EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Petr Zámečník

23. 02. 2012

1 komentář

Jste žena a chcete pojistit k hypotéce? Pospěšte si!

 


 

 

Hypotéka představuje poměrně velké břemeno rodinného rozpočtu. V případě smrti živitele rodiny zatíží ostatní členy domácnosti – a nebo následuje prodej bytu či domu a stěhování do nájemního bytu. A nebo je živitel rodiny pojištěn. Pak se závazek vůči bance či jeho část zaplatí z životního pojištění.

Pojištění pro ženy ale od konce letošního roku (konkrétně od 21. prosince 2012) výrazně podraží. Proč? Evropská unie zakazuje diskriminovat podle pohlaví. Důsledkem je, že ženy, které se dožívají statisticky vyššího věku, budou platit výrazně vyšší pojistné rizikového životního pojištění. Mužům se oproti tomu pojistné pravděpodobně příliš nesníží.

Pro pojišťovny je méně rizikové uzavřít životní pojištění pro ženy, neboť je vyšší pravděpodobnost, že dobu pojistky přežijí – a pojišťovna nebude muset vyplácet pojistné plnění. Zato u mužů je pravděpodobnost přežití pojistky výrazně nižší. Důsledkem toho je, že pojistné rizikového životního pojištění je pro ženy přibližně poloviční.

Tabulka 1: Příklad pojistného pro muže a ženy při pojistné částce 1 mil. Kč a smlouvě uzavřené do 65 let

Věk uzavření smlouvy

Měsíční pojistné

Pojistné ženy ku pojistnému muže

žena

muž

20

436 Kč

678 Kč

64%

30

460 Kč

794 Kč

58%

40

550 Kč

1 053 Kč

52%

50

722 Kč

1 523 Kč

47%

60

1 030 Kč

2 243 Kč

46%

Zdroj: Kalkulátor jedné nejmenované pojišťovny

Jste-li žena a plánujete-li v dohledné době využití hypotéky, k níž se chcete zajistit rizikovým životním pojištěním (někdy též nazývaným úvěrové pojištění), zvažte uzavření pojistky ještě v letošním roce. Od příštího roku dojde nepochybně ke zvýšení pojistného.

Jak vysoké zdražení bude, lze jen stěží odhadnout. Pravděpodobně se ale nové pojistné pro ženy bude blížit současnému pojistnému pro muže. Nelze příliš očekávat výrazné snížení pojistného mužům – ti by se pro pojišťovnu vzhledem ke své úmrtnosti stali ztrátoví. A pojišťovna chce pochopitelně zisk.

K určitému zlevnění pro muže dojít může. Pojišťovny budou pečlivě vážit ztrátu z nižšího pojistného pro muže oproti úbytku pojištěných žen z důvodu vyššího pojistného a zisku z pojištěných žen, který bude vyšší než dnes, neboť s vyšším pojistným navzdory antidiskriminačním opatřením Evropské unie si příroda nenechá do rozdílné střední délky života mužů a žen mluvit – a ženy se i nadále budou dožívat vyššího věku.

Tip: Čtěte též „Ženy, uzavřete životní pojistku ještě letos!“ na serveru Investujeme.cz

Věk je ostatně dalším z diskutovaných bodů. V souvislosti se zrušením výjimky, která umožňovala pojišťovnám rozlišovat mezi muži a ženami, uvedl Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP: „Toto rozhodnutí je v každém případě špatnou zprávou, a to i pro probíhající diskuze ohledně dalších antidiskriminačních opatření, především týkajících se věku.“

Můžeme jen doufat, že diskriminace podle věku zůstane i nadále. A nejde jen o oblast pojišťovnictví, kde si lze představit stejnou cenu životního pojištění pro 70letého dědu a 20letého mladíka jen s notnou dávkou fantazie či naprostou absencí jakéhokoli finančního uvažování.

Pokud nebude možné diskriminovat podle věku, můžeme se rozloučit s povinnou školní docházkou (proč by šestiletí museli do školy, když tříletí nemusí? – to je diskriminace!), s omezením udílení řidičského průkazu (jak je možné, že „dospělí“ řidičské oprávnění získat mohou a „děti“ nikoli? – to je diskriminace!) a mnoho dalších praktických omezení. Mimochodem… proč může být člověk do Senátu ČR nebo do funkce Prezidenta ČR zvolen až ve 40 letech?

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce001@seznam.cz

    9 října, 2012

    Tak už pouze do 30.11. mohu pojistit ženy za levnější pojistné. A to až o 82%. Tím klientka ušetří desítky tisíc za celkovou dobu pojištění.
    Pokud máte zájem o konkrétní kalkulaci zdarma tak mne kontaktujte mailem.

    Odpovědět