EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

12. 02. 2009

0 komentářů

Hypoteční barometr. Splácí klienti své úvěry včas?

 


 

V následujících odstavcích přinášíme výsledky aktuálního průzkumu, v rámci kterého jsme oslovili drtivou většinu hypotečních bank působících na českém trhu.

1. Pozorujete na trhu vyšší riziko nesplacených úvěrů? Jak na situaci reagujete? Co radíte klientům?

2. Splácí vaši klienti hypotéky řádně? Kolik evidujete v rámci svého hypotečního portfolia hypoték po splatnosti, případně hypoték dlouhodobě nesplácených?

Na otázky odpovídal/a tiskový mluvčí, či tisková oddělení oslovených bank.

Hypoteční banka

1. Zhruba 1 % klientů má v Hypoteční bance problémy se splácením hypotéky, což je úroveň, která je dlouhodobě stabilní a v porovnání s jinými úvěrovými segmenty extrémně nízká. Pokud se klient dostane do situace, že není schopen splácet, měl by včas informovat banku a celou záležitost řešit s předstihem. Rozhodně nedoporučujeme pasivně čekat. Banka se vždycky snaží nalézt řešení, které je nejméně bolestivé pro obě strany – např. odložení splátek jistiny, prodloužení doby splatnosti úvěru apod.

2. Hypoték, které nejsou spláceny více než 90 dnů, je zhruba jedno procento a toto procento je dlouhodobě stabilní. 

REKLAMA

LBBW Bank

1. Registrujeme pokles cen některých nemovitostí. Např. u refinancování častěji vyžadujeme nové ocenění nemovitosti.

2. Jedná se o interní informaci.

Česká spořitelna

1. Poskytování hypoték významně neměníme. Naopak, jsme konzistentní v tom, že podmínky upravujeme v souladu s tím, jaká je situace na trhu. Už před více než rokem jsem přistoupili k určitému zpřísnění u hypoték. Vždy jsme totiž byli v úvěrování zodpovědní. Klíčový je pro nás kvalitní credit scoring (prověřování klientovi schopnosti dlouhodobě splácet), který nám pomůže stanovit optimální výši úvěru a měsíčních splátek. Hypotéka je dlouhodobá záležitost a my chceme mít jistotu, že klienti jsou schopni dlouhodobě splácet. Chráníme tak klienty i sebe.

2. Hypoteční úvěry, které většinou financují střechu nad hlavou rodiny, jsou už svoji podstatou úvěry, které se splácejí velmi dobře. Navíc díky zodpovědnému přístupu k hodnocení platebních schopností klientů nemáme problém s nesplácením. Kvalitní portfolio jsme vždy považovali za velmi důležité. Klíčový je pro nás kvalitní credit scoring (prověřování klientovi schopnosti dlouhodobě splácet), který nám pomůže stanovit optimální výši úvěru a měsíčních splátek. Podíl nesplácených hypoték se dlouhodobě nemění.

REKLAMA

Wüstenrot hypoteční banka

1. S ohledem na potenciální rizika přijala Wüstenrot hypoteční banka některá opatření již ve druhé polovině loňského roku. K novým žádostem přistupuje banka v dané situaci obezřetněji, u hypoték nad 85 % zástavní hodnoty nemovitosti zvýšila požadavky na bonitu klienta. K dalšímu obdobnému kroku přistoupila s platností od 1. ledna 2009, kdy u těchto hypoték upravila úrokové sazby.

2. Podíl klasifikovaných úvěrů je trvale velmi nízký a pohybuje se kolem 1 %.

Raiffeisenbank

1. Na vývoj na trzích zareagovali již na podzim, kdy jsme mj. zvýšili požadavky na vlastní zdroje klientů a zpřísnili jsme poskytování někerých specifických typů úvěrů (např. hypoték bez doložení příjmu). Žádné další změny v tuto chvíli nechystáme.

2. Podíl nesplácených hypoték je dlouhodobě hluboko pod jedním procentem z celkového portfolia, s nesplácenými hypotékami nemáme žádný výraznější problém.

REKLAMA

Volksbank

1. Ano, riziko na trhu hodnotíme jako zvýšené, pokles hodnot zástavy je evidentní. Na straně Volksbank došlo již na konci roku 2008 ke zvýšení životních nákladů, které jsou započítávány do výdajů klientů při posuzování schopnosti splácet požadovaný úvěr. Dále jsme od poloviny listopadu 2008 zpřísnili poskytování tzv. 100% hypoték, amerických hypoték, předhypotečních úvěrů a kombinovaných hypotečních úvěrů s investičním, případně kapitálovým pojištěním.

2. Významný nárůst počtu nesplácených hypoték ani hypoték po splatnosti jsme nezaznamenali. Situaci hodnotíme v současné době jako stabilní.

Komerční banka

1. Podmínky pro poskytování hypoték jsme nezpřísnili. Klienti mohou u Komerční banky stále získat hypotéku na financování až 100 % hodnoty nemovitosti. Nicméně, bereme v úvahu zvýšenou míru rizika na realitním trhu. Od 19. ledna 2009 již neposkytujeme hypotéky na více než 100 % hodnoty nemovitosti a rovněž jsme přestali poskytovat hypotéky bez prokazování příjmu.

2. Problémy se splácením hypotečních úvěrů nejsou. Nevidíme zhoršování kvality úvěrového portfolia ani zvyšování počtu lidí, kteří by měli problémy se splácením. Klientům, u nichž jsme přesvědčeni, že jsou schopni úvěr splácet, jsme ochotni financovat 100 % hodnoty nemovitosti. 

mBank

1. To riziko dá se říci teprve vzniká. Bylo by naivní si myslet, že v nejbližší době neporoste. Riziko vyhodnocujeme permanentně, o to víc se teď budeme soustředit právě na refinancování a hypotéky s nižší LTV.

2. Momentálně nemáme ani jedinou hypotéku po splatnosti! A to nám potvrzuje správnost naší obchodní strategie – specializace na refinancování a hypotéky s nižší LTV

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *