EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

24. 07. 2008

4 komentáře

Jak si vybrat kvalitní realitní kancelář?

 


 

Zprostředkováním prodeje nemovitosti se v současnosti může zabývat téměř kdokoliv. I když je to zvláštní, žádná zákonná norma neurčuje, kdo a za jakých podmínek může na trhu působit jako realitní makléř – stačí pouze živnostenské opravnění. Realitní činnost je živností volnou. Proto prodejce nebo kupující, pokud chce omezit riziko ztráty peněz nebo samotné nemovitosti, by se měl obrátit spíše na institucionárního zprostředkovatele – realitní kancelář, než na jednotlivce. Avšak i v případě realitních kanceláří je potřeba pečlivě vybírat.

V následujících řádcích se budeme věnovat výběru realitní kanceláře především z pohledu prodávajícího, kterému pečlivě zvolená strategie při výběru kvalitní realitní kanceláře může výhledově ušetřit spoustu času, peněz a eliminuje stresové zážitky. Nehledě na to, že zájemce o koupi nemovitosti zpravidla řeší úroveň realitní kanceláře až ve chvíli, kdy nalezne pro něho zajímavou nemovitost. I přesto je i pro něho důležité věnovat výběru náležitou pozornost, a případně se koupě vzdát, pokud zprostředkovatel budí podezření.

Jak vybírat realitní kancelář?

Obecná pravidla
Každá realitní kancelář, která to myslí se svými klienty vážně, by měla mít stálé sídlo, osobu, která je zodpovědná za poskytované služby a telefonní číslo buď na tuto osobu nebo do sídla společnosti. Existenci a oprávnění k poskytování služeb si může zájemce ověřit podle identifikačního čísla (IČO) v obchodním rejstříku, snáze na internetových stránkách www.justice.cz.
 
O kvalitě realitní kanceláře určitě hodně napoví také to, jak dlouho kancelář na trhu působí, jak vypadá sídlo společnosti a jak se k vám chovají její zástupci. Rozhodně by se neměl potencionální klient řídit tím, jak hodně je společnost marketingově aktivní. Přespříliš reklamy spíše vypovídá o tom, že společnost se snaží něco zakrýt.

Reference
Pro posouzení kvality je vždy nejlepší osobní zkušenost. Reference může zájemce získat jednak od známých a přátel, ale také prostřednictvím internetu. Důležité je však jednotlivé "zaručené zkušenosti" přefiltrovat a zaměřit se na relevantní informace, případně se z některým z diskutérů pokusit osobně sejít.

Na velikosti záleží
I přesto, že obecně známá poučka zní přesně opačně, v realitní branži toto pravidlo platí. Přičemž velikostí není myšlena budova, ve které realitní společnost sídlí, ale počet a objem uskutečněných transakcí, personální a technické zázemí. Regionální zastoupení a historie působnosti na našem území, případně v zahraničí.

REKLAMA

Členství v profesní organizaci
Na českém realitním trhu nyní aktivně působí Asociace realitních kanceláří, která sdružuje přibližně 200 realitních kanceláří. Její členové se mimo jiné zavazují k dodržování etického kodexu realitního makléře, zároveň jsou povinni absolvovat minimálně desetidenní vzdělávací program a pojistit se na odpovědnost za škodu, kterou mohou svou činností klientovi způsobit. 

Nicméně nelze říci, že realitní kancelář, která není členem ARK, neposkytuje kvalitní služby. Členství v ARK je dobrovolné a řada kanceláří, které rovněž lze bezpochyb označit za kvalitní, do Asociace z různých důvodů odmítla vstoupit.

Relativně čerstvou novinkou je skutečnost, že velká část kanceláří odmítající členství v ARK se před několika týdny rozhodla založit nové, všezastřešující profesní sdružení – Českou komoru realitních kanceláří. Komora si dala mimo jiné za cíl zprůhlednit činnost realitních kanceláří a do činnosti realitních zprostředkovatelů zanést nová pravidla k ochraně klienta. Uvidíme.

REKLAMA

Co by měla realitní kancelář zajistit?

Realitní kancelář by měla nabídnout plný servis související s prodejem nemovitosti od ocenění nemovitosti, přes nabídku a nalezení kupce až po samotný prodej nemovitosti, a to včetně dalších navazujících právních úkonů (sepsání kupní smlouvy, převod v katastru nemovitostí apod.). Přičemž servis v právní oblasti je zpravidla to, proč klienti služeb realitních kanceláří využívají. Kanceláři, která dále uvedené služby není schopná nabídnout, by se měl zájemce velkým obloukem vyhnout.

Fáze přijetí nemovitosti k prodeji

  • vstupní prohlídka nemovitosti
  • sepsání zprostředkovatelské smlouvy 
  • posouzení reálné tržní ceny
  • převzetí podkladů potřebných k prodeji od klienta

Příprava nabídky nemovitosti 

REKLAMA

  • prověření podkladů předaných klientem z běžně dostupných zdrojů
  • zpracování textových a grafických výstupů (podklady pro inzerci)

Prodejní fáze

  • nabídka nemovitosti (inzerce, databáze, internet)
  • organizace prohlídek nemovitostí
  • průběžná komunikace s klientem, vedení obchodních jednání
  • blokace nabídky nemovitosti
  • příprava podkladů pro kupní smlouvu nebo smlouvu s ní obdobnou 
  • asistence u kupní smlouvy nebo smlouvy s ní obdobné sepsané k takovému úkonu oprávněnou osobou
  • vypořádání kupní ceny, je-li to sjednáno
  • doručování smluv na katastrální úřad, je-li to sjednáno

Zdroj: Asociace realitních kanceláří (ARK)

Na uvedené služby, považované členy ARK jako minimum, má klient nárok ještě před vyplacením provize, která zpravidla následuje až po ukončení úspěšného prodeje. 

Obvyklá výše provize
Provize je odměnou realitní kanceláři za poskytnuté služby. Nejčastěji se určuje procentem z částky zprostředkované transakce. Každá realitní kancelář si může výši odměny stanovit individuálně (neexistují žádná závazná pravidla), nicméně obvykle se na českém trhu výše provize pohybuje v rozmezí od 2 do 5 %, vždy však záleží na domluvě obou stran.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Milan Čížek

    1 května, 2011

    TOTO JE VAROVÁNÍ PRO VŠECHNY, KTEŘÍ UVAŽUJÍ O SPOLUPRÁCI S AAABYTY.CZ
    V listopadu 2009 nás zaujal inzerát nabídky bytu 2+1 v Českých Budějovicích. Po cca 15ti minutové prohlídce se nám byt jevil jako velmi pěkný – 47m2, pěkné místo poblíž centra, částečně zrekonstruovaný, vybavený, okna do zahrady… pro mladý pár ideální koupě.
    Postup byl zcela standardní, složení rezervačního poplatku ve výši 50.000 Kč, předkupní smlouva, čekání na poskytnutí úvěru, následně pak kupní smlouva a převod prostředků ve výši 1.150.000 Kč. Neměli jsme vůbec žádný důvod pochybovat, vše probíhalo bez problémů a my se těšili na nový byt. S RK jsme byli neustále v kontaktu. V koupelně našeho nového bytu byla na stropě mokrá skvrna, o které jsme se všichni domnívali, že je důsledkem přetečení vany z hořejšího patra a bude stačit oškrábat a strop znovu nabílit. A tady začínají naše problémy. Při přebírání bytu v březnu 2010 jsme zjistili, že se skvrna zvětšila a možná půjde o vážnější problém. Přestože jsme na tuto skutečnost realitní makléřku upozorňovali, dle jejích slov bylo nutné byt nejprve převzít, abychom následně mohli zjistit rozsah poškození a domluvit další postup. Dnes už víme, že situaci šlo řešit jinak, převzetí bytu nepodepsat hned, ale trvat na vyřešení problému s promáčeným stropem.
    Když byl byt náš, postupně jsme zjistili další „skryté vady“. Byt koupený jako 47 m2 má po přeměření pouhých 36 m2! Údajně nově dělaná elektroinstalace neprošla revizí, verdikt revizního technika zněl jednoznačně – nechat kompletně předělat (odhad 50.000,- Kč). Problémy pak vyvrcholily zřícením stropní konstrukce v koupelně bytu! Vzhledem k tomu, že se jednalo o havarijní stav, byli jsme nuceni na pokyn Stavebního úřadu neprodleně zjednat nápravu, což obnášelo kompletní vyhotovení nové stropní konstrukce v rozsahu cca 22 m2. Po celou dobu jsme byli v kontaktu jak s prodávající, tak s RK, snažili se hledat nějaké východisko a řešení. Po prodávající jsme opakovaně požadovali slevu z kupní ceny + podklady k elektroinstalaci. Zcela bez úspěchu. Proto nám nezbývá nic jiného než se po více než roce od převzetí bytu obrátit na soud. Podali jsme žalobu na bývalou majitelku bytu a věříme, že spravedlnost nebude slepá.
    Splácíme úvěr na byt, platíme právní služby, soudí poplatky, soudní znalce, posudky, opravy… Platíme každý měsíc fond oprav (dáno zákonem), přestože zde nebydlíme ani bydlet nemůžeme – byt je neobyvatelný. Zatím naše výdaje činí více než 120.000,- Kč od podpisu převzetí bytu. Naivně jsme se domnívali, že koupě bytu přes realitní kancelář AAABYTY.CZ je zárukou kvality. Za zprostředkování takto špatné koupě si naúčtovali provizi ve výši 50.000,- Kč a přes naše opakované žádosti nám sdělili, že k vrácení provize nedojde.
    Realitní kancelář AAABYTY.CZ nás jako klienta nedokázala žádným způsobem ochránit. Na úkor kvalitních služeb a spokojenosti upřednostnila svůj jediný zájem – zisk provize. Neposkytla nám v podstatě žádné kvalitní služby ani ochranu před podvodným jednáním a od celé věci se následně zcela distancovala. Bohužel ani kupní smlouva vyhotovená touto RK není provedena příliš kvalitně, což nám vše částečně komplikuje.
    Považujeme AAABYTY.CZ za nekvalitní RK a koupi bytu jejím prostřednictvím rozhodně nedoporučujeme. Tato společnost není ani členem Asociace realitních kanceláří.
    Kdokoli by měl zájem o bližší podrobnosti a informace, můžete nás kontaktovat na emailu spatnarealitka@gmail.com.

    Odpovědět

  • zdravý rozum

    2 května, 2011

    Chápu vaši situaci a je mi vás líto, ale koupit něco pod cenou od AAA je dnes opravdu jistota problémů – to se netýká jen nemovitostí.

    Odpovědět

  • bakugen

    15 února, 2012

    s realitni kancelari ck-reality nespolupracovat a velky pozor na ing hynek markant aroganti neserjozni a podava klamave informace

    Odpovědět

  • janaK

    23 října, 2014

    Důrazně doporučuji všem využívat jen realitky, které působí na trhu dlouho. Proč? Prostě jsou to ostřílení profíci, kteří ví, jak to chodí a pokud fungují dlouho – znamená to, že asi něco dokázali a lidi je využívají. My využili služeb http://www.pu­bec.cz/historie-a-zamereni-firmy (doporučeno kamarádkou) a nemůžeme si stěžovat. Na trhu je ale víc takových, určitě si každý vzpomene na minimálně 1 nebo 2 ať s polem působností po celé čr nebo ty regionální (my jsme (Plzeňácí, proto jsme volili tuto rk). Rychlokvaškám se vyhnout, protože ty problémy, co s tím můžou být spojené, za to fakt nestojí. Hodně štěstí všem, JK

    Odpovědět