EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Text: Jan Lener

16. 03. 2009

0 komentářů

Je fixace ceny elektřiny na rok 2010 výhodná?

 


 

ČEZ navíc svou nabídku ještě zatraktivnil, když pro rok 2010 garantuje o 15 % nižší cenu oproti roku 2009. Původně lákal na snížení o pouhá 4 %.

Rozdíly v nabídkách společností spočívají ve výši garantované ceny oproti ceně platné v letošním roce a v rozsahu garance na jednotlivé položky, z nichž se skládá výsledná cena pro domácnosti. Jedinou společností, která garantuje konečnou cenu elektřiny pro domácnosti včetně regulovaných složek, je E.ON. Naproti tomu ČEZ a Pražská energetika svým zákazníkům poskytují jen garanci ceny tzv. silové elektřiny, jež tvoří přibližně jen 50 % z celkových výdajů za odběr elektrické energie.

Z pohledu výše ceny se jako nejvýhodnější zdá být nabídka ČEZu. Garantované snížení o 15 % je jednoznačně nejvyšší. Pražská energetika nenabídla nižší ceny pro rok 2010, ale změnila konstrukci produktu, ve které chybí tradiční fixní měsíční poplatek za odběrné místo, což pro většinu domácností znamená snížení výdajů za elektřinu, a navíc tyto podmínky platí již pro rok 2009. E.ON žádné snížení ceny nenabízí.

Jak se mohou nabídky promítnout do peněženek průměrné české domácnosti v roce 2010, která nepoužívá elektřinu k vytápění, ukazuje Tabulka 1. Předpokládáme v ní roční spotřebu 2,5 MWh, připojení přes jistič 3×25 A, distribuční sazbu D02d a nulovou změnu v regulovaných složkách ceny elektrické energie oproti současnému stavu.

Tabulka 1: Roční výdaje za elektřinu průměrné domácnosti

 

ČEZ

E.ON

PRE

Rok 2009

12 804 Kč

13 552 Kč

13 502 Kč

Rok 2010

11 903 Kč

13 552 Kč

12 937 Kč

Rozdíl

901 Kč

0 Kč

565 Kč

Z výsledků tabulky je zřejmé, že nejvýznamnější rozdíl mohou pocítit domácnosti, jimž dodává elektřinu ČEZ. Ušetří na elektřině oproti letošnímu roku 7 %. Ale velmi podobně na tom budou i zákazníci Pražské energetiky, protože ti mohou na nižší cenu dosáhnout v roce 2009. Tyto úspory ale nemusí být jisté, protože u ČEZu i Pražské energetiky může dojít ke zvýšení regulovaných složek konečné ceny.

Kdy se vyplatí fixace?

Je to jednoduché. Když cena elektřiny klesne pod fixovanou úroveň, bude pro klienty využití nabídky nevýhodné a naopak. Při posuzování nabídky je nutné připomenout, že již delší dobu společnost ČEZ nabízí tarify, které umožňují přizpůsobování účtované ceny aktuálnímu vývoji na energetické burze na měsíční nebo čtvrtletní bázi. Děje se tak na základě koeficientů, které společnost dopředu na dané období stanovuje. Například koeficient platný pro březen je 0,696, což znamená, že zákazníci v tomto měsíci zaplatí cca o 30 % za silovou elektřinu méně než ti se standardním tarifem. Ale ještě v únoru byl tento koeficient vyšší než 1.

Není vůbec jisté, zda bude výhodné zvolit pevnou nebo naopak pohyblivou cenu, protože nikdo neví, jak se budou vyvíjet ceny energií v příštím a přespříštím roce. V tuto chvíli se jako pravděpodobnější varianta vývoje zdá být pokles cen elektřiny, čemuž odpovídá i vývoj na Pražské energetické burze (viz graf 1).

Aktuální cena obchodovaných kontraktů přepočtená na koruny je cca o 25 % nižší, než byla před rokem. V porovnání s garancí snížení ceny jen o 15 % tato situace spíše nahrává volbě ponechat si současný tarif nebo vyzkoušet ty s pohyblivou cenou. Ale v dnešních turbulentních dobách se analýzy mohou snadno zmýlit, protože se objevují nové, neočekávané podněty pro chování trhu.

Graf 1: Vývoj ceny elektrické energie na Pražské energetické burze (PXE)

Rozhoduje rizikový profil a rodinný rozpočet

Jak se mají zákazníci distribučních společností rozhodnout? Základem pro správné rozhodnutí je klientův rizikový profil. Preferujete-li jistotu před rizikem a nečekanými výkyvy ve výdajích, je pro vás vhodné zvolit si pevnou cenu na rok 2010. Naopak nebojíte-li se výkyvů v cenách a výdajích (máte nižší averzi k riziku i například při investování naspořených peněz), zůstaňte u současného tarifu nebo můžete vyzkoušet i tarify s proměnou cenou elektřiny, které nabízí ČEZ.

Fixaci ceny bychom ale bez ohledu na toto pravidlo doporučili všem domácnostem, které hospodaří s menším a napjatým rozpočtem, z kterého účet za elektřinu ukrajuje relativně velký podíl. Nečekaný růst ceny elektřiny je tak může dostat do vážných problémů. Naopak varianta pohyblivé ceny je zajímavá pro domácnosti s vyššími přebytky mezi příjmy a výdaji, jimž skokové změny nezpůsobí existenční potíže.

Autor je ředitelem komunikace a PR finančně poradenské společnosti Broker Consulting.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *