv. Expresní protokol o stavu stavby. Jedná se o elektronický dokument, který může zcela nahradit standardní protokol o stavu stavby připravovaný odhadcem. Pro klienta tato služba představuje jak úsporu času, tak peněz.

Poslední novinkou je modifikace parametru hypotéky GE Money Bank, která až na tři roky prodloužila lhůtu, po kterou lze zpětné proplatit náklady vynaložené na pořízení nemovitosti (nákup, výstavba, rekonstrukce).

Tabulka 1: Hypoindex – souhrnná data za měsíc srpen

Souhrn za srpen 2008      
Doba fixace úrokové sazby všechny fixace 1 rok 5 let
Hypoindex 5,82 % 6,07 % 5,70 %
Změna oproti minulému měsíci (b. p.) 19 25 15
Průměrná výše hypotéky (tis. Kč) 1 803 2 165 1 678
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 20 let (Kč) 7 063 7 207 6 994
Měsíční splátka 1mil. hypotéky na 15 let (Kč) 8 344 8 478 8 279
Účelovost úvěrů:      
Podíl úvěrů na koupi na celkovém počtu úvěrů 60 % 68 % 58 %
Podíl úvěrů na výstavbu na celkovém počtu úvěrů 22 % 21 % 21 %
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 18 % 11 % 21 %

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením "FINCENTRUM HYPOINDEX" a uvedením zdroje "Hypoindex.cz" (v případě internetových médií s aktivním proklikem na
http://hypoindex.cz/.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • melissa graham

    4 ledna, 2013

    POZOR!

    Jsme certifikované úvěr věřitelem se sídlem v světě. Nabízíme k prodeji všechny druhy úvěrů pro osobní půjčky a hypotéky lidem na celém světě. Zúčastněné osoby mohou kontaktovat mě prostřednictvím: (interbiucredi­tunion34@gmail­.com)
    vlídně

    Paní Melissa Graham
    Finance Manager.

    Odpovědět