EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Lidé chtějí byt vlastnit sami. Singles domácností přibývá

 


 

Podle průzkumu developerské společnosti Finep je typickému kupujícímu nového bytu je nad třicet let a byt chce vlastnit sám.


Ačkoli si hypotéky lidé často berou v páru, podle zkušeností ČSOB přibývá jedinců, kteří své bydlení plánují samostatně. Například v západoevropských zemích je tento trend normální. Podíl domácností jednotlivců přesahuje dokonce 15 procent. Avšak Španělsko a Itálie tomuto životnímu stylu nepodléhají. Singles domácnosti dosáhly například v Itálii pouhých pět procent.

Důvodem je, že kromě mladých lidí žijících samostatně, roste i počet osaměle žijících seniorů. V roce 2010 bylo samostatně žijících seniorů přes půl milionu, přičemž 425 tisíc z nich byly ženy.

Nejvýraznější nárůst zaznamenaly v poslední době samostatné domácnosti, které obývají lidé ve věku od 25 do 34 let. Za posledních 15 let se jejich počet zpětinásobil.

Lidé si nemovitosti pořizují hlavně kvůli vlastnímu užitku, méně časté jsou koupě bytů na investici. Přitom odborníci se k investicím do nemovitostí momentálně spíše přiklánějí.

REKLAMA

Průzkum, ve kterém jsme se zaměřili na mladé zájemce o bydlení a lidmi, kteří si na nový dům či byt vzali hypotéku, uvádí, že většina mladých považuje za správný čas na pořízení bydlení výhodnou situaci na nemovitostním trhu (víc než 27 %). Realita je ale jiná,“ říká Ivana Bohatcová z ČSOB a dodává: „Téměř polovina těchto lidí (45 % z těch, kdo už splácí hypotéku a 39 % těch, kteří o bydlení uvažují) si vlastní bydlení pořídila nebo chce pořídit až v okamžik, kdy se osamostatňují od rodičů bez ohledu na aktuální cenovou nabídku na trhu.“

V průzkumu ČSOB mladí lidé uvedli, že při pořizování vlastního bydlení nespoléhají na jeden zdroj financování. Většina dotázaných bude financovat bydlení pomocí hypotéky a polovina počítá s tím, že navíc sáhne do vlastních úspor nebo zvolí úvěr ze stavebního spoření.

Typickému kupujícímu nového bytu je nad třicet let

Podle průzkumu společnosti Finep je typickému kupujícímu nového bytu mezi 31 a 40 lety, nemovitost hledá v oblasti Prahy 4, 5,6 a 9 s ideální rozlohou mezi 50 a 85 m2. Nejdůležitější je pro kupují samozřejmě cena, ale i atraktivita lokality, tedy dostatek zeleně, dostupnost MHD a možnost sportovního vyžití v okolí. Důvodem, proč si lidé kupují byty až kolem třiceti let je nejen finanční stránka, ale také trend, že mnozí odcházejí z domova až když jsou starší.

Dříve hrála nejdůležitější roli finanční částka, kterou byli klienti ochotni investovat do nového bydlení. Dnes už se trh s byty více rozčlenil. Novým zajímavým zjištěním je, že byt si až z 65 procent pořizují jednotlivci. Pouze u třetiny klientů se setkáváme se spoluvlastnictvím nemovitosti,“ říká Michal Kocián, předseda představenstva FINEP HOLDING, SE.

REKLAMA

Největší zájem je obyty o velikosti 3+1 (kk) s obývací místností na jih a s možností přestavět si byt podle vlastních představ. Lidé také velmi často vyžadují garážové stání přímo v obytném objektu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *