EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

31. 12. 2008

0 komentářů

Znamení roku 2008: Hypoteční krize

 


 

Končící rok 2008 byl ve znamení hypoteční krize. Začala ve Spojených státech a prostřednictvím obchodu s balíčky tzv. sub-prime hypotékami se díky rozvinuté globalizaci rozšířila do celého světa. České republice se dlouho vyhýbala, ale zcela se vyhnout nemohla.

Banky působící v České republice sice „toxická aktiva“, jak se špatným hypotékám a dalším později nedobytným aktivům říká, neměla ve svém majetku ve velké míře, jejich matky ale mnohdy ano. Po pádu jedné z největších a nejstarších investičních bank Lehman Brothers si banky mezi sebou přestaly věřit – a přestaly si půjčovat. Vyschly tak zdroje pro půjčky i pro klienty.

Jako první pocítili nedostatek peněz developeři. Jejich podnikání je životně závislé na úvěrech, vlastní zdroje využívají spíše minimálně. Jak vysychal úvěrový přísun prostředků, uchylovali se ke snižování cen. Samozřejmě, jen v akci, plošné snížení si nemohou dovolit. Ale akcí zejména ke konci roku přibývalo.

S nezadržitelnou jistotou začínaly koncem roku pomalu klesat ceny nemovitostí. A to nejen u developerů, ale i na sekundárním realitním trhu. Ceny klesaly ale pomaleji než poptávka. To se stalo osudným některým realitním kancelářím, které nebyly schopny z nižších obratů (rozumějte též nižších provizí) ufinancovat svůj provoz. A také jejich klientům.

Klesající ceny ale nejsou v konečném důsledku až tak příznivou zprávou ani pro kupující. Pokles poptávky je dán dvěma základními faktory – očekávaným poklesem cen nemovitostí a ztíženým přístupem k hypotékám. A tak lidé, kteří by ještě loni získali hypotéku na mnohem dražší nemovitost, si nyní levnější nemohou dovolit.

REKLAMA

Banky omezily rizikovější typy hypoték. Na 100 % odhadní ceny nemovitosti půjčí jen málokterá a nechá si za to královsky připlatit na úrokové sazbě. A není tomu tak dávno, kdy se banky předháněly s hypotékami na 110 %, 120 % i 130 % odhadní ceny!

Koncem března byl spuštěn specializovaný odborný server Hypoindex.cz se zaměřením na financování bydlení, vývoj úrokových sazeb hypoték a sledující i realitní trh. Jeho hlavním aktivem je FINCENTRUM HYPOINDEX, unikátní ukazatel vývoje úrokových sazeb hypoték.

V nesčetných analýzách Hypoindex.cz sleduje minulý a odvozuje pravděpodobný budoucí vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů i cen na realitním trhu. Ukazuje směr, stává se tak kompasem realitního a hypotečního trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *