EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Pavel Vančura

15. 04. 2009

0 komentářů

I rekreační nemovitosti lze pojistit

 


 

Proti jakým rizikům rekreační nemovitost pojistit

Pojištění rekreačních chat a chalup lze obvykle sjednat proti stejným rizikům jako pojištění rodinných domů. Některé pojišťovny navíc ani nerozlišují, zda se jedná o rodinný dům, tedy nemovitost obývanou trvale, nebo zda se jedná o chatu nebo chalupu, tedy nemovitosti neobývané trvale.

Každá chata nebo chalupa by určitě měla být pojištěna pro případ požáru a výbuchu, zejména pak pokud jsou konstrukční prvky pojišťované budovy provedeny ze dřeva nebo pokud se k vytápění či vaření používá stlačený plyn (např. propan-butan). Dalším pojištěním, na které by správný chatař nebo chalupář neměl zapomenout, je určitě pojištění pro případ krupobití, vichřice a nadměrné tíhy sněhu nebo námrazy. Nejčastější přírodní škody, které u chat a chalup pojišťovny registrují, jsou právě škody způsobené těmito pojistnými nebezpečími.

Pokud se chata nebo chalupa nachází v blízkosti lesa nebo se v její blízkosti nachází vzrostlé stromy, mělo by se sjednávané pojištění určitě vztahovat i na škody způsobené pádem stromů nebo jiných předmětů. K jejich pádu nebo pádu jejich větví může totiž dojít nejen v souvislosti s vichřicí, ale také například díky jejich špatnému „zdravotnímu“ stavu. Vzrostlý smrk uprostřed obývacího pokoje je sice velmi stylový a svědčí o dobrém vztahu majitele objektu k přírodě, nicméně drtivou většinu vlastníků chat určitě nepotěší.

A protože hodně chat v minulosti vyrostlo na březích řek, potoků a rybníků, určitě by zodpovědný chatař neměl zapomenout ani na pojištění povodně a záplavy.

Krádeže vloupáním do chat a chalup jsou častější

To, že chaty a chalupy jsou častým terčem útoků zlodějů, je obecně známá věc. Podle statistik Policejního prezídia za rok 2008 je ale vloupání do rekreačních objektů o 10 % častější než vloupání do rodinných domů, a to přesto, že celkový počet rekreačních objektů v ČR je podstatně nižší než celkový počet rodinných domů.

REKLAMA

Zejména pak v zimním období, kdy majitelé svá víkendová obydlí nenavštěvují tak často jako v létě, je počet vloupání do chat až dvakrát větší než v období letních prázdnin. Nejvíce krádeží vloupáním do rekreačních objektů je jejich majiteli hlášeno v měsíci březnu a dubnu, kdy se po zimním „spánku“ většina chatařů a chalupářů vypraví poprvé na svou chatu nebo chalupu.

Pojištění pro případ odcizení nebo úmyslného poškození (vandalismu) nabízí většina pojišťoven v České republice, a to buď rovnou jako součást základního pojištění nebo jako volitelné doplňkové pojištění k základnímu pojištění. Vzhledem k pojištění nemovitosti je ale důležité, aby se sjednané pojištění vztahovalo i na škody, které pachatel způsobí na nemovitosti při vloupání jako jsou například rozbitá okna, poškozené okenice nebo dveře, přestože samotné vloupání nebylo úspěšné.

Přestože objasněnost vloupání do rekreačních objektů je o něco vyšší než u vloupání do rodinných domů (téměř každý 4 případ je objasněn), bude současně dobré přesvědčit se, zda na výši pojistného plnění nebude mít vliv skutečnost, že pachatel vloupání nebude zjištěn.

Důležitá je i prevence

Kromě sjednání kvalitního pojištění je důležitá i prevence. Majitel chaty nebo chalupy by měl zejména před zimou učinit taková opatření, která by zabránila nebo alespoň minimalizovala pravděpodobnost vzniku škody.

REKLAMA

Z pohledu krádeže vloupáním se nejčastěji bude jednat o důkladné uzavření a uzamčení všech oken a dveří nemovitosti. K odrazení pachatele pak jistě přispějí i okenice, kterými budou zakryta okna a které budou upevněny nejlépe z vnitřní strany okna. Často se může jednat o okenice používané pouze při dlouhodobém opuštění chaty nebo chalupy, které nejsou při běžném užívání chaty nebo chalupy připevněny k nemovitosti.

Součástí „zazimování“ chaty nebo chalupy by mělo být i odstranění spadaného listí a větví ze střechy a okapních žlabů. Toto listí a větve totiž mohou bránit v samovolném odtoku srážkové vody (ať už z deště nebo ze sněhových srážek), která má potom více šancí zmrznout a svojí váhou zničit okapní žlaby nebo poškodit střešní krytinu. Sněholam nebo protisněhové tašky jsou jistě dobrou ochranou před sesuvem sněhu nebo ledu ze střechy, v kombinaci s větvemi a listím ale mohou zabránit postupnému odtávání sněhu, které při spolupůsobení deště může být příčinou zničení střešní krytiny nebo dokonce poškození nosných konstrukcí střechy.

Správný chatař a chalupář by také neměl zapomenout vypustit vodu z vodovodního potrubí, které by mohlo v zimě zamrznout, nebo ve vytápěcím potrubí zkontrolovat kvalitu nemrznoucí směsi. Na škody způsobené mrazem na potrubí nebo na napojených zařízeních se sice pojištění některých pojišťoven vztahuje, pokud jste ale neučinili žádné opatření, které by mohlo vzniku škody zabránit, pojišťovna může pojistné plnění krátit nebo dokonce v mimořádných případech úplně odmítnout.

Co všechno mám s chatou nebo chalupou pojištěno

Pojištění chaty nebo chalupy se obvykle vztahuje pouze na samotnou chatu nebo chalupu. Pokud tedy k rekreačnímu objektu patří i nějaké vedlejší stavby, jako je například oplocení, studna, samostatná garáž, bazén nebo čistička odpadních vod, je nutné je připojistit. Často stačí, když všechny tyto vedlejší stavby uvedete do pojistné smlouvy a stanovíte si pro ně samostatnou pojistnou částku.

REKLAMA

Pojištění rekreačních nemovitostí může být dražší

Pojistné za pojištění rekreačních nemovitostí se může u jednotlivých pojišťoven velmi lišit. Tento rozdíl je způsoben nejen různým rozsahem sjednávaného pojištění, ale také je dán přístupem konkrétní pojišťovny k pojišťování trvale neobývaných nemovitostí.

U některých pojišťoven skutečnost, že budova je trvale neobývána, nemá vliv na výši pojistného. V těchto případech majitel chaty nebo chalupy zaplatí za pojištění stejně jako majitel rodinného domu, přestože riziko vzniku například vloupání do rekreačního objektu je vyšší než u rodinného domu.

Díky tomuto rozdílnému přístupu pojišťoven k pojišťování rekreačních nemovitostí tak lze pojištění chaty v hodnotě 1,5 mil. Kč pořídit za necelých 1 500 Kč nebo také za více než 3 000 Kč, přičemž užitná hodnota pro klienta bude v obou případech srovnatelná.

A příště si přečtete o… Pojištění vybavení rekreačních chat a chalup

Autor je produktový manažer divize neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *