EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Bukač

04. 08. 2008

0 komentářů

Koupí bytu výdaje nekončí!

 


 

Nemalé výdaje na ně čekají také v souvislosti s užíváním bytu. Pokud s tím předem nepočítají, mohou se snadno dostat do svízelné finanční situace.

Nové byty se prodávají bez vybavení

Developeři za byty v novostavbách požadují stále vyšší ceny. Vybavení těchto bytů přitom bývá omezeno na minimum nezbytné pro provedení kolaudace. Nově koupený byt tedy například musí mít vstupní protipožární, ale nikoliv nutně bezpečnostní dveře. Pro splnění požadavků pojišťovny je tedy bude třeba osadit kvalitním, a zpravidla nijak levným, bezpečnostním zamykacím systémem. V případě pojištění domácnosti na vyšší pojistnou částku se dveře musí upravit nebo vyměnit za jiné.

Stěny a stropy bytu budou vymalovány jen bílou barvou. Na podlaze nejspíš budou laminátové plovoucí podlahy anebo koberce, v koupelně a WC pak obklady a dlažby. Vše ve standardním, tedy nejlevnějším na trhu dostupném provedení. Totéž platí i pro vnitřní dveře s běžným kováním. Jedinými zařizovacími předměty obsaženými v základní ceně bytu bude vana, umyvadlo a záchodová mísa. Cokoliv navíc, v jiném provedení nebo vyšší kvalitě může získat jenom ten, kdo si připlatil.

Předaný byt v tomto stavu určitě nebude možno řádně užívat. Chybět bude osvětlení, kuchyňská linka včetně spotřebičů, vestavné skříně, nábytek, záclony, závěsy atd. Jeho uvedení do uživatelného stavu přijde přinejmenším na několik desítek tisíc korun, a to jen pokud se použije to nejlevnější nebo již použité vybavení. Klidně to ale může být částka ještě o jeden řád vyšší. Přitom se nemusí jednat o žádný přehnaný luxus. Vždyť třeba jen luxusní kuchyňská linka může stát půl miliónu korun nebo i víc.

Dáme si do bytu …

Komu se to zdá přehnané, ať si vezme k ruce kalkulačku. Ceny kuchyňských linek v základním provedení začínají na 10 tisících korun za běžný metr. K tomu se musí připočítat dřez včetně baterie. Dále je třeba pořídit sporák, nebo spíše varnou desku s elektrickou troubou, a také odsavač par. K základnímu vybavení patří také lednička s mrazničkou, mikrovlnná trouba a většinou i myčka nádobí. Za méně než 50 tisíc korun se kuchyně prostě vybavit nedá. Dalších 10 tisíc korun bude stát pračka.

REKLAMA

Pokud majitel nového bytu nehodlá spát, sedět a jíst na zemi a své věci mít uloženy v krabicích od banánů, nejspíš bude muset investovat také do pořízení nábytku. Stěhovat do nového bytu staré harampádí získané po známých a bazarech, nebo si ničit záda spaním na staré proleželé matraci asi není to pravé. Alespoň část vybavení bytu si tedy nejspíš bude muset koupit. Jen to nejnutnější – postele s matracemi, stůl, židle, křesla, konferenční stolek, pár skříní – ho nejspíš bude stát přinejmenším stejnou částku, jako vybavení kuchyně.

Ještě zbývá dořešit osvětlení, pár poliček, zrcadel, závěsů, nějaký ten koberec nebo předložku a může se začít bydlet. Koukat se ale z nové sedací soupravy na starou televizi anebo poslouchat staré rádio se brzy omrzí. Nezbude tedy než utrácet dál. Kromě elektroniky je pro vytvoření té pravé pohody potřeba pamatovat také na nějaké bytové doplňky, obrazy a další drobnosti.  Ty ostatně už tak moc drahé nebudou. Kolik že to všechno stálo? Sto padesát tisíc? A to jsme se drželi dost při zemi!

Kde na to vzít peníze?

Na výdaje spojené se zařizováním bytu je potřeba myslet včas. Určitě se vyplatí financovat větší část pořizovací ceny bytu z hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření, než utratit všechny své úspory a pak si muset kupovat nábytek, spotřební elektroniku a další vybavení na splátky. Přestože úrokové sazby z hypotečních úvěrů rostou, ve srovnání se spotřebitelskými úvěry pořád zůstávají zhruba poloviční. Navíc si tak lze ušetřit i další papírování, dokládání výše příjmů, hledání ručitelů atd.

Některé hypoteční banky, nikoliv ale stavební spořitelny, umožňují určitou část poskytnutého úvěru vyčerpat bez dokládání účtů, tedy utratit třeba i při nákupech vybavení bytu. Této možnosti se však vyplatí využít spíše tomu, kdo z nějakého důvodu nechce nebo nemůže použít vlastních úspor. Nutno ovšem dodat, že financovat pořízení bytu včetně jeho vybavení čistě jen z úvěrových zdrojů bez existence dostatečné finanční rezervy je dosti riskantním podnikem, který určitě nelze nikomu doporučit.

REKLAMA

Každý, ještě před tím, než se zaváže ke splácení velkého úvěru, by měl mít jasno, zda zvládne neočekávaná mimořádná vydání i dočasný výpadek svých příjmů. Během několika let se totiž může přihodit ledacos nepříjemného. Živitel rodiny by měl být pojištěn, a to i když banka životní pojistku nebude vyžadovat. Odmítnutí pojištění s tím, že je zbytečně drahé a rodina si žádné další výdaje vedle splátky úvěru nemůže dovolit, by mělo být důvodem k rozhodnutí se za takovéto situace raději vůbec nezadlužovat.

Náklady spojené s užíváním bytu porostou

Častým argumentem při obhajování výhod bydlení ve vlastním bytě je odpadnutí povinnosti platit nájemné. Přitom se ale zapomíná, že i na vlastníka bytu čekají nemalé výdaje. V každém případě bude muset hradit příslušnou část nákladů na provoz, správu, opravy a údržbu domu. U bytu o výměře 70 m2 může tento příspěvek vlastníka činit 1 500 Kč měsíčně, ale také i dvojnásobek této částky. Příspěvek se přitom může, zvláště v případě provádění větších oprav domu, podstatně zvýšit.

Dále je třeba počítat s úhradou nákladů na teplo, elektrickou energii, plyn, vodné a stočné. Všechny tyto položky v poslední době poměrně rychle rostou a vše nasvědčuje tomu, že tento trend vydrží i do budoucna. Jen v příštím roce elektřina pro domácnosti podraží až o 15 %. Cena zemního plynu bude záviset na dalším vývoji cen ropy. Jeho zlevňování ale nejspíš nehrozí. Předpokládaný růst cen uhlí pak zcela určitě podstatně zvýší ceny dálkově dodávaného tepla.

Na vlastníka bytu čeká také povinnost platit daň z nemovitostí, a to v budoucnu nejspíš i z novostaveb. V řadě menších měst a obcí přitom tato daň od příštího roku kvůli změnám koeficientů vzroste dvoj až trojnásobně. K tomu je třeba připočíst pojistné za pojištění bytu a v neposlední řadě i výdaje spojené s jeho údržbou. Například jen vymalování třípokojového bytu dnes přijde na částku kolem 10 tisíc korun. Pořízením bytu tedy výdaje rozhodně nekončí, ale spíše naopak.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *